Zaterdag 03/12/2022

Dit zijn de 15 mooiste Vlaamse bossen

null Beeld rf
Beeld rf

Van prehistorische oerbossen over ecoducten en okerbruine bladertapijten tot sprookjesachtige zoetwaterbronnen: er valt beslist wat te ontdekken dit najaar in de weelderige bossen van Vlaanderen. Speciaal voor de Week van het Bos verkent Goesting het terrein. Volg Goesting Magazine op Facebook voor nog meer moois uit je provincie.

Goesting

West-Vlaanderen

Romantiek in het Tillegembos
Waan je in een sprookje in de Kasteelbossen ten zuidwesten van Brugge. In het Tillegembos staat een van de weinige waterburchten in het Brugse Ommeland. Het bos straalt rust en kalmte uit. Ideaal dus voor een romantische wandeling zonder de kinderen. Opwarmen kan in de herberg In de Trutselaar.
Tillegemdreef, 8200 Sint-Michiels.

Natuurdroom in het Vrijbos
In Wereldoorlog I werd dit bos het strategische punt bij uitstek. Het bos was doorweven met een net van spoorwegen die aangesloten waren op de spoorlijn Staden-Westrozebeke. In 1918 besloot men het offensief in te zetten tegen het Duitse leger. Kapotgeschoten stammen waren het enige wat overbleef. Tegenwoordig is het één van de grootste bossen in West-Vlaanderen. Het lijkt een rustig bos, maar het krioelt er van leven. Kijk goed uit, want je kan er spechten, reeën, vleermuizen en de felgeel gekleurde wielewaal bekijken.
Eugene De Grootelaan 37, 8650 Houthulst.

null Beeld rf
Beeld rf
null Beeld rf
Beeld rf

Op zoektocht in de Sixtusbossen
Ben je op zoek naar de dikste eik uit de streek? Dan wandel je best in de Sixtusbossen. Neem de kinderen gerust mee. Ontdek het bos met hen aan de hand van de speurtocht. Het omvat plezante opdrachten en weetjes. Leeuwerikstraat, 8640 Vleteren.

null Beeld rf
Beeld rf

Oost-Vlaanderen

Met ups en downs in het Kluisbos
Een natuurgebied op de glooiende heuvels van de Vlaamse Ardennen, hier moet je dus zijn voor het échte wandelwerk. Met zijn 9,2 kilometer en pittige hoogteverschillen doet de Kluisbosroute elk wandelaarshart sneller slaan. In het 300 ha grote gebied kan je gemakkelijk verdwalen, dus volg tijdens je tocht toch maar de wegwijzers. De uitkijkpost op de 141 meter hoge Kluisberg is tegenwoordig helemaal overwoekerd, maar verderop kom je nog meer dan genoeg plekjes tegen waar je kan genieten van adembenemende vergezichten.
Sport- en Recreatieoord Kluisbos, Poletsestraat 59, 9690 Kluisbergen.

null Beeld Xavier Coppens
Beeld Xavier Coppens

Reeën en bosmuizen in het Brakelbos
In het Brakelbos zijn twee gloednieuwe, gezinsvriendelijke wandellussen van om en bij de 4 km uitgestippeld: het Reeënpad en het Bosmuizenpad. Die nemen jong en oud mee over de Sassegembeek naar het hart van het bos. Hier zijn de meeste bomen meer dan 100 jaar oud. In de zomer zorgt het gebladerte van de torenhoge beuken voor heel wat schaduw. In de herfst verandert het de bodem in een prachtig kleurentapijt. Ideaal voor een bladergevecht! Laat de kinderen tijdens de wandeling de fraaiste bladeren, eikels en kastanjes verzamelen. Het perfecte knutselmateriaal voor een regenachtige namiddag.
Brakelbos, Brakelbosstraat, 9660 Brakel.

