Zaterdag 23/01/2021

Overzicht

Dit zijn de 10 meest gelezen opinies van 2016

De opinie van N-VA-voorzitter Bart De Wever was bij de meest gelezen van dit jaar.Beeld Eric de Mildt

Gelukkig ging het niet enkel over de vreselijke aanslagen, die we dit jaar meegemaakt hebben. Misschien is het daarom ook goed dat we nog protesteren tegen een appel die het milieu verknoeit. En waarom laten festivalgangers al hun troep achter op de camping? Hier zijn ze, de opinies die u dit jaar het meest gelezen heeft.  

10. Hou toch op met je 'Keep calm and carry on'

22 maart 2016, een dag die meteen het hele jaar heeft bepaald. "Voor het eerst in zijn bestaan is dit land het doelwit geworden van een grootschalige internationale terreuraanslag", schrijft opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout. De vraag "hoe moet het nu verder?" stellen we ons sindsdien nog elke dag. Geven we toe aan de angst? Is repressie de oplossing of wordt het ook een deel van het probleem? 

"Als we willen verhinderen dat jongeren recht in de grijpgrage handen van de haatpredikers en de sekteleiders blijven lopen, zullen we hen andere handen moeten aanbieden. Thuis, in de klas, op de sportclub... Het zijn de handen die we zelf ooit zo hard nodig hebben gehad. Het zijn de handen die onze samenleving opgebouwd hebben tot een plek die zo waardevol is dat anderen niet liever wensen dan ze kapot te maken." 

Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

9. Beste studenten, zeg nee tegen de doop!

"Print dit artikel straks uit, lijst het in en hang het boven uw bed. Ik ga u hier een goede raad geven waar u de rest van uw leven plezier aan zult beleven", begint senior writer Joël De Ceulaer zijn brief aan alle eerstejaarsstudenten, daags nadat in Nederland een studentendoop (alweer) zwaar uit de hand gelopen is. Zijn advies: "Zeg nee tegen de doop!" 

"Denk even mee na. Wat zou u tijdens zo’n doop precies leren? Welke waarden zouden u worden bijgebracht? Blinde gehoorzaamheid. Ontmenselijking. Groepsdenken. Bruut gezag. Ongepaste minderwaardigheid. Alles, kortom, wat haaks staat op de beginselen van een moderne, verlichte rechtsstaat anno 2016." De hashtag #Doopisdope, waarop studenten hun mening of doopervaringen deelden naar aanleiding van dit stuk werd trending op Twitter. De volgende dag reageerden een aantal studenten ook in de krant

Joël De Ceulaer.Beeld Jonas Lampens

8. Wie niet wil vechten, zal op zijn knieën verder mogen leven

Na de moord op een Franse priester, breekt N-VA-voorzitter Bart De Wever een Oudgriekse lans voor het respect voor Europese waarden. "Net als in de klassieke oudheid zal Europa aan één simpele waarheid niet ontkomen: wie niet bereid is te vechten voor wat hij staat, zal op zijn knieën verder mogen leven." Dat gebrek aan respect heeft het ons onmogelijk gemaakt om kordaat op te treden tegen gevaren, terwijl we best trots mogen zijn. 

"Europa kent zijn gelijke niet op het vlak van vrijheid, gelijkheid en welvaart. Ons burgerschap is de graadmeter om iedere samenleving te beoordelen. Wie zich in Europa vestigt, moet zich aansluiten bij dat verlicht burgerschap. Wie dat niet wil, zal elders gelukkiger zijn." 

Bart De Wever.Beeld BELGA

7. Dat je niet eens de moeite doet om je eigen tent op te ruimen, is weerzinwekkend

"Hoe moreel diep gezakt moet je te zijn om - na een aantal dagen profiteren van infrastructuur, zorg en programmatie - have en goed op deze manier achter te laten? Matrassen, campingstoeltjes, gasflessen en potten en pannen. Laat liggen die handel. In de wetenschap dat anderen dat na jou mogen opruimen."

Guido Everaert is niet met een verkeerd been uit bed gestapt, maar hij botste bij het krieken van de dag wel op een YouTube-filmpje over hoe achteloos festivalgangers met hun kampeergerei omspringen. Waarover heeft hij het, denkt u misschien, als u de laatste twintig jaar niet meer op een festival bent geweest. Wel, dit: je merkt bijna niet dat het festival al voorbij is. 

6. Stop met jammeren dat je 3 miljard euro moet zoeken als niemand in dit land nog ver kan vliegen

Waarom betalen de Belgen vandaag 32 miljard euro meer voor hun overheid als de Nederlanders? Dat vraagt Geert Noels zich af. En waarom lijkt die overheid zo slecht voorbereid op de toekomst?  

"Wat we vandaag niet doen, moeten we morgen dubbel doen, en in moeilijkere omstandigheden. De rente staat laag, en de groei is zo goed als ze zal zijn in de nabije toekomst. Met een steeds grotere groep afhankelijk van steeds toenemende overheidssteun, wordt het alsmaar moeilijker om nog in te grijpen."

Geert Noels.Beeld Bas Bogaerts

Wat we nodig hebben, is meer ondernemerschap, denkt Noels, beter onderwijs voor de jongste generaties van migranten en een overheid die de digitalisering zelf omarmt om op een goedkopere manier meer gedaan te krijgen. "België, word wakker!"

