Dinsdag 05/07/2022

Ramadan

Dit zijn de grootste misverstanden over de ramadan

Mohamed Barrie: 'De ramadan draait om meer dan niet eten en drinken.' Beeld RV
Mohamed Barrie: 'De ramadan draait om meer dan niet eten en drinken.'Beeld RV

Morgen gaat de ramadan, de islamitische vastenmaand, van start. Tot 14 juni mogen moslims van zonsopgang tot -ondergang niet eten, drinken, roken en vrijen. Wij vroegen hen wat de grootste misverstanden zijn; hoe ze het volhouden en wat hun favoriete snack is.

Fernand Van Damme

Wat is het grootste misverstand over de ramadan?

Esma Uçan (23): "Dat iedereen verplicht is om te vasten. Deze gedachte wordt natuurlijk door de politieke commotie errond gesteund, maar niets is wat het lijkt. De islam belast niemand met iets wat hij of zij niet aankan. Zo zijn er naast kinderen vele doelgroepen die niet kunnen of zelfs niet mogen vasten: zieken, zwangere of menstruerende vrouwen, beoefenaars van fysiek zware beroepen."

Illias Marraha (33): "Dat we vasten om te voelen wat de armen doormaken. Wij kunnen 's avonds wél onze magen vullen."

Soukaïna Bennani (21): "Dat het alleen maar om het niet eten en drinken gaat. De ramadan is meer dan jezelf onthouden van voeding, het gaat erom jezelf te onthouden van alle onethische zaken. Het gaat om barmhartigheid."

Moussa Don Pandzou (29): "Dat de ramadan ongezond voor je lichaam zou zijn. Volgens tal van wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het vasten een positief effect heeft op je gezondheid, lichaam en geest."

Victoria Vandersteen (41): "Dat het een lijdensweg is, een kwelling. Terwijl het gaat om een zuivering, een hunkering naar verbetering. Zo heb ik het alvast ondervonden sinds ik ermee van start ging als tiener, nu zo’n 25 jaar geleden."

Noora Smits: 'Plan goed wat je gedurende de dag gaat doen. Hoe voller mijn programma, hoe makkelijker ik dit volhoud.' Beeld RV
Noora Smits: 'Plan goed wat je gedurende de dag gaat doen. Hoe voller mijn programma, hoe makkelijker ik dit volhoud.'Beeld RV

Loubna Quds (26): "De idee van een tiengangenmenu, een feestmaaltijd, die bij zonsondergang op tafel wordt gelegd. Dat is quatsch. Het is de bedoeling dat moslims dezelfde maaltijd verorberen als voor de ramadan met dat verschil om nu meer dankbaarheid te tonen."

Mohamed Barrie (25): "Dat het louter rond niet eten en drinken draait. Het gaat om een spirituele herbronning van het geloof en dichter komen tot Allah."

Fadoua Amjoud (23): "'Ook geen water?' Neen, net als vorig jaar, net als altijd mogen we tijdens het vasten ook geen water drinken. 'Amai, ook niet wanneer het warm is? Zo ongezond'. Zucht. Het is wetenschappelijk bewezen dat een maand vasten heel gezond is voor ons lichaam."

Esma Uçan: 'De islam belast niemand met iets wat hij of zij niet aankan.' Beeld RV
Esma Uçan: 'De islam belast niemand met iets wat hij of zij niet aankan.'Beeld RV

Heb je een 'lifehack' om de ramadan vol te houden?

Soukaïna: "Blijf in beweging! Sport lijkt een taboe te zijn, maar ik spoor mensen aan om te gaan sporten tijdens de ramadan. Als ik ga sporten, probeer ik enkele uren voor het verbreken van het vasten te gaan. Achteraf kom je thuis, neem je een heerlijke koude douche en barst je van de energie."

Mohamed:
"Ramadan is een oefening in zelfdiscipline. De manier waarop je mentaal omgaat met het vasten is de sleutel om het niet hoeven ‘vol te houden’, maar om te genieten."

