Zondag 19/09/2021

ReportageAntwerpen

‘Dit wordt een heropening in mineur’: horeca misnoegd over last-minute verbod op plexiglas

Op het terras van het Antwerpse eetcafé Bonaparte wordt alvast alles in gereedheid gebracht voor zaterdag.  Beeld Aurélie Geurts
Op het terras van het Antwerpse eetcafé Bonaparte wordt alvast alles in gereedheid gebracht voor zaterdag.Beeld Aurélie Geurts

Het is zover: na zeven maanden kunnen we eindelijk opnieuw van een pint op een terras genieten. Horeca-uitbaters slaken een zucht van opluchting, al is er ook frustratie. Nauwelijks een dag voor de heropening kregen ze te horen dat plexiglas tóch geen anderhalve meter tussen de tafels mag vervangen. ‘Schandalig’, klinkt het unisono bij burgemeesters en de sector.

Op het Antwerpse Hendrik Conscienceplein worden de laatste bierkratten en parasols nog geleverd. Het is niet de laatste stop die de Dendermondse brouwerij Vicaris aandoet vandaag. “Ik ben al heel de dag aan het rondrijden. Er zitten toch veel last-minute mensen in de horeca hoor”, lacht sales manager Brecht Van Hove. Ondanks de niet al te positieve weersvoorspellingen maakt Ernst Aben (62), de uitbater van bistro Bohm & Berkel, zich geen zorgen. “Of het vol zal zitten? Reken maar. Mijn telefoon stond niet stil de afgelopen dagen. Er gaan nog net geen matrasjes voor de deur liggen.” Gelukkig kan de Nederlander rekenen op een groot terras. Aangezien de naburige cafés dichtblijven en hij op wat extra publieke ruimte van de stad mag rekenen, strekt zijn terras zich uit over een groot stuk van het Hendrik Conscienceplein.

Na zeven maanden gesloten te zijn, heerst er vooral solidariteit onder de horeca-uitbaters. “Van de buren hoorde ik dat ze nauwelijks twintig man konden toelaten op hun terras”, zegt uitbater Dimitri Vantomme (42) van eetcafé Bonaparte, tegen de Grote Markt. “Ik voelde me wat slecht dat wij er honderd konden plaatsen. Dus heb ik een deel van mijn terras afgestaan, en kreeg ik er zelf een stuk terras bij van de parfumerie naast ons. We hebben wat in te halen natuurlijk, na al die maanden. Al zal het alleen rendabel zijn als het vol zit.”

Iets verderop glundert Antwerps schepen Koen Kennis (N-VA), terwijl hij symbolisch de terrastafels van café Maurice & Dietrich afkuist. Van de om en bij 2.700 horecazaken zullen er dit weekend meer dan 500 een terras opendoen. “Er beweegt weer iets in de stad. Het geluid van tafeltjes die klaargezet worden klinkt ons, Antwerpenaren, als muziek in de oren. Maar hoewel ik hier ben om een stand van zaken te geven over de heropening van de terrassen van Antwerpen, gebiedt de actualiteit me om in Brussel te beginnen.”

Daar was het de afgelopen 24 uur namelijk – alweer – een kakofonie van jewelste. In de protocollen die maandagavond tussen de horecasector en de kabinetten van vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS) en minister van Middenstand en Zelfstandigen David Clarinval (MR) werden afgeklopt, stond geschreven dat er anderhalve meter tussen de tafelgezelschappen moet zijn, “tenzij de tafelgezelschappen worden gescheiden door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief, met een minimale hoogte van 1,8 meter”.

Kater

Alleen stemt dat niet overeen met wat op het Overlegcomité was afgesproken. Daar werd beslist dat alle tafels anderhalve meter uit elkaar moeten staan, wat impliceert dat ook plexiglas geen inbreuken daarop verantwoordt. Door gebrekkige communicatie werden de kabinetten van Dermagne en Clarinval daarvan te laat ingelicht. Volgens de protocollen die te lezen staan op de website van Horeca Vlaanderen en de FOD Economie, en die verspreid werden bij horeca-uitbaters, staat het bewuste zinnetje over plexiglas er nog in.

Uitbater Dimitri Van Tomme van Bonaparte.  Beeld Aurélie Geurts
Uitbater Dimitri Van Tomme van Bonaparte.Beeld Aurélie Geurts

Logisch dat zowel horeca-uitbaters als burgemeesters vrijdagochtend met een kater ontwaakten, toen ze minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) hoorden zeggen dat ook tussen tafels met plexiglas anderhalve meter moest zitten. Bij gesloten terrassen zou dat te veel risico inhouden, klonk het. Maar intussen hadden heel wat horeca-uitbaters het plexiglas al bovengehaald, of extra plexiglas gekocht.

“Dit is schandalig en ontoelaatbaar”, reageerde Erik Beunckens van FedCaf, de federatie van caféhouders. “Het is gewoon te gek voor woorden dat horeca-uitbaters na al die maanden, op nauwelijks een dag voor de heropening, plots te horen krijgen dat ze hun voorbereiding in de vuilnisbak mogen gooien. Als een uitbater dankzij plexiglas zes in plaats van drie tafels kan zetten, dan heeft die ook zijn voeding daarop ingekocht. Nu moet die alles weer omgooien. Nu wordt het al helemaal een heropening in mineur.” Ook Horeca Antwerpen vreesde dat er van de minderheid zaken die de deuren openen, nog een pak zouden afhaken.

Pas vrijdagmiddag, minder dan 24 uur voor de heropening, verscheen het finale ministeriële besluit, waarin niet langer sprake is van plexiglas. Het protocol dat op de website van FOD Economie te lezen stond, werd subtiel aangepast. De burgemeesters van Gent, Brussel en Leuven lieten echter al weten dat ze het plexiglasverbod niet zouden handhaven.

Ook het Antwerps stadsbestuur was niet te spreken over de gang van zaken. “Het is gewoon onthutsend dat de federale regering na een jaar nog niet duidelijk kan communiceren naar stadsbesturen en ondernemers. Wij kunnen dit niet meer uitleggen”, zegt Koen Kennis. “Als stadsbestuur gaan we dit met redelijkheid bekijken. We gaan de terrassen met plexiglas echt niet wegslepen.”

Het zal een opluchting zijn voor menig horeca-uitbater. “Mijn andere zaak heeft geen terras, dus ik moet het hiermee doen”, wijst de uitbater van restaurant Monico Meir naar zijn terras. Aan de zijkant staan de tafels dicht tegen elkaar, mét plexiglas. “Serieus, mag dat niet meer? Is dat vandaag dan beslist? Weet je, ik kan niet meer volgen, als het om de vijf voeten verandert.” En wat als er vanaf volgende week toch gehandhaafd wordt? “Dan plaats ik wel bordjes met ‘gereserveerd’ op de helft van de tafels.”

Ondanks de niet al te positieve weersvoorspellingen maakt Ernst Aben (62), de uitbater van bistro Bohm & Berkel, zich geen zorgen. 'Of het vol zal zitten? Reken maar. Mijn telefoon stond niet stil de afgelopen dagen. Er gaan nog net geen matrasjes voor de deur liggen.' Beeld Aurélie Geurts
Ondanks de niet al te positieve weersvoorspellingen maakt Ernst Aben (62), de uitbater van bistro Bohm & Berkel, zich geen zorgen. 'Of het vol zal zitten? Reken maar. Mijn telefoon stond niet stil de afgelopen dagen. Er gaan nog net geen matrasjes voor de deur liggen.'Beeld Aurélie Geurts

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234