Maandag 26/07/2021

Televisie

Dit zijn de speerpunten van het vernieuwde Canvas

In 'Winteruur' met Wim Helsen mag een gast 10 minuten lang over zijn favoriete tekstfragment spreken. Beeld VRT Panenka tv
In 'Winteruur' met Wim Helsen mag een gast 10 minuten lang over zijn favoriete tekstfragment spreken.Beeld VRT Panenka tv

Vandaag stelt Canvas haar vernieuwde najaarsprogrammatie voor. In het nieuwe zendschema veel aandacht voor actua, duiding en documentaires, waar de zender opnieuw de referentie wil worden. Opvallend: ook het logo verandert.

"We willen de referentie zijn op het gebied van duiding, meer bepaald in vijf kerndomeinen: nationale en internationale politiek, kunst en cultuur, wetenschappen, economie en ondernemen, en sport", zegt netmanager Paul Peyskens. "Canvas is een venster op de wereld, zowel dichtbij als veraf, en kan worden beleefd op drie platformen: televisie, digitaal en tijdens evenementen."

Uiteraard gooit Canvas niet alles overboord. "Wat goed was en past bij het DNA, blijft behouden, zij het soms een beetje aangepast of op een ander uitzendmoment. Dat gaat van 'Terzake', 'Vranckx' en 'Panorama' over 'De Canvasconnectie' en 'Karakters' tot 'Fans of Flanders' en 'Alleen Elvis blijft bestaan'.

Bij de vernieuwing van de meerwaardezender aan de Reyerslaan hoort ook een nieuw logo. Het typische Canvas-vierkant maakt daarbij plaats voor twee horizontale balken met daartussen de naam van de zender.

Het logo zal trouwens niet alleen op het televisiescherm te zien zijn, ook online moet Canvas voortaan prominenter aanwezig zijn. "Vanaf maandag 24 augustus is canvas.be meer dan een 'content' site", zegt Peyskens. "Er zal uiteraard nog altijd heel wat aandacht zijn voor het tv-aanbod, maar er komt ook exclusieve online-inhoud. En er is meer: de nieuwe redactie van het digitale Canvas gaat met gretigheid en nieuwsgierigheid op zoek in de wijde wereld. De redactie zet daarbij in op de vijf kerndomeinen van Canvas met speciale aandacht voor cultuur. Hun ontdekkingen en bevindingen delen ze graag met ieder die dat wil."

null Beeld VRT
Beeld VRT

'De afspraak' en 'Terzake'

Kern van het vernieuwde Canvas moet 'De afspraak' worden, het nieuwe dagelijkse actuaprogramma dat Terzake vervangt aan het begin van de avond om 20.30 uur. Bart Schols verhuist ervoor van de radiostudio naar het tv-scherm.

'De afspraak' wil het nieuws van de dag vanuit een andere invalshoek bekijken en dat doet met studiogasten, interne en externe experten en eigen reportages. Thema's die aan bod komen zijn binnenlandse en buitenlandse politiek, wetenschap, cultuur, sport, economie, ...

'Terzake' zelf verschuift naar de late avond, rond 22.45 uur, en vervangt het geschrapte 'Reyers laat'. Het programma, dat voortaan afwisselend gepresenteerd wordt door Annelies Beck en Kathleen Cools, zal elke avond focussen op één studiogast en één reportage.

Rond die twee vaste actuaprogramma's zet Canvas voornamelijk documentaires, in een mix van eigen werk en aankoop. Peyskens vergelijkt met familiezender één: "Bij één komt de kijker thuis. Bij Canvas komt de kijker thuis in de wereld. We gaan hem binnentrekken in de wereld", legt hij uit. Een nichezender wil hij Canvas echter niet noemen. "Iedereen moet het begrijpen."

Bart Schols presenteert 'De afspraak'. Beeld VRT - Charlie De Keersmaecker
Bart Schols presenteert 'De afspraak'.Beeld VRT - Charlie De Keersmaecker

'Winteruur'

Afsluiten doet Canvas vier avonden per week met cabaretier Wim Helsen, die in 'Winteruur' telkens een gast onvangt die 10 minuten lang over zijn favoriete tekst mag praten. Helsen vraagt zijn gasten om een korte tekst mee te brengen die voor hen een bijzondere betekenis heeft, hen inspireert of beïnvloedt. Dat kan een korte passage uit een boek zijn, een geboortetekst of begrafenislied, een trouwbelofte, een gedicht, een citaat uit de bijbel, een stuk uit een speech, een songtekst, een spreuk of een krantenartikel.

"Wim polst naar de reden waarom de gasten juist die tekst gekozen hebben, wat ze erin lezen en wat hij voor hen betekent. Biedt hij soelaas, hernieuwde energie en inspiratie? Kunnen ze ermee lachen of zijn ze erdoor ontroerd? Een kort, authentiek en eerlijk gesprek van tien minuten. Winteruur staat voor eenvoud en beperking."