Yasmia Setta (23):
"De laatste jaren valt de ramadan op lange, warme dagen. Vele mensen zijn het gewoon om tussen 'maghrib' (zonsondergang) en 'fajr' (zonsopgang) alles te eten wat door de dag niet kon, inclusief heel wat rommel. Mijn tip: laat snoep, chips en koeken zoveel mogelijk achterwege en eet zaken die ervoor zorgen dat je gehydrateerd blijft. Vezels, vitamientjes en vocht! Dat hebben we nodig, de drie gouden V’s!" (lacht)

Soukaïna Bennani: 'Blijf in beweging!' Beeld RV
Soukaïna Bennani: 'Blijf in beweging!'Beeld RV

Khalid Qnioun (27): "Probeer gedurende het jaar eens vrijwillig te vasten en niet pas wanneer de ramadan begint."

Noora Smits (22): "Plan goed wat je gedurende de dag gaat doen. Werken, studeren, knutselen, koken, shoppen… Hoe voller mijn programma, hoe makkelijker ik dit volhoud."

Loubna: "Daag uzelf uit om iets te verwezenlijken of nieuwe dingen te leren. Tijdens de ramadan probeer ik bijvoorbeeld altijd nieuwe gerechten uit."

Illias: "Krijg je veel dorst? Drink 's avonds kokoswater! Hydrateert supergoed!"

Victoria: "Denk na over je ‘waarom’, je intentie die je hebt bij het vasten. Wanneer je je focust op positieve zaken zal je meer kracht hebben."

Khalid Qnioun: 'Probeer gedurende het jaar eens vrijwillig te vasten.' Beeld RV
Khalid Qnioun: 'Probeer gedurende het jaar eens vrijwillig te vasten.'Beeld RV

Moussa: "Even stilstaan bij het feit dat er heel wat kinderen en gezinnen moeilijker aan eten geraken. Ik kom uit Congo en als ik denk aan de duizenden gezinnen die dagelijks ‘hosselen’ om aan eten te geraken of er gewoon geen hebben, dan breekt mijn hart. Wanneer je beseft dat het eigenlijk een luxe is om te kunnen kiezen of je nu eet, dan wel later… Geloof mij, dan houd je het vol."

Fadoua: "Volhouden is an sich geen probleem. Omdat je vast uit volle overtuiging. Je moet je wel wat psychisch voorbereiden, je moet ervan uitgaan dat je geen honger zal hebben."

Esma: "Wat mij echt helpt, is om tijdens de nacht veel water te drinken waardoor ik in de dag genoeg gehydrateerd ben en daardoor nauwelijks dorst krijg."

Loubna Quds: 'Daag uzelf uit om iets te verwezenlijken of nieuwe dingen te leren.' Beeld RV
Loubna Quds: 'Daag uzelf uit om iets te verwezenlijken of nieuwe dingen te leren.'Beeld RV

Wat is de ultieme ramadansnack?

Yasmia: "Dadels, 'harira' (Marokkaanse maaltijdsoep) en thee zonder suiker. Ik zou hierop kunnen overleven."

Moussa: "Vleesloempia’s met zoetzure saus."

Soukaïna: "Het is een cliché, maar het blijft mijn all time fav: niets is zo lekker dan het vasten te verbreken met een lekker zachte dadel, een kommetje harira met als afwerking een beetje citroen en een stukje 'chebakiya' (honingkoek). De combinatie van zoet en hartig is finger licking good." (lacht)

Noora: "Water! Niet te missen, zeker tijdens deze warme dagen."

Fadoua: "Dadels, ongetwijfeld. Dit zijn gezonde, voedzame gedroogde vruchten met natuurlijke vezels waarmee we onze vasten verbreken. Samen met een glaasje melk of water. Geen dadel staat voor mij gelijk aan een niet-geslaagde vastendag."

Yasmia Setta en Illias Marraha: 'Krijg je veel dorst? Drink ‘s avonds kokoswater! Hydrateert supergoed!' Beeld RV
Yasmia Setta en Illias Marraha: 'Krijg je veel dorst? Drink ‘s avonds kokoswater! Hydrateert supergoed!'Beeld RV

Illias: "Mijn guilty pleasure is 'qalb al lawz' ('een hart van amandelen', fvd). Een gebak met zo’n naam kan niet anders dan heerlijk zijn. Liefst lekker fris."

Mohamed: "Rijstpap met stukjes dadel! Ook een topper: mijn zelfgemaakte avocadosmoothie om voldoende vetten in mijn lichaam te krijgen."

