Donderdag 29/07/2021

Diverse ingrijpende operaties via liefdadigheid per jaar

Het komt meerdere malen per jaar voor dat arme mensen naar België komen om te kijken of ze hier een moeilijke, dure operatie kunnen regelen. "We zien jaarlijks een à twee zware gevallen in onze spreekkamers", zegt coördinator Stephane Heymans van Dokters van de Wereld in Brussel. Hij vermoedt dat daarnaast diverse mensen rechtstreeks of via andere steunnetwerken bij een ziekenhuis aankloppen.

Dokters van de Wereld is de hulporganisatie die vier jaar geleden gezondheidsprojecten voor kwetsbare groepen in Brussel en Antwerpen overnam van Artsen Zonder Grenzen. Deze laatste organisatie was twintig jaar lang actief in België, tussen 1989 en 2009, in vier steden, Verviers, Luik, Brussel en Antwerpen, met dergelijke activiteiten.

Oorspronkelijk ging het vooral om daklozen, nadien om mensen zonder papieren.

In 2000 kon Artsen Zonder Grenzen uit Verviers vertrekken, omdat duidelijk was dat het systeem van de plaatselijke gezondheidszorg intussen beter functioneerde voor de kwetsbare groepen. In Luik heeft de overheid het werk van AZG voortgezet, via de creatie van een Relais Santé, dat mensen zonder papieren toegang verschaft tot het bestaande gezondheidssysteem.

In Brussel verbeterde de situatie niet zo. Daar droeg Artsen Zonder Grenzen het project in 2008 over aan Dokters van de Wereld, dat bijna geheel met vrijwillige artsen werkt. In Antwerpen werd het project in 2009 overgedragen.

Dokters van de Wereld houdt nu drie keer per week een gratis spreekuur in Brussel. Volgens Heymans is duidelijk merkbaar dat er tegenwoordig meer mensen rondlopen zonder medische verzekering. Bij de buitenlanders zijn vooral de Oost-Europeanen een probleem geworden. Als iemand dringende hulp nodig heeft maar over te weinig geld beschikt, probeert de hulporganisatie te bemiddelen bij het vinden van een behandeling in haar netwerk van artsen en ziekenhuizen.

In november 2009 zette Artsen Zonder Grenzen in het centrum van Brussel een vluchtelingenkamp op. Dat gebeurde om de aandacht te vestigen op de politieke impasse rond de opvang en medische zorg voor asielzoekers in België.

De Europese en Belgische wetgeving schrijft voor dat asielzoekers opvang moeten krijgen wanneer ze een officiële asielaanvraag hebben ingediend. Maar de opvangcentra van de overheid zaten sinds een jaar overvol. Daardoor bleven asielzoekers niet alleen op straat staan, maar werd hen ook de toegang ontzegd tot andere rechten zoals gezondheidszorg.

Artsen Zonder Grenzen werd opgeroepen door een coalitie van ngo's die druk wilden uitoefenen op de regering om haar wettelijke verantwoordelijkheden op te nemen. Herhaalde verzoeken aan de regering om de aanhoudende crisis in de huisvesting aan te pakken, waren onbeantwoord gebleven.

Het kamp was symbolisch bedoeld, en verdween weer toen de regering met toezeggingen kwam over meer opvangplaatsen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234