Zaterdag 28/01/2023

Fotobijlage 2017

Dit zijn de meest spraakmakende foto's van 2017

null Beeld DM
Beeld DM

Van een seksrobot in Japan tot een Lamborghini in Vaticaanstad. De redacteurs van De Morgen kozen de beelden die hen dit jaar het meest beroerden en vertellen waarom dat zo is.

Redactie

Wie maakt hier de dienst uit?

null Beeld EPA
Beeld EPA

Ik heb weinig met religie, maar toch net genoeg om te zien dat hier geen regendans aan de gang is. Waar we dan wel naar kijken? Ultraorthodoxe joden die in Jeruzalem ten prooi vallen aan het waterkanon. Dat zit zo: zij vinden de befaamde Israëlische dienstplicht maar niks, en laten dat ook duidelijk blijken. Bijvoorbeeld door de toegang tot het parlement te blokkeren.

Ultraorthodoxe jongeren die toch in dienst treden, worden verstoten door hun familie, of erger. Maar wat stellen ze dan voor? Hoe moet hun land dan worden beschermd? Met gebeden... Geen waterkanon dat die gedachtegang kan doorbreken.
- Bastiaan Fonteyn

Om zen van te worden

null Beeld AFP
Beeld AFP

Als ik aan mijn bureau zit, heb ik uitzicht op een collega. Ik heb ook wel eens een tijdje op een blinde muur uitgekeken, dus laten we ervan uitgaan dat dit een verbetering is.

‘Maar liefst 76,3 procent van de kantoorwerknemers vindt dat de ideale werkplek bovenal een fraai uitzicht naar buiten moet hebben’, lees ik. ‘Uitzicht op de natuur heeft een bijna therapeutisch effect op je stressniveau. Het maakt je zen.’

Oef. Dan zitten we wat Kim Jong-un betreft nog wel even veilig. Kan iemand voor de zekerheid dat bureau van Trump ook even omdraaien?
- Kim Herbots

Vlaggen en kinderen eerst

null Beeld AFP
Beeld AFP

Amerikanen en hun vlaggen. Het beeld van zes soldaten die eind februari 1945 de stars and stripes hijsen op het Japanse eiland Iwo Jima behoorde instant tot het collectieve geheugen. De foto van Joe Rosenthal moest de Amerikaanse zege in WO II onderstrepen.

Op dit beeld uit het plaatsje Oroville van 8 juli dit jaar, vechten de Amerikanen een heel andere oorlog uit. Na een aanslepende droogte van vijf jaar werd Californië afgelopen zomer geteisterd door zware bosbranden. President Donald Trump is niet geïnteresseerd in deze strijd, die tegen de klimaatverandering. De brandweerlui halen de vlag weg.
- Roel Wauters

Turkse ontlading

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

In de Stationsstraat in Beringen, waar veel Vlamingen met Turkse roots wonen, lopen de resultaten binnen van het Turks referendum waarbij premier Erdogan de bevolking om meer bevoegdheden vroeg. Via sociale media hebben Turkse jongeren verzamelen geblazen aan de oude mijningang om de zege van Erdogan te vieren.

Er is veel lawaai, gejoel, ronkende motoren van auto’s gedrapeerd met Turkse vlaggen, hier en daar ook symbolen van de extreemrechtse Grijze Wolven. Een oude Mercedes in dezelfde kleur als de Turkse vlag vertrekt met spinnende wielen en in een wolk van rook van verbrand rubber.

- Tim Dirven

Moeilijk moment

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Op het eerste gezicht is er weinig van te merken, maar Zuhal Demir (N-VA) beleefde op het moment van deze foto “de zwaarste week uit mijn politieke carrière”. In april was Demir enkele maanden staatssecretaris voor Gelijke Kansen en de Kamer moest haar beleidsbrieven goedkeuren.

Op het moment van deze foto had N-VA er net voor gekozen de stemming uit te stellen. CD&V was boos en zou wel eens tegen durven te stemmen. Demir had CD&V de ‘moslimpartij’ genoemd. De man naast haar heeft stress in de ogen, maar Demir gooit zelfverzekerd de haren naar achteren. Schone schijn? Of koelbloedig?
- Bruno Struys

Fire in the hole

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

North Bonneville in het noordwesten van de VS. Op de Beacon Rock-golfbaan wordt geconcentreerd voortgeput (voor de leken: dat betekent de bal in het gat meppen), terwijl in de achtergrond de apocalyps zich voltrekt. ‘In het pantheon der visuele metaforen voor het Amerika van vandaag, is dit the money shot’, tweette David Simon toen hij dit beeld te zien kreeg, zij het in het Engels.

