Donderdag 15/04/2021

Verkiezingen VS

Dit zijn de vrouwen die stemden voor Donald Trump

Mary, een 44-jarige pizza delivery driver, legt uit waarom zij haar stem gaf aan Donald Trump.  Beeld Screenshot
Mary, een 44-jarige pizza delivery driver, legt uit waarom zij haar stem gaf aan Donald Trump.Beeld Screenshot

Een stroom aan vrouwonvriendelijke uitspraken en een aantal aanklachten voor seksuele intimidatie ten spijt, wist president-elect Donald Trump toch veel vrouwelijke kiezers achter zich te scharen. Hoe dat in godsnaam mogelijk is? Dat vroeg ook Amerikaans filmmaakster Salome Oggenfuss zich af. Om de vrouwelijke Trump-stemmers beter te begrijpen trok ze er met haar camera op uit.

De uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen riep de afgelopen weken al heel wat controverse op. Niet alleen omdat de president-elect van de Verenigde Staten de verkiezingen won met een minderheid van de stemmen (Clinton heeft voorlopig maar liefst zo’n 1,7 miljoen stemmen meer), maar ook omdat hij tijdens zijn campagne herhaaldelijk blijk gaf van racistische, seksistische, discriminerende en haatdragende taal. Vooral zijn vrouwonvriendelijke uitspraken – en daden - deden heel wat stof opwaaien: terwijl Trump zich in een filmpje uit 2005 olijk uitliet over machtsmisbruik om vrouwen seksueel te intimideren, werd hij door een twaalftal vrouwen ook openlijk beschuldigd van seksueel misbruik en gaf hij aan de abortusregeling in de VS ernstig te willen hervormen. Al die zaken beletten 53 procent van de blanke, vrouwelijke bevolking in het land er echter niet van toch voor Donald Trump te stemmen.

Een keuze die op de Amerikaanse filmmaakster Salome Oggenfuss zo absurd overkwam, dat ze met haar camera én een aantal kritische vragen in de aanslag naar Pennsylvania trok om er de Trump-stemmende vrouw aan het woord te laten. Uiteindelijk vond ze er zes die hun verhaal wilden doen.

"Lesser of two evils"

"Ik koos voor Trump omdat hij de lesser of two evils was", zo klinkt de algemene teneur. Geen enkele van de vrouwen stemde Trump omdat ze in hem een aangenaam figuur zagen, maar omdat ze ervan overtuigd zijn dat hij met zijn radicale aanpak de beste kandidaat is om verandering te brengen in het land. "Hij is een financiële grootmacht. Ik geloof dat hij onze economie zal laten herleven en jobs zal creëren. Hij zal ervoor zorgen dat illegale migranten buiten blijven en dat niet alle jobs van de VS over de grens heen naar Mexico glippen", zo klinkt het.

In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016 doken er frequent bordjes op met 'Women for Trump'. Op die manier wilden de vrouwen aangeven dat ook zij wel degelijk achter de Republikeinse kandidaat stonden.  Beeld AFP
In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016 doken er frequent bordjes op met 'Women for Trump'. Op die manier wilden de vrouwen aangeven dat ook zij wel degelijk achter de Republikeinse kandidaat stonden.Beeld AFP

Hillary Clinton wordt vooral verweten dat ze onbetrouwbaar is, en eigenlijk niet echt met een concreet beleidsplan naar voren wist te komen. "De Clinton-clan is al veel te lang betrokken bij de politiek in de VS. Bovendien speelde Hillary een hoofdrol bij zoveel schandalen en leugens. Het is gewoon duidelijk dat ze niet eerlijk is." De vrouwen vinden het idee van een vrouwelijke president wel aantrekkelijk, maar dan wel eentje die er "de juiste waarden en normen op nahoudt", wat bij Hillary Clinton volgens hen niet het geval was.

Onder de mat

Wat de seksistische uitspraken en het vrouwonvriendelijke gedrag van Trump betreft, dat vegen de vrouwen veelal onder de mat. "Uiteraard sta ik niet achter de uitspraken die Trump deed, ik begrijp ook niet waarom hij zoiets zou zeggen, hij heeft toch een vrouw en kinderen. Misschien ging het om een dwaling?", zegt een van de interviewees. "Zet een groep vrouwen rond de tafel, en je krijgt een boel incorrecte uitspraken, zet een groep mannen rond de tafel en je krijgt hetzelfde", klinkt het bij een andere.

Salome Oggenfuss zelf vindt de resultaten van haar beknopte onderzoek ronduit "ontmoedigend". "Veel vrouwen bleken absoluut onwetend wat betreft de concrete beleidsplannen van beide presidentskandidaten", zo zegt ze in een interview met magazine Dazed and Confused. "Ze stemden gewoon volgens de traditionele partijlijnen en lieten zich daarbij vooral beïnvloeden door hun omgeving: de plek waar ze wonen, de voorkeur van hun familie en vrienden."

Ook de reactie van de vrouwen op Trumps misogyne houding, stemde Oggenfuss somber. "Ze vegen zijn discriminerende, seksistische houding gewoon onder de mat. Ze herkennen zich ook totaal niet in een geëmancipeerde kandidate als Hillary Clinton. Voor hen is een goede moeder en echtgenote zijn het summum van een succesvol leven."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234