Dinsdag 21/05/2019

In cijfers

Dit zijn de meest en minst genereuze landen ter wereld

Bij de piek van de vluchtelingencrisis in september vorig jaar waren er heel wat vrijwilligers aanwezig in het Brusselse Maximilaanpark om de toestromende vluchtelingen te helpen. Beeld Bas Bogaerts

In welke landen geven inwoners het vaakst geld aan goede doelen? En waar wordt het meeste vrijwilligerswerk verricht? Myanmar scoort het beste in een nieuw onderzoek, ons land strandt op een 29ste plaats.

De onderzoekers van bureau Gallup peilden in 2015 naar het engagement van burgers via drie vragen. Heeft u de voorbije maand een donatie gedaan aan het goede doel? Heeft u de voorbije maand vrijwilligerswerk gedaan? En heeft u iemand die u niet kent afgelopen maand geholpen?

Het onderzoeksbureau bevroeg meer dan 145.000 mensen in 140 landen. Globaal gezien had 27 procent van alle ondervraagden de maand ervoor geld gedoneerd, 20 procent vrijwilligerswerk gedaan en 44 procent een onbekende geholpen.

Myanmar blijkt het meest genereuze land. Daar doneerde maar liefst 91 procent van de bevolking de voorbije maand geld aan goede doelen. Daar zit het boeddhisme wellicht voor wat tussen. Ook in andere Aziatische landen leeft de overtuiging dat goede daden verrichten in het huidige leven een beter volgend bestaan oplevert. Indonesië komt op de tweede plaats met 75 procent, Australië op de derde plaats met 73 procent.

In Turkmenistan deed 60 procent van de bevolking de maand ervoor vrijwilligerswerk, gevolgd door Myanmar (55 procent), Indonesië (50 procent), Sri Lanka (49 procent) en de Verenigde Staten (46 procent).

Wat het helpen van onbekenden betreft, brengt Libië het er het beste vanaf met 79 procent. Somalië komt op een tweede plaats met 77 procent, gevolgd door Malawi (75 procent), Botswana (73 procent) en de Verenigde Staten (73 procent).

België

De onderzoekers voegden de drie vragen samen in een 'Civil Engagement Index'. Daarin scoort Myanmar het beste met 70 punten, gevolgd door de Verenigde Staten (61), Australië (60), Nieuw-Zeeland (59) en Sri Lanka (57). België komt op een 29ste plaats met een score van 43.

China scoort het slechtst met 11 procent, gevolgd door de Palestijnse gebieden (17 procent), Jemen (17 procent), Griekenland (19 procent) en de Democratische Republiek Congo (19 procent).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.