Slimmere mensen citeren is makkelijk, u zegt het, maar voor de bedenker van de geniale misdaadserie The Wire maken we graag een uitzondering. Wat hij precies bedoelt, daar mag u tussen kerst en nieuw zelf eens uitgebreid over nadenken.
- Bart Hikspoors

Pijn aan de ogen

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Zelfs een beetje empatisch voor zich uitkijken lukt hem niet. Hij ziet de ander niet, zelfs niet een jongetje met een golfkar. Bij Trump liggen alle einders achter hem. Het zou een geruststelling zijn als hij de toekomst dan ook consequent aan anderen laat en zijn fantasmen opsluit in vergetelheid.

Trump is alleen te pruimen als hij niet spreekt. Van iedere zin maakt hij een schervengericht. Bloeddorst is zijn diepste wezen. Trump op de foto met een kind doet altijd pijn aan de ogen. Ook als het kind hem de rug toekeert. En op de loop gaat voor zijn leugenachtige grimassen en dat getuite mondje vol vergif.
- Hugo Camps

Bloed op de brug

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Waar is dit? Is de man gevallen? Kennen deze mensen elkaar? De grillige vormen van de twee figuren, de gescheurde sokken en bebloede handen staan in fel contrast met de strak gelijnde straatmarkering en de netjes aan de kant geschoven schoenen. In combinatie met het gebrek aan context spreekt het de verbeelding wel aan, je kunt er zowaar een heel verhaal bij verzinnen. Misschien heeft de vrouw de man wel omvergelopen, werd hij overvallen, of kreeg hij simpelweg een appelflauwte.

Het bleek een aanslag, op 22 maart op Westminster Bridge, midden in het hart van Londen.
- Jorne Daems

Herenigd aan het hek

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Een vader kust zijn zoon. Door de ijzerdraad heen. En de liefde, ontroering en opluchting spat ervan af. Hoelang de Syrische Ammar Hammasho zijn kind heeft moeten missen, komen we niet te weten. Hoelang hij in Cyprus in het ongewisse is moeten blijven over het lot van zijn geliefden, is onduidelijk. Evenmin leren we hoe hels zijn tocht was naar Europa. Of hoe zijn zoon de vlucht naar veiligheid heeft beleefd. Maar we mogen wel getuige zijn van hun hereniging in het vluchtelingenkamp in Kokkinotrimithia, net buiten hoofdstad Nicosia. Of hoe ook ijzerdraad geen liefde tegenhoudt.
- Sara Vandekerckhove

#Girlcrush

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt

Laatst zat Tom Barman in De afspraak lekker veel plaats in te nemen. "Een raket", zei een collega over zijn vanzelfsprekende dominantie. Ik heb een zwak voor hem. Net als voor raketvrouw Hilde Van Mieghem. Hoe zij tijdens de plaatselijke #metoo-storm zo pal in de wind ging staan. Moederkloek en haar kuikens. Rechtvaardigheids­gevoel net iets groter dan de angst.

Uiteindelijk gaat het over ruimte. Vrouwen beklimmen steeds vaker de ladder. Geen geplease meer, niet meer orbiten rond deze of gene vervelende vent. Dat schuurt. Maar god, wat zijn het boeiende tijden.
- Kirsten Bertrand

Robot Love

null Beeld AFP
Beeld AFP

Kan de robot de seks redden? In Japan is de seksrobot alvast geen perverse uitzondering meer. Zo’n 2.000 robots voldoen er aan de verlangens van hun menselijke partner.

Niet alleen de technologie spreidt het bed van de seksrobot. Dit was ook het jaar van de krachtige #metoo-roep om seksuele gelijkwaardigheid. Terecht. Toch opent de toenemende transparantie van ons privé-leven, onder het mom ‘wie niks fout doet, heeft niks te verbergen’ ook nieuwe morele vraagstukken. Zoals: waarheen met onze stiekeme lustgevoelens? Naar de seksrobot, blijkbaar.

