Zaterdag 04/02/2023

verkiezingen VS

Dit zijn de jonge stemmen die het verschil gaan maken tussen Trump en Clinton

De Parliamentary Debate Club van deze Georgetown University kruist in wedstrijden retorica de degens met Princeton en Columbia.  Beeld REUTERS
De Parliamentary Debate Club van deze Georgetown University kruist in wedstrijden retorica de degens met Princeton en Columbia.Beeld REUTERS

De Amerikaanse millennialgeneratie (18-35 jaar) kan in deze verkiezingen in stemmenaantal voor het eerst even zwaar doorwegen als de babyboomers (51-70 jaar). Wat millennials verwachten? De debatclub van de Georgetown University ziet één grote uitdaging: "Hillary- en Trump-kiezers weer dichter bij elkaar brengen."

Maarten Rabaey

De millennials die nu voor het eerst gaan stemmen, waren nog niet geboren toen Hillary Clinton als First Lady in het Witte Huis zat. Ze maakten nooit de Koude Oorlog mee. Of deze miljoenen jongeren dinsdag zin hebben om te stemmen voor een van de twee babyboomerkandidaten kan het verschil betekenen tussen winst en verlies.

De Parliamentary Debate Club van Georgetown University, die in wedstrijden retorica de degens kruist met Princeton en Columbia, is er alvast klaar voor. Met een verademend sérieux, dat we in geen enkele van de drie presidentiële debatten te horen kregen, klinken ze zoals Witte Huis-adviseurs. Opmerkelijk: in lijn met het profiel van de geëngageerde millennialkiezers tekenen vandaag alleen vrouwelijke deelnemers present.

Ze vertellen dinsdag voor Hillary te zullen stemmen. Toch erkennen ze tijdens de voorverkiezingen eerst gecharmeerd te zijn geraakt door Bernie Sanders, die thema's als 'schuldenvrij studeren' op de agenda plaatste. Holly Carabbio (19), student cultuur en politiek: "Een jaar hier studeren kost 60.000 dollar. Mijn familie en ik moesten meerdere leningen afsluiten. Helaas kregen we daar van Hillary nauwelijks iets over te horen."

Ally Ross (19), student internationale gezondheidszorg: "Veel millennials stemmen voor Hillary omdat ze tegen Trump zijn. Voor mij is de steun voor Trump het belangrijkste thema voor de volgende president. Die steun symboliseert de groeiende breuklijn tussen klassen. De volgende president moet de sociale klassen en de Hillary- en Trump-kiezers weer bij elkaar brengen."

Lauren Finkenthal (18), student afrikanistiek, bepleit vurig dat het sociaal vangnet verbreed wordt voor arbeiders die hun werk verloren door outsourcing aan lageloonlanden. "Ik ben voor globale handel, maar ik zie ook de verliezers van vrijhandelsakkoorden in de working class. Zij slaan nu terug door voor Trump te stemmen. Ik geloof nooit dat hij industriële banen terugbrengt, maar ze geven hem krediet omdat hij probeert."

Ross vindt protectionisme maar niets. "Voor mij is het evident dat grenzen poreuzer worden door globalisering. Als millennial weet ik dat ik opgroei in een wereld waarin iedereen met iedereen handel voert over het internet. Ik wil politici die dat eerlijk reguleren."

Finkenthal: "Zo moeten we ook naar migratie kijken. Ik ben niet voor open grenzen, maar voor legale arbeidsmigratie voor mensen die hier werk vinden, een zaak starten of vluchten voor vervolging. Trumps migratiestandpunt is niet alleen gevaarlijk en onrespectvol, maar staat ook in contrast met onze idealen. Amerika is altijd al een meltingpot van migranten geweest."

'Culture wars'

Door de Amerikaanse migratiegeschiedenis zijn talrijke religieuze en filosofische stromingen met elkaar verweven, of botsen ze keihard. Over kwesties als abortus of het holebihuwelijk bijvoorbeeld, die tussen studenten op de katholieke universiteit van Georgetown tot ethische debatten leiden. Als het van deze millennials afhangt, komt er eindelijk vrede in de culture wars tussen progressieve en conservatieve waarden.

Carabbio: "Als Trump wordt verkozen, ben ik erg bezorgd over de gevolgen voor de gezondheid van ons, vrouwen. Hij wil de abortuswetgeving afschaffen, terwijl zoiets een persoonlijke en medische keuze moet zijn. Maar ik voel me niet in oorlog met mensen die tegen abortus zijn. We delen namelijk meer dan we beseffen."

Als Hillary verkozen wordt, kijken de studenten reikhalzend uit naar haar buitenlandbeleid. Ze verwachten dat ze zich in het Midden-Oosten en tegenover Rusland hawkish (als een havik) zal opstellen. Dit in contrast met president Barack Obama, die in Syrië bijvoorbeeld zijn 'rode lijn' nooit heeft afgedwongen.

Finkenthal: "Ik zie Hillary snel meer militairen sturen naar de regio, ook omdat het op binnenlands vlak een van de weinige dossiers zou zijn waarop samenwerking met de Republikeinen mogelijk is. Ik ben alleen bezorgd dat meer militairen de conflicten niet zullen oplossen. Ik doe onderzoek naar regionale conflicten in Afrika, en keer op keer blijkt dat gewapende interventies niet de structurele oplossing brengen. Alleen doelgerichte sociaal-economische ontwikkeling zal dat kunnen."

Wat als?

De moeilijkste vraag komt aan het einde. Wat als Trump verkozen wordt? Carabbio: "Ik verdring de gedachte. Ik ben verontrust omdat hij de reputatie heeft naar niemand te luisteren, ook niet naar zijn adviseurs. Zijn retoriek dreigt haat in onze samenleving aan te wakkeren, vooral tegenover minderheden."

Ross: "Ik troost me met de gedachte dat Trump het nooit lang zal volhouden aan de macht. Ik denk dat we heel snel een afzettingsprocedure zullen krijgen, omdat hij wetten zal schenden. Gelukkig hebben we nog een Congres dat hem aan de ketting zou kunnen leggen."

Finkenthal: "Er zou veel angst zijn onder de Amerikanen die niet voor hem hebben gestemd. Er zijn mensen die ik ken die gezegd hebben dat ze dit land zullen verlaten. Zelf zou ik blijven om te studeren en democratisch tegengewicht te bieden, want het zal nodig zijn om te vechten voor onze rechten die hij mogelijk wil inperken."

De nieuwe president mag immers tussen de één en drie opperrechters benoemen in het Hooggerechtshof. "Als Trump oerconservatieve rechters aanstelt, zou alle juridische vooruitgang die geboekt werd voor de holebi- en transgendergemeenschap worden teruggeschroefd", waarschuwt ze.

De Georgetown-studenten verwachten dat Trump als president prompt in een crisis zou terechtkomen, omdat hij moeite zou hebben om in Washington gekwalificeerd personeel aan te trekken dat hem, na zijn controversiële campagne, wil adviseren in het Witte Huis. Finkenthal: "Ze zullen hem laten spartelen om dan voorwaarden voor hun steun af te dwingen."

Daar kan ook een risico aan vasthangen. "Er zou grote druk zijn van Trumps kiezers op de Republikeinse Congresleden om hem te volgen, of ze worden de volgende keer niet herverkozen. Trump zelf zou in staat zijn om op vele niveaus te zeggen: You're fired!"

null Beeld © John Woodworth
Beeld © John Woodworth

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234