Zaterdag 19/10/2019

Verkiezingen VS

Dit zegt de internationale pers over president Trump

De 45ste president van de Verenigde Staten Donald Trump. Beeld AP

De Verenigde Staten blijven verbouwereerd achter, de pers op kop. Zo goed als alle mediabedrijven hebben zich achter Hillary Clinton geschaard, maar het mocht niet baten: Donald Trump wordt de 45ste president van de VS. Hoe reageren de media?

'Ons onbekend land'

Paul Krugman, commentator bij The New York Times: "Mensen zoals ik, en waarschijnlijk de meeste lezers van The New York Times, begrijpen werkelijk niet in welk land we leven. We dachten dat onze natie werkelijk meer open en tolerant was geworden. We dachten dat de overgrote meerderheid van de Amerikanen veel waarde hecht aan democratische normen. Maar we zijn blijkbaar verkeerd. (...) Is Amerika een failed state and society? Het lijkt echt mogelijk. Nu moeten we een weg vooruit vinden, maar dit is een werkelijk een nacht geweest vol verschrikkelijke openbaringen."

Beeld RV

'De media wilden niet geloven dat Trump kon winnen. Dus ze keken de andere kant op'

Margaret Sullivan, columniste bij The Washington Post: "Om het heel cru te stellen, de media hebben het verhaal compleet gemist. Op het einde is gebleken dat de Amerikanen nood hadden aan iets volledig anders. En ook al hebben kiezers dit geschreeuwd, de meeste journalisten waren niet aan het luisteren. Ze begrepen het niet. (...) Trump heeft klaarblijkelijk de woede gecapteerd die Amerikanen voelen over zaken als handel en immigratie."

'Relax. Het is niet gedaan met de republiek'

Jeff Jacoby, columnist bij Boston Globe: "Ook al wordt de volgende oppercommandant van de Verenigde Staten zo slecht als de meeste onder ons verwachten, toch ben ik ervan overtuigd dat de republiek dit zal overleven. Presidenten kunnen heel wat leed veroorzaken, maar het is een illusie om te denken dat ze de stekker kunnen trekken uit de Amerikaanse vrijheid of de complete Armageddon kunnen ontketenen. (...) De Verenigde Staten heeft al voor veel hetere vuren gestaan, zowel op binnenlands als op buitenlands vlak, dan een ongeschikte president te verkiezen, zoals de Grote Depressie in de jaren dertig en het monsterregime van Nazi-Duitsland."

Beeld RV

'We kunnen er niet om heen: Donald Trump is een ramp voor onze planeet'

Brad Plumer, redacteur bij Vox: "Wat Trump plant uit te voeren lijkt op een absolute ramp voor de planeet (en de mensen die ze bevolken) uit te draaien. Meer specifiek zal de fragiele maar belangrijke vooruitgang die op het vlak van klimaatopwarming is geboekt, teniet worden gedaan. Trump is uiterst duidelijk geweest over zijn milieuplannen. De mainstreammedia hebben het er nooit over willen hebben, hebben er nooit naar gevraagd tijdens debatten, hebben nooit hun aandacht willen verleggen van Clintons e-mailschandaal naar meer fundamentele zaken."

'Een klaagzang voor Hillary Clinton, de vrouw'

Ruth Graham, columniste bij Slate: "Er is heel wat om te rouwen tijdens dit treurige moment in de Amerikaanse geschiedenis. Na dinsdagnacht is het veel harder om te geloven dat de Verenigde Staten probeert om haar hoogste idealen op te houden. We zijn geen één natie, niet onverdeelbaar en we bieden geen vrijheid en rechtvaardigheid voor iedereen. (...) Maar op dit moment kan ik enkel maar denken aan Hillary Clinton als een persoon, eerder dan een symbool. Ze is een vrouw die de laatste maanden, jaren zo ontzettend sterk is gebleven, maar op het einde van de rit blijft ze een mens. En ze is een vrouw waar zovelen onder ons van houden."

Beeld RV

'De Verenigde Staten heeft haar meest gevaarlijke leider gekozen. We moeten allemaal schrik hebben'

Jonathan Freedland, redacteur bij The Guardian: "De Amerikanen zijn in het zwarte gat gestapt. De nieuw verkozen president is een onstabiele domoor, een seksueel roofdier en een ongelofelijke leugenaar; hij is tot alles in staat. (...) Wie is daarvoor verantwoordelijk? De lijst is ongelofelijk lang, van de Republikeinse partij tot de media, van de opiniepeilers en datanerds die het zo bij het verkeerde eind hadden tot Hillary Clinton zelf. Je kan iedereen veroordelen, maar op het einde van de dag wat doet het ertoe?"

'Onze lange nationale nachtmerrie is voorbij en de Republiek is gered'

Todd Starnes, commentator van Fox News & Commentary: "Ik ben afkomstig uit het Diepe Zuiden. Mijn vader, hij overleed in 2006, was een arbeider. We leefden van loonbriefje tot loonbriefje. We gingen op zaterdag naar de kerk. We leidden een rustig leven, net zoals veel families in zogeheten Fly-Over Country."

