Vrijdag 18/09/2020

'Dit zorgt voor imagoschade'

De Belg Patrick De Maeseneire, CEO van interimkantoren Adecco Group, hoopt dat de Zwitserse regering de komende drie jaar ruim de tijd neemt om een pragmatische wet te schrijven die zowel de uitslag van het referendum respecteert, als de nood aan arbeidsmigranten en de EU-verdragen. "Persoonlijk betreur ik de uitslag enorm, want economische migratie is goed voor mensen en zaken. Ik wijt de uitslag aan een nationalistische reflex in nasleep van de economische crisis. Dan worden er altijd schuldigen gezocht."

Op korte termijn vreest De Maeseneire dat er negatieve gevolgen kunnen zijn voor de bedrijfswereld. "Zwitserland heeft nu imagoschade opgelopen, wat het moeilijker zal maken om nieuwe investeerders aan te trekken." Op middellange termijn heeft hij echter het volste vertrouwen in een goede afloop. "Ik heb goede hoop op een compromis in de onderhandelingen met de EU", zegt hij. "De Zwitserse regering zal het referendum moeten respecteren en quota hanteren, maar niets staat ze in de weg om de quota afhankelijk te maken van de noden op de arbeidsmarkt. Men beseft dat er werkkrachten nodig zijn. Zwitsers zijn boven alles pragmatici."

Door de groei van de Zwitserse markt blijft het aantal benodigde economische migranten enorm hoog. "Zwitserland heeft een absoluut grote nood aan talent dat uit het buitenland komt", zegt De Maeseneire. "Er zijn hier tal van knelpuntberoepen, van verpleegkundigen in de zorgsector tot ingenieurs voor de gesofisticeerde industrie voor horlogemakers en liftproducenten. De bouwsector zou zonder buitenlanders zelfs stilvallen, want er werken nauwelijks nog Zwitsers in."

Ook de kapitaalkrachtige transnationale bedrijven werken er met een erg divers personeel. Bij Zwitserse banken zoals Credit Suisse komt een op de vier werknemers uit de EU. De Maeseneire geeft ook Adecco als succesvoorbeeld. "Wij tellen 31 nationaliteiten op ons hoofdkwartier. We zijn een heel grote voorstander van diversiteit."

De economie floreerde door arbeidsmigratie sinds Zwitserland twaalf jaar geleden toetrad tot de eenheidsmarkt. De statistieken liegen er niet om. Ondanks de hoge nettomigratie blijft de Zwitserse werkloosheid extreem laag op een uiterst lage 3 procent, en de jeugdwerkloosheid zo'n 3,8 procent, stipt De Maeseneire aan. Het Europese gemiddelde bedraagt respectievelijk zo'n 12 en 24 procent.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234