Maandag 30/11/2020

De centrumsteden

Dit zijn de acht grootste uitdagingen voor Mechelen

Bart Somers (Open Vld) is sinds 2001 burgemeester van Mechelen.Beeld af

Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen maakt De Morgen de balans op in de dertien Vlaamse centrumsteden en Brussel. Vandaag houden we halt in Mechelen.

1. Wonen

Stijgende prijzen op een stilaan krappe markt

Mechelen trekt nieuwe inwoners aan en dat laat zich voelen op de woningmarkt. De prijzen zijn fors omhooggegaan in tien jaar tijd: voor een huis met 52 procent, voor een appartement met 67,8 procent. De stad zit daarmee bij de sterkste stijgers. Toch blijven de excessen uit. In absolute cijfers bedroeg de gemiddelde prijs voor een huis in 2016 229.000 euro. Daarmee staat Mechelen op de zesde plaats van alle centrumsteden. Het aandeel sociale woningen zit met 8,4 procent net onder het gemiddelde.

2. Financiën

Gevaarlijk hoge schuldenberg

De stad heeft de voorbije jaren dan wel fors geïnvesteerd, ze heeft op die manier ook grote schulden opgebouwd. Mechelen ging voor 2.940 euro per inwoner in het rood. Geen enkele centrumstad komt maar in de buurt van zo’n hoge schuldgraad. Mechelen staat daarmee in de top 3 van alle Vlaamse gemeenten. De stad kreeg vanuit Vlaanderen al enkele keren een tik op de vingers, ook omdat ze met zogenoemde ‘bullet-leningen’ werkt. Daarbij wordt enkel de rente afbetaald en pas helemaal op het einde het kapitaal.

3. Geluk

Trots op stad en bestuur

Meer dan de helft (52 procent) van de Mechelaars zegt vertrouwen te hebben in het stadsbestuur, met vlag en wimpel de beste score van alle centrumsteden. Ook is 81 procent trots op de stad, enkel Brugge doet beter. De cijfers gingen al in stijgende lijn, dat Bart Somers werd verkozen tot beste burgemeester ter wereld heeft die trend alleen maar versterkt. Mechelen zet na Gent en Leuven ook de derde beste score neer op het vlak van tolerantie tegenover andere culturen. De stad staat, samen met Brugge, op kop op het vlak van netheid.

4. Vrije tijd

Uplace counteren

Als shoppingstad houdt Mechelen zich staande. Meer dan de helft van de Mechelaars (56 procent) koopt kleren in het eigen stadscentrum, meer dan het gemiddelde. Het aantal leegstaande winkels werd ook teruggedrongen tegenover 2013, naar 9,7 procent. De stad ondersteunt onder meer actief pop-upstores, om zo startende winkels een kans te geven. Ook werd de afgelopen legislatuur de winkelstraat Bruul helemaal heraangelegd. Somers wil zijn stad ook aantrekkelijk houden. Niet toevallig was hij een van de burgemeesters die ten strijde trokken tegen de komst van het winkel- en belevingscomplex Uplace in het nabijgelegen Machelen.

5. Economie

Centrale ligging als grote troef

Mechelen kan behoorlijke economische cijfers voorleggen. De werkgelegenheidsgraad ligt met 71,3 procent veeleer hoog, al doen vijf andere centrumsteden net iets beter. De stad ligt pal in de Vlaamse ruit en vlak bij Antwerpen en Brussel, waardoor er jobkansen genoeg zijn in de omgeving. Tegelijk zijn grote bedrijven als Telenet en Procter&Gamble in Mechelen aanwezig. De stad legt met voorsprong de beste cijfers voor als het gaat om economisch vernieuwingspotentieel. Toch een minpuntje: de kans dat een startende onderneming na vijf jaar nog bestaat, ligt lager dan het gemiddelde.

6. Mobiliteit

Treinen boven, maar ontevreden over bus

De Mechelaar is kampioen in het sporen. Meer dan één op de vier Mechelaars (26 procent) gebruikt de trein om op zijn werk of op school te geraken, geen enkele centrumstad doet beter. De rechtstreekse treinverbindingen met Brussel, Antwerpen, maar ook Gent en Leuven zijn daar niet vreemd aan. Daartegenover staat dat de Mechelaar niet echt tevreden is over het busaanbod. 72 procent spreekt zich positief uit, enkel Roeselare en Turnhout doen slechter.

7. Onderwijs

Hoge schooluitval ondanks aantrekkingskracht

Het Mechelse onderwijs, dat nochtans leerlingen uit de wijde omgeving lokt, kampt met een hoge schooluitval. Daar ligt een belangrijke uitdaging voor het nieuwe stadsbestuur. In het schooljaar 2014-2015 lag het aandeel leerlingen die de school niet afmaakten op 18,6 procent. Enkel Antwerpen deed dat schooljaar slechter. Ook ligt het aantal zittenblijvers in de lagere school aan de hoge kant; enkel Antwerpen en Gent doen slechter. Wat het spijbelgedrag betreft, scoort de stad dan weer beter dan het gemiddelde van de centrumsteden.

8. Gezondheid

Ouderenzorg als werkpunt

De Mechelaar is niet helemaal tevreden met de voorzieningen voor ouderen. Slechts 64 procent vindt dat de senioren goed worden bediend met serviceflats, rusthuizen en dienstencentra. Geen enkele centrumstad scoort slechter. Wat het aantal voorzieningen betreft, bengelt Mechelen achteraan in het peloton. Het stadsbestuur belooft verbetering met de bouw van twee nieuwe rust- en verzorgingstehuizen. Over de kinderopvang is er wel tevredenheid. Ook daalt het aantal kinderen die worden geboren in een arm gezin.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234