Dinsdag 24/11/2020

Boeken

Dit zijn de tien beste boeken van de maand oktober

Beeld rv

Oktober is een vruchtbare maand voor boekenwurmen. En het beste moet nog komen, want vrijdag opent de Boekenbeurs de deuren. Deze top tien, geselecteerd door chef boeken Ann Jooris, kan u alvast doen watertanden.

1. Paolo Giordano - 'Het zwart en het zilver'

Je kunt en mag er Giordano zelf in lezen. Hij beschrijft het boek als een "fragment van een verdrietige, waargebeurde geschiedenis".

Hij dus. Zijn vrouw. Signora A, poets- en huisvrouw bij het jonge gezin. Vertrouwenspersoon. En getuige van een relatie. Tot ze kanker kreeg en wegbleef.

'Het zwart en het zilver' is als een onderdompeling en een onvergelijkbaar mooi boek. Zes sterren op vijf. (DM 23/10)

Paolo Giordano, Het zwart en het zilver, De Bezige Bij, 160 p., 16,90 euro

Beeld rv

2. Jeroen Brouwers - 'Het hout'

Dat Jeroen Brouwers ooit een roman zou schrijven over de benauwenissen van zijn kostschooljaren? Ergens stond het in de sterren geschreven.

De felheid van deze opnieuw uitmuntend gecomponeerde roman verbaast. Brouwers brengt de kloosterterreur uit de jaren vijftig - die hij vernuftig met nazipraktijken verbindt - weer tergend dichtbij. "Wij zijn allen broeders. Sommigen zijn viespeuken", constateert het hoofdpersonage. De toon is gezet. (DM 1/10)

Jeroen Brouwers, Het hout, Atlas Contact, 288 p., 19,99 euro

Beeld rv

3. Hilary Mantel - 'Een veiliger oord'

Het officieuze debuut van Hilary Mantel over de Franse Revolutie is nu integraal uitgegeven in het Nederlands. Het is het ongelofelijke talent van Mantel dat je je al lezende verzet tegen het eindpunt.

Je blijft hopen dat er ergens een uitweg is. Ze maakt van haar historische personages zulke invoelende, 'echte' wezens, dat je tegen beter weten in blijft hopen dat het allemaal niet zo hoeft te lopen als in de geschiedenisboeken staat. (DM 15/10)

Hilary Mantel, Een veiliger oord, Broederschap, Signatuur, 384 p., 22,95 euro

Beeld rv

4. Thomas Mann - 'Jozef en zijn broers'

Thomas Mann beschouwde zijn monumentale hervertelling van het Bijbelverhaal van Jozef als zijn magnum opus. 'Joseph und seine Brüder' verscheen tussen 1933 en 1943, toen Manns vaderland Duitsland in de greep van de nazi's was.

Mann wilde een alternatief bieden voor de totalitaire mythologie waarmee de nazi's hun mensbeeld van Übermensch en Untermensch legitimeerden. Lezer, wil hij zeggen, er is hoop voor de mensheid, want wat de mens ook overkomt, hij is in staat tot berouw en vergeving. (DM 15/10, voorpublicatie)

Thomas Mann, Jozef en zijn broers, Wereldbibliotheek, 1.344 p., 125 euro

Beeld rv

5. Silvia Avallone - 'Marina Bellezza'

Na bijna twintig jaar Berlusconi likt Italië zijn wonden. Terwijl Andrea naar het platteland terugkeert om als een pionier een stukje van het verlaten, vervuilde, geplunderde en verarmde Italië terug te winnen, probeert Marina de media, de televisie en het internet te veroveren.