5. Bij winst zal Trump verplicht zijn ongeveer dezelfde politiek te voeren als Hitler

De reductio ad Hitlerum, is dan wel een drogreden volgens Leo Strauss. Volgens professor Paul De Grauwe blijft het toch interessant om het heden met de jaren 30 te vergelijken. En geen beter moment om dat te doen dan een dag voordat Donald Trump verkozen zou worden tot president van de Verenigde Staten. 

"Het is ontstellend te moeten constateren dat Trump zijn hele verkiezingscampagne gebaseerd heeft op dezelfde kernideeën als die van Hitler tijdens de verschillende verkiezingen die voorafgingen aan de nazimachtsovername.

"Ten eerste is het politiek systeem rot en is de politieke elite corrupt (met Hillary Clinton het symbool van die corruptie). Ten tweede zijn er duistere externe en interne krachten die erop uit zijn het eens machtige Amerika indien niet te vernietigen dan toch tot een tweederangs mogendheid te herleiden. Ten derde kan Amerika alleen gered worden door een sterke man zoals Trump, die geen relaties heeft met het corrupte politieke establishment. Hij alleen kan Amerika van de ondergang redden en Amerika weer sterk maken. Vervang Amerika door Duitsland en je verkrijgt de nazipropaganda."

4. Pink Lady, de rotte appel van de vrijhandel

Wat kan er verkeerd zijn met het eten van een simpele appel? Als die appel een Pink Lady is, heel veel, schrijft Wouter Torbeyns. Die appel komt van de overkant  van de wereld, en draagt daarmee bij aan de CO2-vervuiling, terwijl er in Limburg net zo goed appels groeien. "We zien hier een symptoom van een snel globaliserende wereld. Het gaat om winst, niet om waarden. Door Pink Lady's te eten, schaden we niet alleen onze binnenlandse economie maar ook ons klimaat. We moeten die trend keren. We hebben een regering nodig die de markt eerlijk maakt en grote vervuilers weert."

Beeld ID/ Joost De Bock

3. Beste Kevin De Bruyne, voor een krankzinnig salaris verwacht uw werkgever wel iets in ruil

De Belgen lieten het dit jaar afweten op het EK. Of we hadden er toch meer van verwacht. Een reden daarvoor zou zijn dat godenkind Kevin De Bruyne zijn gezin te veel miste. Maar gezien het loon van de man, hoeven we dat niet te pikken, vindt Bart Eeckhout. "Berekend op een 38-urenweek (die u dus nooit volmaakt) verdient u meer per uur dan ik per maand."

Is het dan niet meer dan normaal dat de we daar ook iets voor terug verwachten? 

"Dat u wel eens een week of twee in het buitenland moet verblijven voor uw werk (een derde toernooiweek halen, is nog een beetje een werkpunt). In het verre Frankrijk bijvoorbeeld, en dat u dan uw gezin maar een paar keer per week kan zien. Vervelend. Maar wel ondertussen weer 750.000 euro verdiend plus bonus bij het nationale elftal."

Kevin De Bruyne.Beeld EPA

2. De Marokkaanse gemeenschap moet stoppen zich te wentelen in de positie van underdog

Teun Voeten, oorlogsreporter en cultureel socioloog, vraagt zich af hoe het komt dat Salah Abdeslam zich zolang in Molenbeek kon verschuilen. Wat met die Molenbeekse omerta, waardoor niemand hem aangaf bij de politie? Wat met dat "schaamteloze narcisme" van de Marokkaanse gemeenschap om zichzelf als het grootste slachtoffer van de aanslagen te zien en niet de 130 doden die in Parijs vielen en hun geliefden. Het stuk wordt bij toeval vier dagen na de arrestatie van Abdeslam gepubliceerd, op 22 maart. 

Teun Voeten.Beeld Tim Dirven

"Het wordt nu tijd dat de Marokkaanse gemeenschap in Molenbeek ophoudt zich te wentelen in de comfortabele positie van underdog. En niet alleen in Molenbeek. De inktvlek van collaboratie breidt zich steeds verder uit, nu ook naar Schaarbeek en Vorst. Tijd dat deze gemeenschap de hand in eigen boezem steekt en uitlegt hoe het mogelijk is geweest dat Abdeslam zich zo lang in hun midden verscholen heeft."

1. Eigen volk eerst, denk ik na Keulen

Vorig jaar op Oudejaarsavond werden in Keulen honderden vrouwen lastiggevallen, bepoteld en verkracht. Verontwaardigd waren we uiteraard allemaal. Maar de meest ongemakkelijke waarheid is dat er in ons land per dag 100 verkrachtingen gebeuren. Amelie Mangelschots, mede-oprichter van Wij Overdrijven Niet, vindt het erg bizar dat die niet even veel verontwaardiging oproepen. Hoe kunnen we zo snel met de vinger wijzen naar vluchtelingen of migranten?  

"Terwijl we weten dat de overgrote meerderheid seksueel grensoverschrijdend gedrag gepleegd wordt door vrienden, buren, partners, ouders, nonkels, bazen, leraren, hulpverleners, collega's en andere bekenden."

Amelie Mangelschots.Beeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234