Beste van 2015
Dit zijn de meest gelezen artikels van 2015
Het nieuwsjaar 2015 loopt stilaan op zijn laatste benen, en ook dit jaar brak DeMorgen.be bezoekersrecords. Op maandag 16 november bezochten bijna 530.000 unieke bezoekers onze website. De aanslagen in Parijs beroerden dus bijzonder veel mensen, maar ook andere onderwerpen trokken dit jaar heel wat lezers. Een overzicht.
1. Terreur in Parijs
We kunnen er niet om heen: Parijs was dit jaar het trieste schouwtoneel van een aantal nooit eerder vertoonde terroristische aanslagen. Op 7 januari vielen de broers Chérif en Saïd Kouachi binnen op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in hartje Parijs. Ze schoten er in totaal 12 mensen dood.
Een dag later schoot Amedy Coulibaly ook in Parijs een politieagent dood, waarna hij nog een dag later verschillende klanten gijzelde in een joodse supermarkt. Hij schoot er vier van hen dood, vooraleer de politie de supermarkt bestormde en Coulibaly zelf doodschoot.
Ook op 9 januari eindigde de massale klopjacht op de broers Kouachi, in een drukkerij in Dammartin-en-Goële, waar ze door de politie werden doodgeschoten.
De aanslag betekende niet het einde van Charlie Hebdo. Van het eerste nummer na de aanslag werden zeven miljoen exemplaren gedrukt in plaats van 70.000 normaal. 'Je suis Charlie' werd wereldwijd een symbool voor de vrijheid van meningsuiting en een slogan ter ere van de slachtoffers.
Tien maanden later, op 13 november, werd Parijs opnieuw getroffen door een bloedbad, nog veel groter in omvang. Bij zes verschillende aanslagen kwamen in totaal 130 mensen om het leven in de Parijse straten en op de druk bezochte terrasjes. De meeste slachtoffers vielen in de concertzaal Bataclan, waar op dat moment de band Eagles of Death Metal optrad. De aanslagen schokten de wereld en zorgden ook voor ongeziene veiligheidsmaatregelen. Toch lijkt het er op dat IS net wil dat Europa zijn grenzen sluit.
Vijf dagen later werd bij een grote raid in de voorstad Saint-Denis het vermoedelijke brein achter de aanslagen, Abdelhamid Abaaoud, gedood.
Meteen na de aanslagen werd een link gelegd naar ons land, en meer bepaald naar de Brusselse gemeente Molenbeek. De terreurdreiging ging in heel het land omhoog naar 3, in Brussel werd zelf het hoogste alarmniveau afgekondigd en vond op zondagavond een massale politie-actie plaats. Dat de politie daarbij vroeg niet over de actie te tweeten, zorgde voor een staaltje Belgisch surrealisme met honderden kattenfoto's onder de hashtag #Brusselslockdown.
2. Nachtmerrie in de Alpen
150 doden. Dat was de trieste balans van de moedwillige crash van Germanwings-vlucht 9525 in de Franse Alpen op 24 maart. Een halfuur na het vertrek in Barcelona sloot copiloot Andreas Lubitz zichzelf op in de cockpit en liet hij de Airbus A320 bewust crashen tegen een bergwand. Terwijl er aanvankelijk nog werd gedacht aan een "onschuldig defect", bleek uit de analyse van de zwarte dozen en de vluchtgegevens al snel dat Lubitz zijn actie nauwgezet gepland en uitgevoerd had. Maar wat bezielt iemand precies om 149 onschuldigen mee de dood in te jagen?
3. Afscheid van Stevaert
Niet veel later, in de ochtend van 2 april raakte bekend dat Steve Stevaert, voormalig sp.a-voorzitter, minister en gouverneur van Limburg naar de rechtbank werd doorverwezen in een verkrachtingszaak. Maar een paar uur later raakte bekend dat de oud-politicus vermist was, waarna al snel zijn jas en fiets werden teruggevonden aan het Albertkanaal in Hasselt. Wat urenlang gevreesd werd, bleek in de late namiddag uiteindelijk de waarheid te zijn: Stevaert had zelfmoord gepleegd. Toch had ook alles anders kunnen gaan als Stevaert zijn post wat aandachtiger had gelezen, zo bleek uit de reconstructie in deze krant.
De zelfdoding schokte heel het land, maar er werden ook heel wat vragen gesteld bij de berichtgeving en de reacties op sociale media. "Zelden bleek hoe hard en dom deze samenleving wel is geworden", schreef De Morgen-commentator Yves Desmet.
4. Prikkelende opinie
Ook opiniestukken deden het traditioneel goed op demorgen.be, zoals u vorige week al in ons overzicht kon lezen:
1. Dump de dumpwinkel Primark: het nieuwe goedkoop slaat de bodem uit onze economie
2. Waarom je je wel degelijk schuldig moet voelen als je bij Primark shopt
3. Zelden bleek meer hoe hard en dom deze samenleving wel is geworden
4. Lieve wonderkindertjes, life sucks. Vraag maar aan papa en mama
5. Een 'brave' Aziaat spreekt: De Wever heeft een beetje (on)gelijk
5. De lifehacks
2015 was niet alleen een fors nieuws- en opiniejaar, er was ook plaats voor vertier en, opvallend, tips om het leven net dat tikkeltje draagbaarder en gemakkelijker te maken. Want u las en deelde niet alleen massaal zes studietips die wel werken en je tijd besparen (dit was met meer dan een half miljoen lezers het absolute topstuk van 2015), zeven gewoontes van optimistische mensen, hoe je moet flirten, acht tips om vroeger op te staan, maar ook waarom je al heel je leven je haar verkeerd wast. Dat fris gewassen haar bezorgt u trouwens misschien wel een lief, maar besef dat echte liefde niet in de grote romantische gevoelens zit, maar wel in je samen vervelen op de bank.
De reizigers onder u zagen zich tot slot verblijd met 12 pittoreske verborgen Europese stadjes en 16 bestemmingen die soloreizigers de ogen openen. Kijkt u daarvoor op de wereldkaart, besef dan wel hoe fout die kaart eigenlijk is.