Gloednieuw wandelnetwerk in de Meetjeslandse Bossen
De kern van het Meetjesland wordt gevormd door het Landschapspark Drongengoed, de Lembeekse bossen en het provinciaal domein Het Leen. Sinds september zijn die drie Meetjeslandse natuurgebieden verbonden door een overkoepelend knooppuntennetwerk van maar liefst 236 km. Bovendien leiden de bordjes je regelmatig het bos uit. Zo ontdek je ook schitterende stukjes platteland en leuke eetadresjes. Brasserie-restaurant 't Jagershof in Ursel is zo'n leuke plek om even op adem te komen. Bij mooi weer kunnen de kinderen zich daar helemaal laten gaan op de indrukwekkende speeltuin.
Meer info over het Wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen op www.tov.be. Het Jagershof, Drongengoedweg 11, 9910 Ursel, www.het-jagershof.com.

null Beeld Xavier Coppens
Beeld Xavier Coppens
null Beeld Mieke D'Hondt
Beeld Mieke D'Hondt
null Beeld Toerisme Oost-Vlaanderen/David Samyn
Beeld Toerisme Oost-Vlaanderen/David Samyn

Antwerpen

Op bedevaart naar het Molenbos
Dit stukje groen behelst 175 hectare en ligt uitgezaaid over Schilde, Brecht, Zoersel en Malle. Je wordt er op opgewacht door naar dennenappels geurende lucht - dus dít poogt die wc-verfrisser te bereiken! - en nog meer verrassingen. Ook de Trappistenabdij blijkt zich in het Molenbos te verschuilen, samen met een 18de-eeuws kapelletje op de Drieboomkensberg, dat dienst deed als bedevaartsoord. Het bos is praktisch verlaten en is van het type waar je eerder een kabouter of bosnimf verwacht tegen te komen dan een jogger of fietser. Al wandelend onder de hoge beuken kom je er dan ook helemaal tot rust.
Molenbos, op het grondgebied van Malle, Schilde, Brecht en Zoersel.

Kleurenweelde in Walenhoek
Voor een portie veelbelovende loofbomen in schitterende herfstkleuren stem je af op Walenhoek in Niel. Noten­rapers zijn er aan het goede adres, maar ook paddenstoelplukkers vinden er hun heil. Om je menu te complementeren gooi je - mits je in het bezit bent van een vergunning - je lijn uit in een van de 20 visvijvers, terwijl je met een verrekijker de vele vogelsoorten die er wonen bestudeert. Bovendien pronkt Walenhoek met een bezoekerscentrum: De Paardenstal (vanaf oktober elke eerste zondag van de maand of op aanvraag geopend). Hier ontdek je de geschiedenis van de streek en het voormalige industrieterrein dat volledig door de natuur werd heroverd.
Walenhoek, Boomsestraat, 2845 Niel.

null Beeld rf
Beeld rf
null Beeld rf
Beeld rf

Herfstpicknick in Blaasveldbroek
Hier bekoel je je wandelwoede aan de hand van vier uitgestippelde routes langs oude turfputten, hooilanden en populierenbossen. Wil je punten scoren bij je kroost, pak dan wat proviand in voor een idyllische herfstpicknick op het otter- en bevereiland. Tal van speelfaciliteiten (van beverdam tot zandberg) maken dat ook papa en mama in alle rust hun broodjes kunnen opknabbelen. Verder is onthaalcentrum Scheyvaertshof een halte waard. Je leert er alles over de geschiedenis van het domein, waar in 1870 ook een prehistorisch paaldorp werd ontdekt. Naast opgezette vogels bewonder je er mammoetbeenderen en fossielen uit de ijstijden die in het Broek kwamen boven drijven.
Blaasveldbroek, Broekweg 1, 2830 Blaasveld (Willebroek).

null Beeld rf
Beeld rf

Vlaams-Brabant

Feërieke tapijten in het Hallerbos
Het Hallerbos is een overblijfsel van het Kolenwoud, een gigantisch oerbos dat zich in de tijd van de Romeinen uitstrekte van de oevers van de Rijn en de Moezel tot de Noordzee. Vandaag mag dit bos dan wel iets kleiner zijn, maar heeft het niets aan charme ingeboet. Het alom bekende feërieke, paarse tapijt van boshyacinten in de lente wordt in de winter ingeruild voor een okerbruin bladertapijt waarop het bijzonder zacht wandelen is. Omhoog kijkend naar de kruinen van de reusachtige sequoia's, ofwel mammoetbomen, op de heuvel boven de Arenbergvijver waan je je met een beetje verbeelding in een mythisch oerwoud. Wie aandachtig door het gebladerte tuurt, ziet misschien een bosbewoner: in het Hallerbos leven reeën samen met de vos, het wilde konijn, de haas en de bunzing.
Hallerbos, Vlasmarktdreef, 1500 Halle.

