Woensdag 07/06/2023

Meest gelezen

Dit zijn de artikels die u dit jaar het meest hebben geraakt

Ines. Beeld Lieve Blancquaert
Ines.Beeld Lieve Blancquaert

Van een seksuele revolutie in Teheran of verhalen uit de genderbijlage van De Morgen, tot het schandaal rond tv-maker Bart De Pauw, de nieuwe president van de Verenigde Staten of een vlammend opiniestuk over Temptation Island: dit zijn de artikels die het voorbije jaar het meest gelezen werden op de website van De Morgen.

Redactie

Voor abonnees

1. Ines (26): "Naast biseksueel ben ik ook demiseksueel. Ik kan enkel seks hebben met mensen met wie ik een intense band heb"

In februari brak De Morgen met de bijlage 'De genderrevolutie' een lans voor meer genderdiversiteit. Onder meer de 26-jarige transgender Ines, die zichzelf 'non-binair biseksueel en demiseksueel' noemt, kwam daarin aan het woord: "Trans zijn is voor mij eerder een gevoel dan een lichamelijk ongemak." Lees het portret van Ines hier.

2. Neurowetenschapper: "Snoozen is een marteling voor je hersenen"

Met haar app Shleep probeert neurowetenschapper Els van der Helm gebruikers het belang van slaap te tonen. "Als je weet wat er gebeurt in je hersenen als je snoozet, zul je meer bereid zijn om het daarna te laten. Want echt, snoozen is een marteling voor je hersenen", zo zei ze vorige week nog.

3. Orgies, alcohol en drugs: dit is de hete revolte in Teheran

In Iran is seks voor het huwelijk strafbaar met zweepslagen en opsluiting. Overspel zelfs met de doodstraf. En net daarom blijkt grensoverschrijdend seksueel gedrag er de norm. Deze undercoverreportage uit de onderbuik van Teheran dateert van maart.

In leegstaande plattelandsvilla's van rijke Teherani's vinden dagelijks uitbundige en ‘zedeloze’ pool party’s plaats Beeld rv
In leegstaande plattelandsvilla's van rijke Teherani's vinden dagelijks uitbundige en ‘zedeloze’ pool party’s plaatsBeeld rv

4. Opinie: "De enige heksenjacht die ik zie, is die tegen 'aandachtshoeren' die geen compliment kunnen aanvaarden"

Bart De Pauw kwam dit jaar onder vuur te liggen, nadat vrouwen getuigden over seksueel overschrijdend gedrag en de VRT de samenwerking met de televisiemaker stopzette. "Een heksenjacht", meenden sommigen. Maar "de enige heksenjacht die ik zie, is die tegen 'aandachtshoeren' die geen compliment kunnen aanvaarden", schreef Charlie Magazine-hoofdredactrice Jozefien Daelemans in een opiniestuk. "In De Afspraak vroeg Jan Verheyen zich nog af waarom vrouwen niet sneller naar voren komen wanneer ze seksueel grensoverschrijdend gedrag ervaren. Welnu Jan, omdat ze niet geloofd worden misschien?"

5. Hoe hun penis mannen waarschuwt dat ze ziek zijn

Een penis is niet alleen nuttig voor de gebruikelijke activiteiten, hij waarschuwt je ook als je ziek bent. Het is een slim orgaan, aldus uroloog en seksuoloog Cobi Reisman. "De penis is de antenne van het hart."

6. Ontdek nu hoe goed de scholen in uw buurt zijn

In mei publiceerde De Morgen zijn Onderwijsrapport. Daarin kon u onder meer op een interactieve kaart nagaan hoe goed de scholen in uw buurt zijn.

7. Vijf manieren om Trump te dumpen

Niet lang nadat Donald Trump werd ingezworen als Amerikaans president begonnen sommige Amerikanen er alweer van te dromen om hem af te zetten. Wij lijstten toen de mogelijkheden op.

8. Het grote netwerk van Bart De Pauw (dat wel erg stil blijft)

Bart De Pauw kon op opvallend weinig steun uit de tv-wereld rekenen, nadat hij in opspraak was gekomen. Opmerkelijk, want hij is wellicht de tv-maker met een van de grootste netwerken in de Vlaamse tv-sector. Omdat men weet dat de verhalen kloppen, luidt het. Ook op de set van Loft liep het al fout.

Erik Van Looy en Bart De Pauw op de set van 'Loft'. Beeld BELGA
Erik Van Looy en Bart De Pauw op de set van 'Loft'.Beeld BELGA

9. Column: "Seks is leuk en als je het alleen doet met je man, onthoud je jezelf iets"

In Lust en liefde, een rubriek van De Morgen Magazine, getuigde Frederique dat ze gelukkig getrouwd is, maar niet langer monogaam is. Ze weet dat het voor velen raar klinkt maar voor haar is seks gewoon een menselijke behoefte, die ook naast het huwelijk bestaat.

