'Dit wordt géén voetbalfilm'
Er liepen gisterenmiddag, in de gietende regen, opvallend veel Verheyens rond op de (inmiddels sneeuwvrije) grasmat van het Brugse voetbalstadion: middenvelder Gert Verheyen, trainer René Verheyen en filmmaker Jan Verheyen. Aanleiding was de voorstelling van de cast waarmee de derde Verheyen in maart volgend jaar aan de opnamen wil beginnen van zijn speelfilm Team Spirit.
Brugge
Eigen berichtgeving
Jan Temmerman
Om die voorstelling extra aantrekkelijk te maken voor de televisie- en de fotopers had Verheyen (de regisseur) Verheyen (de trainer) zo ver gekregen dat hij Verheyen (de middenvelder) en enkele andere kernspelers van Club Brugge (namelijk Vital Borkelmans, Philippe Clement, Gaëtan Englebert, Aleksandar Ilic, Sven Vermant en doelwachter Dany Verlinden) iets eerder naar het Jan Breydelstadion had laten komen dan eigenlijk nodig was voor de vrijdagse training. Op die manier kon het mannelijke deel van de toekomstige Team Spirit-ploeg even een oefenballetje trappen met echte voetbalvedetten, terwijl de vrouwen van de filmcast van op de zijlijn mochten toekijken. Ook voor de schrijvende pers was er een extraatje, want die konden nu ook eens vanuit zo'n dug-out (Tiens! Die zijn verwarmd!) naar het voetbalspektakel kijken.
Even later, op de persconferentie, wou acteur Michaël Pas voor alle duidelijkheid toch benadrukken dat Team Spirit "géén voetbalfilm wordt", want "anders lopen we misschien het risico dat de helft van het publiek meteen afhaakt". En dat is nu wel het allerlaatste dat regisseur Jan Verheyen zou willen. In de persmap begint zijn intentieverklaring dan ook met als nadrukkelijke ambitie "het counteren van de negatieve sfeer rond de Vlaamse film door een vlotte, interessante, aantrekkelijke film af te leveren die het publiek voor de verandering nu eens niet compleet onverschillig laat. En, waarom niet, nog een goeie film ook".
Het wordt in ieder geval een ensemble-film, want Team Spirit draait rond een groepje vrienden (en bijbehorende vriendinnen) die al ruim tien jaar met elkaar voetballen. Als rode draad in het verhaal is er weliswaar de voorbereiding van de vijfhonderdste wedstrijd van dat vriendenploegje, maar de film wil het toch vooral hebben over "vriendschap, loyauteit, opgroeien en keuzes maken". Zelf omschrijft Verheyen het project als "mijn St. Elmo's Fire, overgoten met een royaal sausje Friends".
Om die verwijzing naar Friends waar te maken, zullen alvast de dialogen behoorlijk sterk moeten zijn. Daarvoor heeft regisseur Verheyen een beroep gedaan op Bart De Pauw, die zelf ook meespeelt. De Pauw hoefde niet van nul te beginnen, want Team Spirit (eerder bekend onder de werktitel Buitenspel) wordt in feite een Vlaamse remake van de Nederlandse bioscoopfilm (en naderhand ook televisieserie) All Stars van scenarist-regisseur Jean van de Velde. Die film, waarin enkele Bekende Nederlanders meespeelden (zoals Danny De Munk, Antonie Kamerling en Kasper van Kooten) had bij onze noorderburen behoorlijk wat succes maar was bij ons niet in de bioscopen te zien. Voor Bart De Pauw was, met het oog op een Vlaamse versie, dus vooral een adaptatietaak weggelegd: géén bitterballen, maar wel bierworstjes in de kantine, en geen 'Ben je nou helemaal besodemieterd?'-geruzie. Op het veld en daarbuiten krijgt De Pauw (die al met regisseur Verheyen samenwerkte aan de Lanoye-verfilming Alles Moet Weg) het gezelschap van Michaël Pas, Geert Hunaerts, Axel Daeseleire, Mathias Sercu en Tom Van Landuyt. Met enige (ironische) trots liet regisseur Verheyen weten dat dit de eerste film wordt waarin Michaël Pas en Geert Hunaerts opnieuw samenwerken sinds Crazy Love, waarin ze samen voor de "memorabele masturbatiescène" instonden. Aan vrouwelijke kant bestaat de cast onder meer uit Tine Reymer, Tania Kloeck, Anne Denolf, Ilse De Meulemeester en Katrien De Ruysscher.
De opnamen van Team Spirit beginnen eind maart en de film wordt in oktober door Kinepolis Film Distribution in de Belgische bioscopen uitgebracht. Op dat moment wil regisseur Jan Verheyen voor de grootst mogelijke 'visibility' gezorgd hebben, zodat het deze keer niemand kan ontgaan dat er een nieuwe Vlaamse film in de zalen draait. In verband daarmee werd nu al een publiciteitsagentschap onder de arm genomen, dat een aantal grote bedrijven (in casu: TeleNet, het Gemeentekrediet en Adecco Interim) over de streep heeft gehaald om zich "op z'n Amerikaans" en dus via eigen reclamecampagnes met de film te associëren.