'Off the Record'

Ook cultuur krijgt aandacht bij het vernieuwde Canvas. Het team dat de voorbije jaren het veelgeprezen 'Belpop' maakte, trakteert de kijker in de herfst op een nieuw muziekprogramma. In 'Off the Record' praten Belgische muzikanten over de platen die hen artistiek en muzikaal hebben gevormd. Acht muzikanten geven een inkijk in hun platenkast en blikken terug op hun cruciale invloeden. Het gaat onder anderen om Chantal Acda, Alex Callier, Geoffrey Burton, Melanie De Biasio, Marie Daulne en Trixie Whitley.

null Beeld VRT
Beeld VRT

'Reyers 2020'

Canvas kijkt ook naar de eigen omgeving. 'Reyers 2020' is een vijfdelige programmareeks over het vernieuwingstraject voor het VRT-gebouw aan de Brusselse Reyerslaan en over de manier waarop dat nieuwe VRT-huis zal worden ingeplant in een veel ruimer stadsvernieuwingsproject rond de Reyerssite. Vijf architectenteams werden geselecteerd om een ontwerp in te dienen. Canvas zocht hen op in volle voorbereiding van hun ontwerp.

'Wetenschap redt de wereld'

Ook wetenschap komt aan bod: in 'Wetenschap redt de wereld' gaat Jeroen Buyse op zoek naar topwetenschappers die oplossingen aanbieden voor de grote problemen waar we allemaal mee kampen: stress en criminaliteit, files en de opwarming van de aarde, en zelfs de dood.

Buyse werkte tot nu toe vooral achter de schermen, maar presenteerde in het verleden op VT4 al de programma's 'Je zal het maar hebben' en 'Galileo'.

Jeroen Buyse presenteert 'Wetenschap redt de wereld'. Beeld VRT - Charlie De Keersmaecker
Jeroen Buyse presenteert 'Wetenschap redt de wereld'.Beeld VRT - Charlie De Keersmaecker

Sport met 'Spul' en 'Slijk'

Ook sport blijft aan bod komen op Canvas. Naast de blijver 'Extra time' maken de nieuwe programma's 'Spul' en 'Slijk' hun opwachting.

'Spul', van journalist Jan Antonissen, onderzoekt wat doping doet met een sporter. In plaats van te oordelen of - wat doorgaans het geval is - te veroordelen, onderzoekt het programma wat er met mensen gebeurt als ze zich aan doping wagen. "Elke documentaire presenteert drie getuigen die door één thema met elkaar verbonden zijn: de drang van een atleet om te winnen en de grens die hij daarbij oversteekt; de luchtbel waarin hij zich van de buitenwereld afsluit en de leugens die daarbij horen; de uitwassen waaronder hij dreigt te begeven in een wereld van overmedicatie; de hypocrisie die hij ontmoet, want overheid en sportbonden zijn tegen doping, maar willen natuurlijk ook medailles."

'Slijk' is dan weer een ode aan het regenland dat België is. De vijfdelige documentairereeks focust op sporten die zich vaak afspelen in de modder en mensen die ze beoefenen, van de Japanse veldrijder Yu Takenouchi tot drafrenster Hanna Huygens.

Fictie

Met eigen programma's als de fictiereeks 'Bevergem' wil Canvas verder de fictietoer op gaan. Aan de absurde fictiereeks is vier jaar gewerkt, met onder meer rollen voor Maaike Cafmeyer, Wim Willaert en Ann Tuts. Het gaat over een West-Vlaams dorp waar comedian Freddy De Vadder zijn intrek neemt, maar niemand weet waarom.

Canvas gaat ook verder met een internationaal aanbod. "Daarvoor zijn we vanuit een andere insteek dan vroeger op zoek gegaan naar de beste fictiereeksen en films die er op de markt te vinden zijn", zo luidt het. "Series als 'Gommorah' en 'Les témoins', of films als 'Fish Tank' van Andrea Arnold, 'Drive' van Nicolas Winding Refn en 'Only Lovers Left Alive' van Jim Jarmusch. Ook kortfilms krijgen voortaan een vaste stek op Canvas."

Freddy De Vadder in 'Bevergem'. Beeld De wereldvrede Tom Verbruggen
Freddy De Vadder in 'Bevergem'.Beeld De wereldvrede Tom Verbruggen

Prettig gestoorde lokale radio

In 'Radio Gaga' trekken de bevriende acteurs Joris Hessels en Dominique Van Malder met hun zelfgebouwde mobiele radiostudio naar acht locaties in België om er enkele dagen bijzondere lokale radio te maken.

'Het eerste kwartaal' toont in acht afleveringen de obstakels, problemen en eeuwige financiële besognes van beginnende ondernemers, maar ook de vastberadenheid, de kleine en grote doorbraken, en de euforie als het lukt.

'De logische premier', een nieuwe aflevering in de reeks 'De coulissen van de Wetstraat' van Ivan De Vadder, onderzoekt tot slot hoe de Vlaamse en federale regeringen in 2014 tot stand kwamen door toedoen van vier partijvoorzitters uit dezelfde generatie: Charles Michel, Bart De Wever, Wouter Beke en Gwendolyn Rutten.

Radio Gaga. Beeld VRT - Philippe Banze
Radio Gaga.Beeld VRT - Philippe Banze
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234