null Beeld rf
Beeld rf

Mythes en avontuur in het Zoniënwoud
Niet zo heel ver van het centrum van Brussel, ligt het uitgestrekte Zoniënwoud, dat vroeger deel uitmaakte van het prehistorische Kolenwoud. Wie zijn oor nieuwsgierig te luister legt aan de stam van een majestueuze oude eik, krijgt misschien een mythisch stukje bosgeschiedenis toegefluisterd. Bomen genoeg: het bos telt er wel 17.000, sommigen tot 200 jaar oud met een omtrek tot vier meter. Meer naar Hoeilaart toe is een avontuurlijke verkenning hors piste van de vele kronkelende vijveroevers beslist een must. In die uithoek ligt bovendien de verlaten renbaan van Groenendaal, een verrassend open eiland te midden van een dichte groene oceaan.
Duboislaan 6, 1560 Hoeilaart. www.zoniënwoud.be.

Blij beestenbos in het Meerdaalwoud
Zo'n tien kilometer ten zuiden van Leuven ligt dit stukje diverse Europese topnatuur. Heel wat dieren gedijen in de weelde van dit levendige natuurgebied: het Meerdaalwoud huist de oudste reeënpopulatie van België. Vogelliefhebbers weten dat het wel heel bijzonder is dat de drie bonte spechten hier samen voorkomen en insectenkenners worden helemaal warm van het landkaartje, het oranjetipje en de kleine ijsvogelvlinder. Ecoduct De Warande verbindt de oost- en westzijde van het bos met elkaar zodat de dieren ongestoord van het ene naar het andere deel kunnen lopen. Bij de Speelberg kunnen gezinnen met kinderen zich bovendien helemaal uitleven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een reuzenbosmikado?
Weertsedreef z/n, 3050 Oud-Heverlee.

null Beeld Dirk Raes
Beeld Dirk Raes
null Beeld rf
Beeld rf

Limburg

Superlatieven in Bosland
Misschien wel het opperbos van alle Vlaamse bossen, want Bosland is zowel het grootste aaneengesloten bosgebied als het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Dit paradijs voor de kleintjes in het Noorden van de Limburgse Kempen is het decor voor schatzoektochten en reusachtige speeltuinen, en heeft met zijn 6000 hectare oppervlakte dan nog plaats genoeg voor zeldzame planten en dieren én de imposante Lommelse Sahara. In de 30 meter hoge uitkijktoren overstijg je het groen, om omver geblazen te worden door - de sterke wind wellicht, ja - maar vooral door adembenemende vergezichten.
Bosland, 3941 Hechtel-Eksel.

Zintuigenfeestje in Nationaal Park Hoge Kempen
Toen de Vlaamse Overheid dit bos in 2006 uit de grond stampte hadden ze meteen een primeur, want dit is het allereerste Nationaal Park van Vlaanderen. En wat voor een. Met zijn 5750 hectare groen, 300 km wandelwegen, 600 km paardrijpaden en ontelbare fietslussen is het gegarandeerd een paradijs voor al wie een sportief gen in zijn DNA heeft. Of doe je liever speciaal? Dan kan je ook het 2 kilometer lange blotevoetenpad trotseren: een feestje voor je zintuigen! Wat natuurlijk ook geldt voor de rest van het bos: rustiek groen vind je er naast spectaculaire zichten als de 45 meter hoge rotsrand tussen de Maasvallei en het Kempens Plateau.
Nationaal Park Hoge Kempen, 3630 Maasmechelen.

null Beeld rf
Beeld rf
null Beeld rf
Beeld rf
null Beeld rf
Beeld rf

Grenshoppen in Grenspark Kempen-Broek
Waarschijnlijk het enige Vlaamse bos waarin je in twee landen tegelijk kan staan, want Grenspark Kempen-Broek ligt zowel in Belgisch- als in Nederlands-Limburg. Waarschijnlijk ook het veelzijdigste Vlaamse bos, want hier vind je moerassen naast heides, beekvalleien naast bossen en duinen naast landbouwgebied. In alle deeltjes tiert de natuur er welig, zodat je letterlijk door een natuurmozaïek wandelt. Genoeg groen gezien? Dan kan je doorheen het bos eeuwenoude molens en boerenhoven of een modern Natuur- en Milieucentrum ontdekken.
Grenspark Kempen-Broek, in Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik.

null Beeld rf
Beeld rf

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234