Na 'Staal' werd Avallone als een geëngageerde auteur omschreven. 'Marina Bellezza', ook een sociale roman (én het verhaal van een onmogelijke, allesverterende liefde én een coming-of- ageroman), zal dat etiket bevestigen. (DM 22/10)

Silvia Avallone, Marina Bellezza, De Bezige Bij, 512 p., 19,90 euro

Beeld rv

6. Anders Roslund & Stefan Thunberg - 'Made in Sweden'

In de misdaadroman 'Made in Sweden' reconstrueren Anders Roslund en Stefan Thunberg de spectaculaire bankovervallen van de Militaire Liga, Zwedens beruchtste misdaadbende, vergelijkbaar met 'onze' Bende van Nijvel.

De kern van de bende werd gevormd door de drie broers van Stefan Thunberg, later maakte ook de vader er deel vanuit. "Onze moeder wist van niets. Toen drie van haar zonen opgepakt werden, was dat een verschrikkelijke schok voor haar. Toch bleef ze hen steunen." Het boek wordt verfilmd door Steven Spielberg. (DM 29/10)

Anders Roslund & Stefan Thunberg, Made in Sweden, De Geus, 736 p., 22,95 euro

Beeld rv

7. Edouard Louis - 'Weg met Eddy Bellegueule'

Eddy Bellegueule wordt geboren in een straatarm arbeidersmilieu, waar geweld de scepter zwaait en homo's - hij blijkt er al snel eentje te zijn - geen kans tot overleven krijgen. Nicht, bruinwerker, poot, holmaat, achterlader, zachte pedo, raar wijf, grietje, flikker, pedofiel, slappeling, dikke tante, de gay gast. Zo klinkt het.

Eddy's vlucht uit zijn destructieve milieu is het hoofdthema van de roman, waarin de schrijver alle personages uit zijn verleden lik op stuk geeft. (DM 15/10)

Edouard Louis, Weg met Eddy Bellegueule, De Bezige Bij Antwerpen, 224 p., 18,90 euro

Beeld rv

8. Michael De Cock & Gerda Dendooven (ill.) - 'Veldslag om een hart'

Michael De Cock zette zijn tanden in de Ilias van Homerus. Ronduit bewonderenswaardig is het dat hij in deze Instagram-tijden dat oude materiaal durft op te delven en nieuw leven weet in te blazen. Want wat een verpletterend sterke en universele verhaalstof is het na meer dan 2.000 jaar nog altijd.

De intrigerende beelden van Gerda Dendooven, die schoonheid en mythisch mysterie uitstralen, maken het helemaal af. (DM 22/10)

Michael De Cock & Gerda Dendooven (ill.), Veldslag om een hart, Davidsfonds/ infodok, 135 p., 22,50 euro, 10+

Beeld rv

9. Margot Vanderstraeten - 'Het vlindereffect'

In haar nieuwe roman bewijst Margot Vanderstraeten dat ze een uitstekende journaliste en romanschrijfster is. Wat doet een mens met zijn 'nagevoel' wanneer hij een traumatische gebeurtenis overleeft?

In een wonderlijk mooi gecomponeerd verhaal levert dat geografische, historische en psychologische vlindereffecten op: hoe één voorval uit onze jeugd ons leven zal bepalen, hoe één zeezieke terrorist jouw leven dooreenschudt en niet dat van een ander. (DM 22/10)

Margot Vanderstraeten, Het vlindereffect, Atlas/Contact, 286 p., 19,99 euro

Beeld rv

10. Bernard Dewulf - 'Toewijdingen'

Er zijn veel manieren om over kunst te schrijven. Je kunt dat uitleggerig doen of badinerend, hermetisch of didactisch. Belerend, bewerend en bezwerend. Kakelend en orakelend. Suggestief en partijdig. Zelfingenomen. Alsof het gedrukt staat. Academisch - dat is misschien nog het ergste.

Of je kunt het doen zoals Bernard Dewulf. Bij Dewulf gaat het altijd over kijken en over wat vorm, beweging, licht en lust met een mens doen. (DM 29/10)

Bernard Dewulf, Toewijdingen, Atlas Contact, 560 p., 34,99 euro

Beeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234