Maandag 18/10/2021

Dit zijn de 10 duurste schilderijen ter wereld

'Wanneer zal je trouwen?' is het duurste schilderij ooit. Een onbekende koper telde 268 miljoen euro voor het schilderij van Paul Gauguin. Beeld AP
'Wanneer zal je trouwen?' is het duurste schilderij ooit. Een onbekende koper telde 268 miljoen euro voor het schilderij van Paul Gauguin.Beeld AP

Vannacht werd 'Les femmes d'Alger' van Picasso voor een recordbedrag van 160,8 miljoen euro geveild. Maar het schilderij staat pas op een vierde plaats van duurste schilderijen ooit: Voor werken van Gauguin, Cézanne en Rothko werd bij privéverkopen nog meer geld neergeteld.

1. Paul Gauguin: 'Nafea Faa Ipoipo?'

In 1882 schilderde de Franse kunstschilder Paul Gauguin twee vrouwen in Tahiti en doopte het schilderij 'Nafea Faa Ipoipo?' ('Wanneer zal je trouwen?, nvdr). Hij reisde naar het tropische eiland om te ontsnappen aan "alles wat artificieel en conventioneel was" in Europa.

Een onbekende koper, wellicht Qatar Museums, telde in februari 268 miljoen euro neer voor het schilderij, op dat moment in het bezit van een Zwitserse verzamelaar. Zo werd 'Wanneer zal je trouwen?' het duurst verkochte schilderij ooit.

2. Paul Cézanne: 'De Kaartspelers'

'De Kaartspelers' van Paul Cézanne. Beeld AFP
'De Kaartspelers' van Paul Cézanne.Beeld AFP

'De Kaartspelers' van Paul Cézanne was de vorige recordhouder, toen het in 2011 door Qatar werd gekocht voor 245 miljoen euro. Cézanne vroeg onder anderen zijn tuinman te poseren voor het schilderij, dat hij maakte in de buurt van Aix-en-Provence.

3. Mark Rothko: 'N° 6'

Ander werk van Mark Rothko, tentoongesteld in het Londense museum Tate Modern. Beeld REUTERS
Ander werk van Mark Rothko, tentoongesteld in het Londense museum Tate Modern.Beeld REUTERS

De Russische miljardair Dmitry Rybolovlev telde 166 miljoen euro neer voor 'No. 6 (Violet, Green and Red)' van de Amerikaanse schilder Mark Rothko. De verkoop kreeg echter nog een staartje: momenteel vechten Rybolovlev en kunsthandelaar Yves Bouvier een dispuut uit. De koper beschuldigt de verkoper ervan hem te hebben misleid over de prijs.

4. Pablo Picasso: 'Les Femmes d'Alger'

Picasso's 'Femmes d'Alger'. Beeld AFP
Picasso's 'Femmes d'Alger'.Beeld AFP

Onder veel mediabelangstelling werd gisteren 'Les Femmes d'Alger' van Pablo Picasso geveild in New York. Daarvoor werd een bedrag van 160,8 miljoen euro neergeteld, een record bij een veiling.

5. Jackson Pollock: 'No 5, 1948'

Een bezoeker aanschouwt 'No 19', een ander werk van Jackson Pollock, in het veilingshuis van Christie in New York. Beeld REUTERS
Een bezoeker aanschouwt 'No 19', een ander werk van Jackson Pollock, in het veilingshuis van Christie in New York.Beeld REUTERS

In november 2006 kocht de Mexicaanse zakenman David Martinez 'No 5 1948' voor 147 miljoen euro van David Geffen, medestichter van Dreamworks. Later zou Martinez beweren dat hij het schilderij niet bezit.

6. Willem de Kooning: 'Woman III'

Het tweede schilderij in de reeks van Willem de Kooning: 'Woman II'. Beeld PHOTO_NEWS
Het tweede schilderij in de reeks van Willem de Kooning: 'Woman II'.Beeld PHOTO_NEWS

In 2006 verkocht David Geffen nog een ander kunstwerk uit zijn collectie. Voor 'Woman III' van Willem de Kooning telde miljardair Steven Cohen 145 miljoen euro neer. 'Woman III' was het derde schilderij in een reeks van zes.

7. Pablo Picasso: 'Le Rêve'

'Le Rêve' van Picasso. Beeld Wikimedia Commons
'Le Rêve' van Picasso.Beeld Wikimedia Commons

Het tweede schilderij van Pablo Picasso in deze lijst is 'Le Rêve'. Het schilderij ging onder de hamer voor 142 miljoen euro. Steven Cohen, een van Wallstreets grootste kunstverzamelaars, kocht het schilderij in 2013 van casinomagnaat Steve Wynn. De deal werd in 2006 al bezegeld, maar het schilderij moest hersteld worden, nadat Wynn het door zijn slecht zicht had beschadigd.

8. Gustav Klimt: 'Portret van Adele Block-Bauer I'

Maria Altmann poseert voor de foto bij het portret van haar tante Adele Bloch-Bauer, van de hand van Gustav Klimt. Beeld AP
Maria Altmann poseert voor de foto bij het portret van haar tante Adele Bloch-Bauer, van de hand van Gustav Klimt.Beeld AP

In 2006 kocht cosmeticamagnaat Ronald Lauder het portret van Adele Bloch-Bauer voor 141,6 miljoen euro. Destijds betekende dat een record. Het schilderij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in beslag genomen door de nazi's. Maria Altmann, het joodse nicht van de oorspronkelijke eigenares, zou het schilderij later opnieuw opeisen, toen ze al meer dan tachtig jaar oud was. Het verhaal van het schilderij werd verfilmd in 'Woman in Gold'. Helen Mirren en Tatiana Maslany kropen daarvoor in de huid van Altmann.

9. Vincent Van Gogh: 'Portret van Dr. Gachet'

'Portret van Dr. Gachet', geschilderd door Vincent Van Gogh. Beeld PHOTO_NEWS
'Portret van Dr. Gachet', geschilderd door Vincent Van Gogh.Beeld PHOTO_NEWS

Het portret van Dr. Gachet, die Van Gogh verzorgde tijdens de laatste maanden van zijn leven, brak in 1990 records. Het werd voor 136 miljoen euro gekocht door de Japanse zakenman Ryoei Saito. Toen die echter failliet ging, verdween het schilderij op de internationale kunstmarkt. Het is niet bekend waar het schilderij nu is of wie het nu bezit.

10. Francis Bacon: 'Drie studies van Lucian Freud'

Francis Bacons 'Three Portaits of Lucian Freud' was tot vannacht het duurst geveilde schilderwerk ooit. Beeld REUTERS
Francis Bacons 'Three Portaits of Lucian Freud' was tot vannacht het duurst geveilde schilderwerk ooit.Beeld REUTERS

In 2013 ging dit driedelig kunstwerk van Francis Bacon onder de hamer voor 130 miljoen euro, tot vannacht het duurste schilderwerk dat ooit geveild werd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234