Zondag 09/08/2020

Tv-nieuws

Dit zijn de onbekendste slimste mensen ter wereld

Aaron Malinksy.Beeld VIER

Nu de dagen korter en de tv-avonden langer worden, duikt ook Erik Van Looy en zijn kandidatenlijst op. Met 34 zijn ze, en allen hopen ze zich tot 'slimste mens' te kronen. Wij stellen alvast enkele curieuze deelnemers aan u voor.

Aaron Malinsky

Theoloog Universiteit Antwerpen/vrome jood

Aaron Malinksy is misschien wel de verrassendste naam op de deelnemerslijst. Hij is waarschijnlijk ook de enige kandidaat die er geen benul van heeft in welk circus hij terechtkomt. "Is De slimste mens een belangrijk media-evenement? Dat wist ik niet. Ik kijk nooit tv, ik heb zelfs geen tv-toestel."

Toch was hij in het verleden al geregeld op het kleine scherm te zien. Als theoloog en orthodoxe jood is hij een graag geziene gast in debatten over religieuze thema's allerhande. Maar ook voor De slimste mens was hij meteen enthousiast. "Ik zie op het internet de vreemdste videofragmenten opduiken. Mensen die op een onbewoond eiland worden gedropt, of verplicht worden om grote spinnen op te eten. Allemaal in de hoop op een spectaculair televisieprogramma. De slimste mens is een ander soort programma toch? Een kwis over kennis en cultuur. Dat soort televisie moeten we zoveel mogelijk aanmoedigen."

Dat zijn deelname het begrip voor de joodse gemeenschap kan vergroten, is voor Malinsky een extra reden om mee te spelen. "Ik ben een voorstander van zoveel mogelijk diversiteit. Vorig jaar is het programma door een moslim gewonnen, dit jaar mag er ook weleens een jood meespelen."

Alleen de humor in het programma kan nog een struikelblok vormen. Malinsky: "Ik kan wel tegen een grapje. Maar ik wel ben van plan om de presentator op voorhand te vragen geen te schunnige opmerkingen te maken."

Kamal Kharmach

Comedian

Kamal Kharmach heeft zijn plaats op de deelnemerslijst aan zijn tweede plaats in Humo's Comedy Cup te danken. Vandaar ging het richting cafétest, waar hij perfect in de puzzel van Van Looy bleek te passen. Comedians zijn meestal een garantie op succes, maar Kharmach hoedt zich voorlopig voor forse uitspraken.

"Ik ben absoluut geen kwisser. Ik kom niet uit een gezin waar elke zondagavond Trivial pursuit werd bovengehaald. Ook mijn leeftijd zou een probleem kunnen worden. Ik ben pas 24, terwijl veel van de vragen uit De slimste mens op maat zijn van dertigers." Maar daar wordt aan gewerkt. Kharmach staat momenteel op de set van Say Something Funny, de nieuwe film van Nic Balthazar, en daar wordt zijn parate kennis bijgespijkerd. Kharmach: "Dan roept Nic bijvoorbeeld 'Karel de Grote' en moet ik zo snel mogelijk vijf trefwoorden terugschreeuwen."

Een beetje studiewerk kan geen kwaad. Want de lat ligt hoog, vindt Kharmach. "Vorig jaar is het programma gewonnen door een Marokkaan. Wanneer ik faal, ga ik tot het einde der tijden als die domme Marokkaan door het leven. En nog erger, dan blijft Adil El Arbi minstens even lang 'die slimme Marokkaan'."

Kamal Kharmach.Beeld VIER

Aster Nzeyimana

MNM-stem/sportcommentator Radio 1

Aster Nzeyimana heeft zijn deelname aan zijn StuBru-collega Linde Merckpoel te danken. Het was immers zij die de rijzende radioster aan haar Woestijnvis-vrienden tipte. Op zijn 21ste is Nzeyimana al een bekende stem voor de MNM-luisteraar. En ook wie graag voetbal luistert op de radio, hoorde zijn naam weleens passeren. De slimste mens moet hem nu ook in de rest van Vlaanderen lanceren.