"Mijn vader was lid van de Zwijgende Meerderheid en als hij nog geleefd had, had hij op Donald J. Trump gestemd. Ik woon nu langer dan toen in New York City, en ik heb uit eerste hand de minachting voor plattelandsmensen als mijn vader gezien."

"President Obama noemde ons bitter. Hij zei dat we het soort mensen zijn dat ons vastklampt aan wapens en religie. Steeds weer stond hij op vreemde bodem zijn verontschuldigingen aan te bieden voor onze natie. En tot de dag van vandaag is het onduidelijk of hij gelooft dat de Verenigde Staten de meest uitzonderlijke natie ter wereld is."

"Hillary Clinton noemde ons beklagenswaardig, en dat is onherstelbaar. Om maar eens heel generalistisch te spreken, je zou de helft van de supporters van Trump in wat ik noem de 'mand beklagenswaardigen' kunnen stoppen. Snap je? De racisten, seksisten, homofoben, xenofoben, islamofoben - noem maar op.’ Het enig beklagenswaardige was Hillary Clintons mandje met heel generalistische commentaren."

"Helaas heb je zulke mensen, en hij heeft ze een stem gegeven’, vervolgde ze. ‘Hij heeft websites een stem gegeven met slechts 11.000 deelnemers, en die er nu 11 miljoen hebben. Hij twittert en retweet beledigende, haatdragende en gemene retoriek."

"Tijdens haar campagne portretteerde het conservatieve katholicisme als ‘een verbastering van het geloof’ en ze liet doorschemeren dat Evangelicalen een stelletje verarmde boerenkinkels zijn. We werden bespot door Hollywood en afgedankt door academici. De media marginaliseerden ons, gepest en gekleineerd door seks en gender-revolutionairen."

"Dat alles is op deze verkiezingsdag veranderd, toen Donald Trump de kampioen van de Zwijgende Meerderheid werd. Hij gaf ons een stem. En nu zwijgt de Zwijgende meerderheid niet langer. Het volk heeft besloten het moeras droog te leggen. Het is tijd om traditionele waarden te herstellen. Het is tijde grondwet te beschermen. Tijd om onze soevereiniteit te verdedigen. Tijd om ongevoren baby’s te redden. Het is tijd om voor de Amerikaanse hardwerkende man op te komen en banen uit China en Mexico. Het is tijd om de gesel van ObamaCare uit te roeien. En het is tijd om metselaars in te huren zodat ze kunnen beginnen met het bouwen van die gigantische muur."

"De beklagenswaardige Amerikanen hebben gesproken en op 8 november van het jaar Onzes Heren 2016 hebben we besloten Amerika weer groot te maken."

'Het tijdperk Trump breekt aan'

Ross Douthat, conservatieve columnist bij The New York Times: "De datum van vandaag, 9 november, komt overeen met de 18de Brumaire van de kalender van de Franse revolutie, de dag in 1799 toen Napoleon Bonaparte de revolutionaire regering opzijschoof, Eerste Consul werd en de wereldgeschiedenis een nieuwe wending af."

"Donald Trump is geen Napoleon, maar zijn eigen 18de Brumaire Napoleon is een ontnuchtering voor al wie hem slechts als een operettefiguur beschouwde, een parodie van een staatsman. Hij heeft een verbluffende overwinning behaald, in weerwil van de opiniepeilingen, de experts, de cijferaars en de consultants die zich onvermoeibaar voor Hillary Clinton hebben ingezet. In weerwil ook van de tegenstand van voormalige Republikeinse presidenten en presidentskandidaten en van de meeste conservatieve intellectuelen. In weerwil van de media die hem in de Republikeinse voorverkiezingen glunderend op een voetstuk hesen en daarna (begrijpelijk maar verkeerd) dachten dat ze hem er weer af hadden gehaald. En ten slotte in weerwil van zijn zelfsabotage, die suïcidaal leek maar hem toch niet in de weg kon staan."

"Weldra zal hij de machtigste man ter wereld zijn, verkozen zonder volksmandaat maar met een Republikeinse meerderheid die ondanks alles op zijn leiding wacht, met een hof van lakeien en vleiers om zich heen, met een bureaucratie en een onderliggende staat die niet weten hoe ze met hem zullen omgaan, een onstabiele wereld die zijn aantreden bang tegemoet ziet (behalve in Moskou en Beijing) en niets van de voorbereiding waarmee zelfs de meest onervaren moderne Amerikaanse president zijn hoge ambt heeft opgenomen."

'Afkeer en diepe angst zijn de enige mogelijke reacties op dit moment'

David Remnick van The New Yorker: "De verkiezing van Donald Trump is een tragedie voor de Amerikaanse republiek, een tragedie voor de Grondwet en een triomf voor de krachten van eigen-volk-eerst, autoritarisme, vrouwenhaat en racisme in binnen- en buitenland. Trumps schokkende overwinning is een misselijke episode in de geschiedenis van de Verenigde Staten en de vrije democratie. Op 20 januari 2017 zullen wij afscheid nemen van de eerste Afrikaans-Amerikaanse president, een integere, waardige man met een grootmoedige geest. We zullen de eedaflegging meemaken van een bedrieger die nauwelijks afstand heeft genomen van de xenofoben en de blanke racisten die hem steunden. Afkeer en diepe angst zijn de enige mogelijke reacties op dit moment."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234