10. The Golden Shower-bron moest dood

Fake news, toch? En als het waar was, van die golden showers, dan zijn er vast toch zorgwekkender dingen aan de figuur Donald Trump? Maar er stond méér in dat rapport. En de hoogstwaarschijnlijke bron is in alle stilte gedood. Of, in de officiële versie van het Kremlin: hartaanval. In februari publiceerden we een reconstructie.

Donald Trump. Beeld Photo News
Donald Trump.Beeld Photo News

Gratis

1. Een juf van een concentratieschool: "Waar blijven de kindjes van de bakfietsouders?"

In september interviewden we Els Cespedes, die les geeft op een concentratieschool in de moeilijkste buurt van Antwerpen. "Je moet de mensen de tijd geven", zei Cespedes in een ontwapenend gesprek met De Morgen. "En niet in paniek raken."

2. Opinie: "Temptation Island is geen guilty pleasure. Het is degoutant bedrog"

Honderdduizenden Vlamingen volgden begin dit jaar iedere week de paradijselijke avontuurtjes in Temptation Island. Minder paradijselijk is de manier waarop dit programma gemaakt wordt, hekelde De Morgen-journalist Jan Debackere in een opiniestuk.

De koppels die in 2017 deelnamen aan 'Temptation Island'. Beeld Vijf
De koppels die in 2017 deelnamen aan 'Temptation Island'.Beeld Vijf

3. Neuroloog: "Slaaptekort is moordend. Dokters zouden slaap moeten voorschrijven"

Maak van slaap een absolute prioriteit, als u nog lang en gezond wilt leven. Dat was in oktober de boodschap van de neuroloog Matthew Walker.

4. Trump verbiedt milieuagentschap nog te communiceren: "Jaren wetenschappelijk werk dreigt verloren te gaan"

Niet lang nadat hij werd ingezworen als president van de Verenigde Staten, verbood Donald Trump verschillende overheidsagentschappen, waaronder de milieubeschermingsorganisatie EPA, nog met de buitenwereld te communiceren via hun website, blogs of sociale media. Zijn administratie zou toen ook de pagina over klimaatverandering op de website van het EPA offline hebben laten halen.

5. 15.000 wetenschappers uit 184 landen waarschuwen voor "catastrofaal lot van de wereld"

In november waarschuwden 15.000 wetenschappers uit 184 landen de mensheid voor de "rampzalige gevaren" waaraan onze wereld is blootgesteld. Door de snel groeiende bevolking, de ontspoorde consumptie en het verlies van biodiversiteit wacht onze wereld een "catastrofaal lot".

Luchtvervuiling in Parijs.  Beeld EPA
Luchtvervuiling in Parijs.Beeld EPA

6. "Ik deed mijn gsm open: 'Ik wil je neuken', stond er"

Nadat verschillende vrouwen bij de vertrouwenspersoon van VRT hun verhaal deden over grensoverschrijdend gedrag door Bart De Pauw, zette de openbare omroep de samenwerking met de televisiemaker stop. Ook bij de redactie van De Morgen zijn toen getuigenissen binnengelopen.

7. "Politie Antwerpen verdraait de feiten": getuige filmt incident in Borgerhout

In september was Antwerps burgemeester Bart De Wever niet te spreken over een aanval op politieagenten aan de Turnhoutsebaan in Borgerhout. "Maar ze verdraaien de feiten", zei een getuige, die het voorval had gefilmd, aan De Morgen.

8. Dit Nederlandse Trump-filmpje gaat als een gek de wereld rond

Begin dit jaar ging de Nederlandse televisiemaker Arjen Lubach de wereld rond met een filmpje waarin hij op Trumpiaanse wijze de troeven van Nederland in de verf zette.

De Nederlandse televisiemaker Arjen Lubach. Beeld ANP Kippa
De Nederlandse televisiemaker Arjen Lubach.Beeld ANP Kippa

9. Moslim en gay: hoe aan een lange traditie in korte tijd een einde kwam

Een eeuw geleden zagen wij moslims als verwijfd en losbandig, terwijl het nu ‘homohatende macho’s’ zijn die juist van óns denken dat wij verwijfd en losbandig zijn. Hoe is de wereld in zo korte tijd zo grondig kunnen veranderen? De Nederlandse filosoof Michiel Leezenberg trok op onderzoek uit. Op 17 januari haalden we dit stuk uit onze boekenlage van achter onze paywall.

10. Opinie: Jonas Geirnaert na de 'hetze' over enkele grappen: "Ik wil me verontschuldigen, maar niet bij iedereen"

In het meest recente seizoen van De slimste mens ter wereld maakte Jonas Geirnaert enkele moppen over fictieve personages die het slachtoffer werden van de zuurgooier in de Delhaize. " Ik wil me hiervoor bij een aantal mensen oprecht verontschuldigen, en bij een aantal mensen wil ik dat uitdrukkelijk niet", schreef de tv-maker in een opiniestuk, na een veralgemenend artikel dat zijn moppen niet gesmaakkt werden door de kijker.

Jonas Geirnaert in 'De slimste mens ter wereld'. Beeld RV Beeldfabriek
Jonas Geirnaert in 'De slimste mens ter wereld'.Beeld RV Beeldfabriek

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234