Zondag 12/07/2020

40 jaar De MorgenZAK

Dit zijn de beste ZAK-cartoons volgens ZAK zélf

De eerste cartoon van ZAK.Beeld Jacques Moeraert

‘Een soort getekende lezersbrief’, zo noemt ZAK zijn cartoons zelf. ‘Met een milde bedenking bij wat ik volgens de krant allemaal zou moeten weten.’ Die ‘lezersbrieven’ tekent hij intussen al 35 jaar voor De Morgen. Hij selecteerde voor ons zijn favorieten.

40 jaar De Morgen

De Morgen is 40 jaar geworden. Dat vieren we met verhalen uit haar rijke geschiedenis als onafhankelijk dagblad. Veertig jaar wereldnieuws, veertig jaar cultuur én politiek. Scroll door de tijdlijn en wandel doorheen de historiek van uw jarige krant in veertig hoogtepunten.

“De cartoon hierboven is, volgens een welingelichte bron, mijn eerste tekening in De Morgen: 16 juni 1984. Ik herinner mij er geen enkele lijn van. We waren beiden nog jong. Na enig opzoekingswerk blijkt het over een ontsnapte gangster te gaan. Hoogstwaarschijnlijk grappig bedoeld (de tekening, niet de ontsnapping). Je had toen ook al verkiezingen, zie ik. Je had toen ook al van alles dat we nu nog hebben. Het heet actualiteit en het staat nog altijd op onder andere papier. En ik heb dat altijd becommentarieerd. Eerst in het satirische weekblad De Zwijger van Johan Anthierens, dat nogal vlug failliet ging, waarna ik naar De Morgen van Paul Goossens verkaste. Dat die krant een tijdje later ook failliet ging, is louter toeval.”

“Mijn dagelijkse tekening (soms één, soms veel, maar nooit niets) werd een soort getekende lezersbrief met een milde bedenking bij wat ik volgens de krant allemaal zou moeten weten. De redactie was een beetje een linkse sekte. Het was makkelijk aanpassen, want ik ben katholiek opgevoed, dus ik kende de regels van dit soort clubjes. De Morgen werd gered, herrees, droomde, werd overgenomen, versleet hoofdredacteurs (m/v), redacteurs (m/v), en lezers (m/v), verjongde, ontsloeg en nam aan, digitaliseerde, en ik stuur nog altijd mijn lezersbrief.”

De ontsnapping van Marc Dutroux

ZAKBeeld Jacques Moeraert

“De Belg die de meest bewaakte crimineel van het land zou moeten zijn, legt twee dienaars van de wet in de luren en ontsnapt. Dat vroeg om een surrealistisch prentje.”

Terreur

ZAKBeeld Jacques Moeraert

“Een tekening uit 2004. We dachten dat terreur wel dichterbij zou komen, maar we zouden ons er wel tegen beschermen. Blijkt nu dat er meer geluk bij nodig is dan een gesloten hekje. Lijkt wel vanuit droneperspectief getekend (in die tijd!).”

Talkshow

ZAKBeeld Jacques Moeraert

“Iemand moet ooit op een vergadering hebben voorgesteld: ‘We zetten een paar genodigden rond een keukentafel, met een gastheer/-vrouw/-hermafrodiet aan het hoofd, laten ze wat kletsen en we zenden dat uit.’ Die tekening laat zien wat daarvan gekomen is omdat niemand bezwaar maakte.”

Kerk

ZAKBeeld Jacques Moeraert

“Religie. Altijd grappig.”

Charlie Hebdo

ZAKBeeld Jacques Moeraert

“De zaak-Charlie Hebdo. Een beetje een reactie op al die ‘hoe-is-het-mogelijk-cartoons’, met de politieke cartoon(isten) als slachtoffer. Het standpunt van de terreursector vind ik hier interessanter. En grappiger.”

Bootvluchtelingen

ZAKBeeld Jacques Moeraert

“De landing in Normandië zonder wapengekletter. En op een andere plaats. Een groot menselijk drama in een idyllisch tafereeltje gegoten. Als het te lang duurt, wordt het gewenning en is het geen nieuws meer. En dan gaan we er met onze rug naartoe zitten (zie ik nu).”

Onbewoond eiland

ZAKBeeld Jacques Moeraert

“Het onbewoonde eilandje! Duizenden keren getekend, geplagieerd en gereproduceerd. Waarom blijft dat (al dan niet geslaagde) humor? Geen idee.”

Scroll verder door 40 jaar De Morgen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234