Ook dat is niet probleemloos. Op een techbeurs in Oostenrijk werd de intelligente seksrobot Samantha verkracht en mishandeld tot ze stuk ging.
- Bart Eeckhout

Geen kunst aan

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Ik word allicht – bij voorkeur met enig melodrama – verondersteld te zeggen dat ik niet op de eerstvolgende kunstbeurs kan wachten. De waarheid is dat er tegenwoordig zoveel kunstbeurzen zijn dat ze er inmiddels verlaten landwegen in Niger mee zijn beginnen plaveien. (Nigeria ligt reeds vol.) Telkens als iemand mij er dus mee naartoe sleurt, voel ik mij zoals die roze pluchen beesten, op wier gezicht de wanhoop staat te lezen.

En dan hebben ze mogelijk nog niet eens alle werken gezien.
- Ben Van Alboom

Gevoelig én stoer

null Beeld Jef Boes
Beeld Jef Boes

Aanvankelijk was Bart Moeyaert wat sceptisch. Het leek hem cliché om een homo met een roze hoed te fotograferen. Ik kwam nochtans heel toevallig bij die hoed uit. Hij paste in de reeks De heren maken de man. Voor mij symboliseert ze de gevoelige én stoere kant van een man. Een van de zes heren wilde ik fotograferen met deze cowboyhoed. En toevallig kwam ik volgens de planning bij Bart uit.

Uiteindelijk was hij heel enthousiast in de studio. Achteraf was hij zelfs zo tevreden dat hij de beelden voor zijn eigen website wilde gebruiken Als dank kregen we even later enkele boeken met een leuk briefje erbij – voor mij, mijn vrouw en voor mijn kinderen. Vraagt iemand zich nog af waarom die hoed ‘roos’ is?
- Jef Boes

Niet met mij

null Beeld AFP
Beeld AFP

‘Topshot’, staat er in het archief onder deze foto. Slaat dat op de steenworp, die nog moet vertrekken? Of op de vrouw met de looks van een topmodel, die op het punt staat om de politie te lijf te gaan? Die staat buiten beeld, traangas in de aanslag.

Sinds de dood van president Hugo Chavez in 2013 surft Venezuela van de ene protestgolf naar de andere. De opstand tegen Chavez’ opvolger Nicolás Maduro bereikte dit voorjaar een nieuw hoogtepunt: honderdduizenden Venezolanen kwamen iedere dag opnieuw op straat. Onder hen deze vrouw.
- Ann Van den Broek

Met dank aan Dalí

null Beeld Jef Boes @ Initials LA
Beeld Jef Boes @ Initials LA

Inspiratie voor deze foto is een portret van Salvador Dalí uit 1948. De foto van Philippe Halsman, waarin katten, water, kunstwerk én de schilder door de lucht vliegen, wordt gedubd als het beeld dat portretfotografie voorgoed veranderde. Niet meer statisch maar engagerend, actief. Dat ze eigenlijk niets met katten heeft, had Eline De Munck al gezegd. Maar omdat we ze als metafoor voor haar vele levens wilden, ging ze akkoord.

Op minder dan dertig jaar verzamelde De Munck immers ervaring als actrice, presentatrice, zangeres én brillenontwerper en -verkoper. Net als de foto: engagerend en actief.
- Natalie Helsen

Elke dag bang

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Zou ik zo rustig blijven? De Mexicaanse vrouw op de foto is bang, zegt ze. Bang om naar buiten te gaan. Bang ook om te gaan slapen. Want je weet nooit wanneer de aarde nog eens beeft.

Nu weet ik zelf ook wel iets af van maandenlang ­zonder keuken te leven, of de slaapkamer ook als woonkamer te moeten gebruiken. Want met een klusser in huis kan dat al eens gebeuren. Maar hoe het voelt om voortdurend in angst te leven omdat je huis kan instorten en en passant ook enkele geliefden kan wegrukken? No idea. Of ik zo rustig zou blijven? Ik ben zeker van niet.
- Cathy Galle

Lion king

De N9 in Maldegem, begin januari. De fotograaf is op zoek naar de eerste sneeuw van 2017. We zien een man in een leeuwenpak, waaronder basketsloefen. Hij heeft een bord vast, maar wat daar op staat kunnen we niet zien. Zou hij staan liften?