Al had Aster wel wat twijfels. "Een kwisser ben ik niet, ik moet het van mijn algemene kennis hebben. Maar het is toch altijd afwachten of dat volstaat. Pas toen ik het er in de befaamde cafétest goed van af bracht, was ik gerustgesteld." Al blijft zijn leeftijd een pijnpunt, voorspelt Nzeyimana. "Als ze me een videofragment voorschotelen van een vliegtuigcrash uit 1974, dan ben ik gezien. Maar ook films, muziek of showbizznieuws van voor mijn geboortedatum zijn een probleem."

Dus moet er gestudeerd worden. "Ik ben van plan nog snel een kinderencyclopedie aan te schaffen. En ook de hoofdsteden en de VS-presidenten staan nog op mijn to-dolijstje. Voor de rest is het vooral zaak mijn ogen en oren goed open te houden. Ik lees sowieso elke dag een paar kranten. Maar terwijl ik me tot voor kort vooral op de sportpagina's concentreerde, blader ik nu ook al eens door het economische en politieke nieuws."

Aster Nzeyimana.Beeld VIER

Axelle Dauwens

400 meterloopster

Hoe ze op de redactie van De slimste mens precies bij haar terechtkwamen, weet Axelle Dauwens niet. Al vermoedt ze dat Elodie Ouedraougo, ex-atlete en ondertussen aan de slag bij Woestijnvis, er voor iets tussen zat. De 400 meterloopster wil volgend jaar schitteren op de Spelen in Rio, maar lijkt dit najaar al klaar voor een glansprestatie in De slimste mens.

Al zal je haar dat zelf niet horen zeggen. "Ik zie mezelf niet als een topkwisser. Ik ben eerder de middelmaat." Maar met diploma's communicatiemanagement en internationale politiek op zak kan de atlete weleens dé verrassing van deze editie worden. Niet het minst omdat ze, zoals dat bij sporters wel vaker het geval is, absoluut wil winnen.

En zich ook navenant voorbereidt. Al wil ze dat - alweer - liever niet gezegd hebben. "Ik lees de krant, dat wel. En The Economist, omdat financieel-economische verhalen me interesseren. Ook Het journaal probeer ik elke dag te zien. Al is dat niet makkelijk, omdat ik vaak in het buitenland vertoef. Maar de fragmenten die ik mis, haal ik online wel weer in. En af en toe schrijf ik wat dingen op die me belangrijk lijken. Maar echt voorbereiden is dat toch niet?"

Axelle Dauwens.Beeld VIER

Piet Hoebeke

Uroloog

Aandachtige kijkers kennen hem uit het programma Topdokters. Maar ook vóór die passage op VIER was uroloog Piet Hoebeke al op de radar van De slimste mens verschenen. "Sam De Graeve (programmadirecteur bij Woestijnvis, PD) is een vriend van me. Vier jaar geleden was hij al eens nadrukkelijk aan mijn mouw komen trekken, maar toen kreeg ik de opnames echt niet in mijn agenda ingepast. Nu nog steeds niet trouwens. (lacht) Maar omdat Sam en co. bleven aandringen, heb ik nu toch 'ja' gezegd."

Zelfs voor de traditionele cafétesten kon Hoebeke zich niet vrijmaken. Erik Van Looy kwam het spelletje uiteindelijk bij hem thuis spelen. Een privilege dat er wel voor zorgt dat Hoebeke nu heel moeilijk de tegenstand en bijgevolg ook zijn eigen kansen in kan schatten. "Ik ben helemaal geen fervent kwisser. Maar als je meedoet aan een programma als De slimste mens, wil je wel winnen natuurlijk. Al heb ik de tijd niet aan mijn zijde. Mijn agenda staat zo vol dat er amper ruimte overblijft om me voor te bereiden."

Toch wordt er ook ten huize Hoebeke gestudeerd, zij het in een lightversie. "Ik lees in het weekend twee kranten. En terwijl vroeger de sportpagina's rechtstreeks bij het oud papier belandden, neem ik ze nu toch diagonaal door."

Piet Hoebeke.Beeld VIER
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234