Zondag 19/09/2021

Donald Trump

Dit zijn de reacties op Trumps voorspelde anti-Parijsbesluit: "Hij zet Amerikanen op tweede plaats"

Ontbossing en droogte in Guatemala. Beeld AFP
Ontbossing en droogte in Guatemala.Beeld AFP

De waarschijnlijke terugtrekking van de VS uit het klimaatakkoord van Parijs zorgt wereldwijd voor tal van reacties. Overal klinkt de bezorgdheid door: bij milieuorganisaties en de Europese Unie tot in de reacties van China en Groot-Brittannië. Weinigen geloven dat president Trump, die om 21 uur Belgische tijd zijn besluit bekendmaakt, nog zal bijdraaien. We verzamelden de eerste internationale reacties.

Boris Johnson, Brits minister van Buitenlandse Zaken

"Het is nog niet zo ver. Wij proberen bij de VS nog op alle niveaus te lobbyen om wel door te gaan met het beschouwen van klimaatverandering als een zeer ernstige zaak."

Mitch McConnell, Republikeins senator, en 21 collega's

"Wij applaudisseren u om overregulering in de VS te bestrijden. Om op dit pad door te gaan, doen wij een beroep op u om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen."

Dimitri Peskov, woordvoerder president Poetin

"President Poetin heeft het akkoord in Parijs ondertekend. Rusland hecht er veel waarde aan. Tegelijkertijd moet duidelijk zijn dat de effectiviteit van dit verdrag naar alle waarschijnlijkheid minder zal zijn als de belangrijkste deelnemers niet meedoen."

Jean-Claude Juncker, voorzitter Europese Commissie

Juncker zegt dat het jaren zal duren voordat de Amerikanen onder de verplichtingen van het akkoord uit kunnen. Volgens Juncker denkt Trump dat hij het afscheid met een pennenstreek kan regelen. "Maar dat komt omdat hij de details niet kent. Het is de taak van Europa om te zeggen: dat gaat zomaar niet."

Hua Chunying, woordvoerder Chinees ministerie van Buitenlandse Zaken

"Wij zullen ons houden aan een model van duurzame ontwikkeling, ongeacht de positie van andere landen."

Raoul Hedebouw, woordvoerder PVDA

"Dit zou een groot cadeau zijn van de miljardair-president aan de grote fossiele industrie. Maar zo'n bocht zou totaal onverantwoord zijn voor de planeet en de toekomstige generaties. Al mijn steun gaat naar de klimaatbeweging en de Amerikaanse bevolking."

Juha Sipilä, Fins premier

"Als dit klopt, is dat een grote stap achteruit. We moeten dan partners vinden om verder te gaan, want dit werk mag niet stoppen."

Elon Musk, topman van Tesla

"Ik weet niet welke kant het zal opgaan met 'Parijs'. Maar ik heb er alles aan gedaan om de president te adviseren, onder andere via anderen in het Witte Huis."

Meyrem Almaci, Groen-voorzitter

"Trump kiest voor het verleden en niet voor de toekomst. Grote uitdagingen vragen grote leiders. Nu moeten de Belgische en Europese leiders het wereldwijde voortouw nemen in de strijd tegen klimaatverandering. De impact van de Amerikaanse beslissing is groot maar moet ons net aanmoedigen om meer te doen. Wereldwijd is de omslag naar duurzaamheid en groene economie bezig." Almaci roept België en de EU op om de eigen doelstellingen te verhogen en zo de uitstap van de VS samen met andere landen te compenseren.

Donald Pols, directeur Milieudefensie Nederland

"Dit is geen verrassing, maar het blijft in- en intriest. Dit is slecht nieuws voor de wereld. Voor Europa is dit een extra reden om versneld, echt werk te maken van de strijd tegen klimaatverandering. Het is tijd om te stoppen met navelstaren, iedereen moet aan de bak."

Maros Sefcovic, vicevoorzitter Europese Commissie

Sefcovic zegt dat Europa er klaar voor is om de leiding te nemen in de strijd tegen klimaatverandering. "Voor Europa is er geen plan B, omdat we geen Planeet B hebben."

Li Keqiang, premier van China

"Over de noodzaak van de strijd tegen klimaatverandering bestaat wereldwijd grote consensus. Het is een internationale verantwoordelijkheid."

Joeri Thijs, Greenpeace

Volgens Joeri Thijs moet de impact van de VS niet overschat worden. "We leven gelukkig in een heel andere tijd dan een paar jaar geleden. Mocht dit drie jaar geleden zijn gebeurd, was het een ramp. Dan had de houding van de Verenigde Staten een sneeuwbaleffect veroorzaakt in onder meer India, China en Brazilië. Op de klimaattop van Marrakesh, die eind vorig jaar samenviel met de verkiezing van Trump, hebben de nieuwe economieën en de Europese Unie heel duidelijk verklaard dat ze hoe dan ook doorgaan. Het Klimaatakkoord zal dus absoluut niet instorten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234