Het mist hevig, waardoor de foto overbelicht lijkt: je kunt nog net twee koplamen zien die zich door de lage wolken boren. De man in een leeuwenpak staat reclame te maken voor de plaatselijke Matrassen­koning. ‘Open op zondag.’

Dat zien we niet. We zien alleen een man in een leeuwenpak langs een mistige baan. Hij maakt reclame. Dat zien wij niet. Wij zien, dankzij de fotograaf, iets anders. Iets dat ons raakt. Eenzame leeuw in de mist. En toen moest het jaar nog beginnen.
- Mark Coenen

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Braxit

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Hij is de gedoodverfde sterke man voor N-VA Gent, in aanloop naar de verkiezingen van 2018. Tot Siegfried Bracke in februari onder vuur komt te liggen, omdat hij zetelt in de adviesraad van Telenet. Een week lang wordt er gespeculeerd over zijn al dan niet riante vergoeding, tot Bracke tot ieders verbazing aankondigt geen euro gekregen te hebben.

Ondertussen heeft hij de perceptie helemaal tegen, en N-VA-voorzitter Bart De Wever roept de pers samen: tijd om schoon schip te maken. Bracke geeft zich gewonnen. Enter Elke Sleurs, voortaan de ­kopvrouw in Gent. Braxit.

- Evelien Maes

Overleven in de hel

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Mosoel, de op twee na grootste stad van Irak en voorheen een prachtige plek met historische grandeur, is na een drie jaar durende orgie van geweld uit de klauwen van Islamitische Staat bevrijd. Deze twee mannen tonen hoe diep de verwoesting zit, al zijn ze niet eens gewond.

Op de een of andere manier hebben zij het ondenkbare in hun tot op het bot uitgeklede stad overleefd. Ook al moesten ze daarvoor ook hun broek afsteken bij controles op bomgordels. Mannelijke trots en menselijke waardigheid die zo heftig zijn getorpedeerd door doodsangst, is dat ooit te herstellen, herop te bouwen?
- Barbara Debusschere

Big tot in Japan

null Beeld Illias Teirlinck
Beeld Illias Teirlinck

Een enkeltje Brussel-Tokio met de hogesnelheidstrein, zo heb ik het afgelopen jaar in het kielzog van Coely ervaren. Brussel, omdat alles is begonnen bij de releaseshow in de Ancienne Belgique, waar ik deze feeërieke foto heb gemaakt. Tokio, omdat Coely na de drukke festivalzomer zin heeft in meer. Dus wij naar Japan! Daar zie ik hoe ze het publiek zo opzweept, dat twee kranige bompa’s als een gek beginnen rond te huppelen.

Maar tussen die optredens door, hoor ik de verhalen over de moeizame tocht die Coely en Beatville (haar producers) hebben afgelegd. Als ik dan hun ogen zie fonkelen in de neonverlichting van Tokio, besef ik dat de hogesnelheidstrein waar Coely nu op zit, onverbiddelijk de horizon opzoekt.
- Illias Teirlinck

Er verandert niets

null Beeld AFP
Beeld AFP

In 2014 werd de zwarte Amerikaan Michael Brown door een politieagent doodgeschoten in St. Louis, Missouri. Over heel de States braken er ‘Black Lives Matter’-protesten uit tegen het politiegeweld tegen zwarten. Duizenden kwamen op straat, miljoenen keren werd de bijhorende hashtag gebruikt.

Anno 2017 ziet u op dit beeld uit St. Louis dat er nog maar weinig is veranderd. Meer dan 200 zwarte Amerika­nen zijn dit jaar doodgeschoten door de politie. Zolang de Amerikaanse politiek dat racisme niet erkent, zolang het politiegeweld niet stopt, zult u hier volgend jaar en het jaar daarop een gelijkaardig beeld te zien krijgen.
- Fernand Van Damme

De heilige Huracán

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Bij Lamborghini moeten ze eens goed gegrinnikt hebben. Waarom zouden ze paus Franciscus anders een Huracán geven? De ultrasnelle sportwagen is niet voor niets vernoemd naar de Mayagod van vuur, wind en storm. Toch slaagde het goudgelijnde pronkstuk er niet in om van de kerkvorst een snelheidsduivel te maken.

