Maandag 03/10/2022

Staatsveiligheid

Dit zijn de prioriteiten van ons nationaal veiligheidsbeleid voor de volgende vier jaar

Minister van Justitie Koen Geens, minister van Binnenlandse Zaken Jambon en Commissaris-Generaal van de Federale politie Catherine De Bolle. Beeld belga
Minister van Justitie Koen Geens, minister van Binnenlandse Zaken Jambon en Commissaris-Generaal van de Federale politie Catherine De Bolle.Beeld belga

De verschillende regeringen en schakels in de veiligheidsketen zijn het eens over de fenomenen die de komende vier jaar prioritair moeten worden aangepakt. Die staan gedefinieerd in de kadernota integrale veiligheid en het nationaal veiligheidsplan voor de periode 2016-2019, en werden vandaag besproken tijdens een interministeriële conferentie, waarop ook de politionele en justitiële spelers aanwezig waren. Bedoeling is dat er een jaarlijkse evaluatie komt.

Aan de uiteindelijke totstandkoming van beide teksten ging meer dan een jaar overleg vooraf. Dat overleg bewijst voor Justitieminister Koen Geens (CD&V) dat ons land geen failed state is. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon benadrukte dat voor het eerst in de politiegeschiedenis het nationaal veiligheidsplan zo naadloos aansluit bij de kadernota. Beide teksten hebben de tien clusters van veiligheidsfenomenen gemeen die als prioritair naar voren worden geschoven, alsook vijf transversale thema's die als belangrijke uitdagingen gelden voor het veiligheidsbeleid.

De tien prioritaire fenomenen zijn de strijd tegen radicalisering, gewelddadig extremisme en terrorisme; mensensmokkel en mensenhandel; een geactualiseerd integraal en geïntegreerd drugsbeleid; cybercriminaliteit en cybersecurity; intrafamiliaal geweld, seksueel geweld en kindermisbruik; georganiseerde eigendomscriminaliteit en illegale goederentrafieken; leefmilieu; verkeersveiligheid en tot slot overlast.

Als transversale thema's worden de bestuurlijke handhaving en informatie-uitwisseling naar voren geschoven, maar ook het internet en ICT als facilitator voor criminaliteit en voor veiligheidshandhaving en opsporing, de identiteitsbepaling, identiteitsfraude en domiciliefraude, de buitgerichte aanpak en de internationale samenwerking op bestuurlijk en strafrechterlijk vlak.

Dadergerichte aanpak

Minister Jambon merkte op dat de politie daar in het nationaal veiligheidsplan nog twee thema's aan toevoegt, namelijk het recherchemanagement en de dadergerichte aanpak als invalshoek van integrale politiezorg. Het fenomeen overlast werd bovendien uitgebreid met het verbeteren van de openbare orde. Zowel Jambon als Geens benadrukten dat het werk hiermee niet af is. De concretisering van de plannen betekent nu een nieuwe start. De opvolging moet ervoor zorgen dat de plannen geen lege doos blijken te zijn.

Minister Geens stond uitdrukkelijk stil bij de buitgerichte aanpak als transversaal thema in de nota's. De achterliggende slogan daar is dat misdaad niet mag lonen. De specifieke aandacht gaat naar specifieke fenomenen van economisch-financiële delinquentie, zoals witwassen en corruptie. Samen met zijn collega van Financiën Johan Van Overtveldt zal minister Geens een werkgroep in het leven roepen rond de zogenaamde una via-regeling, om de samenwerking tussen Justitie en de fiscus op punt te stellen en beter te kunnen bepalen "welke weg de meeste kansen op slagen biedt". Geens schoof ook de aanwerving van vijftien fiscale substituten en evenveel fiscale experten naar voren.

Hij benadrukte voorts de prioritaire aandacht voor de strijd tegen mensenhandel en mensensmokkel, zowel preventief als repressief en naar bescherming van de slachtoffers. Uitgerekend morgen/woensdag verschijnt bovendien in het Staatsblad het wetsontwerp over de aanpak van seksueel misbruik van minderjarigen, gelinkt aan het internet, dat nieuwe vormen van dergelijk misbruik heeft doen ontstaan.

null Beeld belga
Beeld belga

Gedeelde verantwoordelijkheid

Nogal wat domeinen in de veiligheidsketen slaan op bevoegdheden die - minstens deels - bij de deelstaten rusten en waarvan bijvoorbeeld het repressieve luik zich nog op het federale niveau situeert. Het gaat bijvoorbeeld om de preventie rond radicalisering, sociale en fiscale fraude, verkeersveiligheid en milieu. Daarom waren ook de verschillende ministers-presidenten vandaag aanwezig bij de bespreking.

De Vlaamse regeringsleider Geert Bourgeois onderstreepte dat veiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid is en dat daarom schotten moeten worden doorbroken. Hij wees er ook op dat wordt onderzocht of het beroepsgeheim van welzijnswerkers kan worden doorbroken. "Radicalisering gebeurt immers pijlsnel", lichtte Bourgeois toe. Zijn Waalse collega Paul Magnette ziet in de nota's het bewijs dat samenwerking in ons land mogelijk blijft "als de politieke wil er is en indien het overleg vroeg genoeg wordt georganiseerd".

null Beeld belga
Beeld belga
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234