Esma: "Ook voor mij: dadels! Ze zijn extreem gezond en zorgen ook voor een betere werking van de hersenen. Het kan voor veel vastende studenten dus zeker geen kwaad om er niet spaarzaam mee om te springen."

Khalid: "Ik ben helaas op dieet, maar de 'dwaz' (Marokkaanse hutsepot, fvd) van mijn moeder is echt overheerlijk. Moet je echt eens proeven!"

Victoria Vandersteen: 'Wanneer deze ramadan voorbij is, kijk ik al uit naar de volgende. Het is een verrijking.' Beeld RV
Victoria Vandersteen: 'Wanneer deze ramadan voorbij is, kijk ik al uit naar de volgende. Het is een verrijking.'Beeld RV

Naar wat kijk je het meeste uit als de ramadan voorbij is?

Yasmia: "Om een sushiboot te gaan eten met mijn man. En te gaan shoppen. De Meir, ramadan, zon en ik zijn écht geen goede combo dus ik blijf er momenteel weg." (lacht)

Victoria: "Ik geniet ten volle van de huidige ramadan. Wanneer deze voorbij is, kijk ik al uit naar de volgende. Het is een verrijking. Met volle bewustzijn van de kleine zaken genieten, je relatie tot God verbeteren, in Hem vertrouwen, het goede nastreven en een diepere connectie ervaren met jezelf en je omgeving zowel op spiritueel als sociaal vlak."

Moussa: "Op reis gaan! Ik ben al een hele tijd niet op reis geweest, en na de ramadan heb ik gepland om er even tussenuit te gaan."

Moussa Don Padzou: 'Wanneer je beseft dat het eigenlijk een luxe is om te kunnen kiezen of je nu eet, dan wel later… Geloof mij, dan houd je het vol.' Beeld RV
Moussa Don Padzou: 'Wanneer je beseft dat het eigenlijk een luxe is om te kunnen kiezen of je nu eet, dan wel later… Geloof mij, dan houd je het vol.'Beeld RV

Fadoua: "Daar denk ik zelfs niet aan. Ongeduldig heb ik maandenlang naar deze maand zitten wachten. Een maand van samenhorigheid en de rust die er heerst… Het magische gevoel dat ik in deze maand ervaar, mis ik in de elf andere."

Soukaïna: "Ik zou eerder de vraag stellen wat ik juist het meest zou missen na de ramadan. Je ervaart echt gezelligheid en sfeer, en bovenal samenhorigheid. Maar who am I kidding, ik ben en blijf een sucker for food. Gezellig gaan ontbijten met geliefden en terrasjes doen: dat zijn zaken waar ik na deze prachtige maand zeker naar uitkijk."

Fadoua Amjoud: 'Het magische gevoel dat ik in deze maand ervaar, mis ik in de elf andere.' Beeld RV
Fadoua Amjoud: 'Het magische gevoel dat ik in deze maand ervaar, mis ik in de elf andere.'Beeld RV

Alles wat u moet weten over ramadan

Waarom vasten moslims? Ramadan is één van de vijf zuilen van de islam, de religieuze verplichtingen die gelden voor elke moslim. De andere vier zijn de getuigenis, het gebed, de bedevaart naar Mekka en het geven van aalmoezen aan armen.

Wanneer is het? De ramadan vindt plaats in de negende maand van de islamitische kalender. Vorig jaar begon de ramadan op 27 mei. Dit jaar begint de vastenperiode morgen, elf dagen vroeger dan vorig jaar dus. Dat komt omdat de islamitische jaarkalender tien tot twaalf dagen afwijkt van onze zonnekalender. Het islamitisch jaar bestaat, zoals het zonnejaar, uit twaalf maanden, maar de maanden tellen slechts 29 of 30 dagen - vandaar dus de afwijking. De ramadan wordt afgesloten met het Suikerfeest.

Hoe gaat het vasten in zijn werk? De vastenperiode is naast een religieuze ook een sociale bezigheid. Voor zonsopkomst eten moslims de 'sahoor', een ontbijt. Na zonsondergang volgt de 'iftar', het avondmaal dat vaak samen met familie en vrienden wordt genuttigd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234