Hij houdt het – naast de alombekende pausmobiel – liever bij zijn Ford Focus uit 2008. Franciscus zette wel zijn handtekening op de Lamborghini en liet de wagen, die minstens 200.000 euro waard is, veilen door Sotheby’s. Het geld gaat naar goede doelen.
- Remy Amkreutz

Het overzicht behouden

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt

Ik interviewde Mark Eyskens begin dit jaar. In mijn stuk noemde ik zijn kantoor een man cave. Zij het dan één met boeken in plaats van gameconsoles, en schilderijen in plaats van playmate­kalenders.

Een paar weken na ons gesprek mailde hij me een zelfgeschreven tekst: Denkbeeldige toespraak van een virtuele eerste minister ter gelegenheid van 1 april. Daarin stond de zin: ‘Wij zullen drastische hervormingen aankondigen, wat ons in de gelegenheid zal stellen alles bij het oude te laten zonder dat dit wordt opgemerkt’. Zo rommelig als het in zijn bureau is, zo overzichtelijk is het in zijn hoofd.
- Stef Selfslagh

Prijsbreker

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Eens Nobelprijswinnaar, altijd Nobelprijswinnaar, zo luidt het devies van het Nobel­prijscomité. “Een prijs afpakken was nooit de bedoeling van stichter Alfred Nobel”, zo luidt het antwoord van het Comité om de in 1991 gegeven Nobelprijs voor de Vrede aan Aung San Suu Kyi in te trekken.

De regeringsleidster van Myanmar verdient volgens haar critici de prijs niet meer nu honderdduizenden Rohingya’s, praktiserende moslims, uit haar land vluchten wegens het extreme geweld dat tegen hen gebruikt wordt. Honderden beelden tonen de wanhoop. Beelden waarvoor Aung San Suu Kyi de ogen sluit. Alsof dat ooit de bedoeling was van Alfred Nobel.
- An Goovaerts

Het geluk van de meerkamper

null Beeld Belga
Beeld Belga

Ze kan geweldig hoog springen, enorm ver gooien en erg hard lopen. En ze kan prachtig liggen. Dat vindt ook Niels Pittomvils, een zeer goeie tienkamper die de dikke pech heeft de vriend te zijn van Nafissatou Thiam, waardoor zijn eigen prestaties wat ondergesneeuwd raken.

Al twee jaar domineert Nafi de zevenkamp. In 2016 won ze olympisch goud, in 2017 het WK. Deze foto dateert van 28 mei in Götzis, Oostenrijk, waar elk jaar een prestigieuze zevenkamp wordt georganiseerd. Götzis winnen geeft een formidabele kick. En wie won? Nafi, natuurlijk. En Niels was blij.
- René van Munster

Het lachen vergaan

null Beeld AP
Beeld AP

Geert Wilders en Marine Le Pen namen begin 2017 nog een joviale selfie tijdens een meeting van Europese rechtspopulisten. Toen waren de kaarten voor de Nederlandse en Franse anti-migratiepartijen nog goed geschud. Na hun verkiezingen volgde de kater. Ondanks winst legde Wilders de duimen voor premier Mark Rutte. Le Pen verloor van president Emmanuel Macron.

Ook Frauke Petry (rechts) van het Duitse Alternative für Deutschland (AfD) vergaat het lachen. Haar partij maakte in september een intrede in de Duitse Bondsdag maar wordt er geïsoleerd. Uit onvrede met hun radicale koers stapte Petry vervolgens op.
- Maarten Rabaey

Kleurrijke stoelgang

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Neunundneunzig Luftballons plus ééntje. Zoveel ballonnen met helium zouden hopelijk volstaan om Tom Morgan, gezeten in een stoel, twee uur in de Zuid-Afrikaanse lucht te houden. Zeker wist hij het ook niet. Zou het rubber op 2.483 meter hoogte bestand zijn tegen de hitte van de zon? We’ll see, dacht Tom. Het is niet zomaar dat hij hoofdtester is bij een bedrijf dat de slogan ‘We’re fighting to make the world less boring’ propageert.

Saai? Niet echt, nee. Ja, Tom was doodsbang geweest, maar voelde zich ook extatisch toen hij na een vlucht van 25 km die kleurige bollen één voor één liet vliegen. “Het was magisch.”
- Leen Van Baelen

Het smelt

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Bij het zien van deze foto dacht ik: dit is mijn kans om iets over het klimaat te schrijven. Een enthousiaste zoektocht begon om meer te weten te komen over de mastodont.

De aarde smelt, met deze ijsberg als symbool. De ontgoocheling was dan ook groot bij het vinden van volgend artikel: ‘New Foundlands new tourist attraction’.

Dit is ‘Iceberg Alley’ in Newfoundland, Canada. Dé plaats waar men massaal naartoe trekt om reuzen zoals deze te fotograferen en met de wereld te delen. Geen directe afspiegeling van het veranderde klimaat dus, maar van onze drang om de natuur te bewonderen. Is er dan toch nog hoop?
- Arne Depuydt

Non-actief

null Beeld AFP
Beeld AFP

Het heeft iets onbedwongen en tegelijk verrassend. Een groep nonnen uit Colombia die een potje voetbal spelen. Voor deze zusters van de Communicadoras Eucaristicas del Padre Celestial gaat de dagindeling verder dan bezinning en gebed. Benieuwd wie hier de beslissende voorzet zal geven?

Ontmoet Maria Valentina de los Angeles, de goedlachse non op sneakers die bekend werd door te rappen voor de paus. Naast een goeie non zijn, verkondigt ze haar geloof via muziek. Ze pleit ervoor dat iedereen onbevreesd zijn geloof mag delen, door anders en moedig te zijn. Hoe zacht dit beeld is voor de ogen, zo hard tackelen deze progressieve nonnen onze ­stereotypen.
- Astrid De Prez

Met gevaar voor eigen liefde

null Beeld AP
Beeld AP

Kijk hoe ze de lucht in vliegen. Geen bordje met ‘Love’ kon hen redden. Op 12 augustus reed een nazisympathisant in op mensen die betoogden tegen de komst van witte nationalisten in het Amerikaanse stadje Charlottesville. Zij kwamen dan weer demonstreren voor het behoud van een omstreden standbeeld van generaal Robert E. Lee, een voorstander van slavenhandel.

Eén vrouw stierf, negentien anderen geraakten gewond. En president Trump, die kon het niet opbrengen om extreemrechts te veroordelen. Hij hield het op ‘violence on many sides’. Of hoe moeilijk het is om de fouten te zien van wie je liefhebt. Hopelijk kan liefde ons nog van hem redden.
- Ann-Marie Cordia

Agressiviteit, koppigheid, ijdelheid

null Beeld Kevin Lamarque
Beeld Kevin Lamarque

Een handschrift, en zeker een handtekening, kan volgens grafologen veel onthullen over iemands karakter en persoonlijkheid. De hanenpoten van Donald Trump, die zouden wijzen op agressiviteit, koppigheid en ijdelheid. Misschien hoort lompheid ook in het rijtje.

Op de foto pronkt Trump met zijn besluit om, tot onvrede van de internationale gemeenschap, Jeruza­lem als hoofdstad van Israël te erkennen. De woedende Palestij­nen stellen dat Trump ‘de poorten van de hel heeft opengezet’. Hijzelf noemt het ‘een frisse manier van denken’. Die scheve kerstboom staat voor de wereldvrede.
- Jeroen Van Horenbeek

Trigger happy

null Beeld AFP
Beeld AFP

Zie ze daar liggen tussen de plastic bekertjes. Uitgeteld na een wilde avond in de boiler room, is je eerste gedachte. Zo herkenbaar, zo vaak gezien, maar dan zonder het bloed. Doe toch een trui aan, wil je tegen zulke meisjes altijd zeggen. Get your shit together en kruip naar je tent, een kwartiertje flink zijn en je bent er. Nu, na Las Vegas, heb je niks te zeggen. Nu hebben de verontwaardiging en het medeleven van bij vorige mass shootings plaats moeten ruimen voor gelatenheid. Het zijn er gewoon te veel en ze blijven elkaar overtreffen wat waanzin betreft.

Komaan Amerika, get your shit together.
- Eva Keustermans

Politiek theater

null Beeld AFP
Beeld AFP

Zondagavond 7 mei 2017. Emmanuel Macron wordt op zijn 39ste president van Frankrijk, de jongste ooit. Macron heeft vroeger theater gespeeld, theatraal is hij ook hier: in het Louvre, waarvan hij de Cour Carrée op de tonen van de Europese hymne betreedt.

Eenzaam en vanuit het duister, plechtstatig en met doodse ernst, komt de nieuwe president de macht belichamen. Niet aan de Bastille, waar links dat doorgaans doet, niet aan de Concorde, die voor rechts is voorbestemd, maar hier: vóór het grootste kunstmuseum ter wereld, het oude koninklijk paleis, pal in het centrum. Daarvandaan wil hij regeren.
- Lode Delputte

Nieuwe voeten

“Het was maar twee seconden in een heel leven.” Béatrice De Lavalette (17) stapte op 22 maart 2016 luchthaven Zaventem binnen. De explosie herinnert ze zich niet echt. Wel het lange wachten nadien. “Mijn rechterbeen zag er vreselijk uit, mijn linkervoet was weg.”

Vandaag droomt Béa van een dressuurmedaille op de Paralympics in Tokio, 2020. En van nieuwe voeten. Maar die zijn duur. Nu ze terug in thuisland Amerika studeert, krijgt ze geen steun meer van de Belgische staat. “Ik ben gek op België, alleen de regering sucks. Iemand wordt op je grondgebied opgeblazen, dan vergoed je toch de schade?”
- Kim Van de Perre

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

Verworpene der aarde

Zo hij daar zit, in zijn verguld ­Brussels stadhuis – vingers gespreid, een verbeten trek om de mond – is Yvan Mayeur allang geen cent meer waard. De messen zijn getrokken, het vonnis klaar, alleen het ballingschap wacht nog.

Hij had nochtans beter moeten weten. Wie steelt van de armen, begaat een doodzonde. Daarvoor geldt slechts één juiste straf: het politieke hoofd van Mayeur moest eraf. Zelden is een kameraad zo snel verstoten. Zelfs een stenen buste kreeg hij niet: Mayeur heeft nooit bestaan. Alleen het geld dat hij opstreek, blijft tastbaar zitten in zijn zakken.
- Jonas Muylaert

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Zoek de Catalaan

null Beeld Pieterjan Luyten
Beeld Pieterjan Luyten

Waar is Carles Puigdemont? Eind oktober, na het referendum en de verklaarde onafhankelijkheid, waren de Catalanen hun leider kwijt. Die was afgezet en gevlucht. Naar de hoofdstad van Europa, zo bleek. Daar stond hij in de Brusselse Press Club, omstuwd door perslui en camera’s.

Schitterend verstopt in beeld: waar is Puigdemont in dit multi­mediawoud? En waar zal hij zijn na de verkiezingen van 21 december? Is er nog een hoofdrol weggelegd voor de autonomist die in Madrid en in Europa op gesloten deuren botste? Al bleven niet àlle deuren dicht. Blijkt dat Belgen bijzonder gastvrij kunnen zijn.
- Ward Daenen

Dit is hem

null Beeld RV
Beeld RV

Ik weet van een oud-collega hoe die ooit helemaal blokkeerde bij het intikken van: ‘Pau. Van onze verslaggever.’ De Tour, en met name die ene rit, was groter dan hij ooit had kunnen dromen. Hij zat daar in z’n eentje te staren, niet in staat om wat die woorden in hem losmaakten met iemand te delen. Een kort gevecht met een traan. De werkelijkheid geworden jongensdroom.

Dat gevoel dus, vrijdag 20 oktober 2017. Stem van de procureur: “Ja, ik kan dat bevestigen”.

Ik staarde naar mijn eigen woorden, dacht aan zoveel oud-collega’s die ik opeens heel hard miste. Er stond: ‘Reus Bende van Nijvel ontmaskerd’.
- Douglas De Coninck

Grenzeloos dromen

Onschuldig, onstuimig, een tikkeltje roekeloos en met de wereld aan hun voeten. Ons zomers geluk werd niet verstoord door orkaan José of Irma. Wij kunnen de zee nog recht in de ogen kijken.

Terwijl de meisjes hun grenzen opzoeken, keert de Armeense fotograaf na een klein jaar kunstfotografie terug naar zijn liefde voor het strand. Hij trok zijn stoute schoenen aan (en vervolgens weer uit) om het leven in ‘t Oostendse zand vast te leggen. Hij kickt telkens op die eerste blik op het water. En geef toe, af en toe op zoek gaan naar dat gevoel van eindeloze vrijheid, dat kicken, dat moeten we meer doen.
- Eva Beeusaert

null Beeld Artur Eranosian
Beeld Artur Eranosian

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234