Dinsdag 29/11/2022

Aanslagen Parijs

Dit weten we over de daders van de aanslagen

null Beeld kos
Beeld kos

Langzaam maar zeker komt meer informatie naar boven over de vermoedelijke daders en medeplichtigen van de aanslagen in Parijs. Dit is wat we tot nu toe weten.

1. Abdelhamid Abaaoud (27)

Mogelijk het 'brein achter de aanslagen'

De Belgische veiligheidsdiensten vermoeden dat de 27-jarige Abdelhamid Abaaoud betrokken is bij de aanslagen. Franse onderzoekers lieten aan persagentschap AP weten dat hij het "brein achter de aanslagen" zijn. Abaaoud zat ook achter de mislukte aanslagen in Verviers eerder dit jaar. Daarnaast zou hij samen met een van de in Parijs gedode terroristen in 2010 en 2011 strafbare feiten hebben gepleegd in Brussel.

Begin 2014 vertrok de kruidenierszoon naar Syrië. Volgens Het Nieuwsblad zou hij ook zijn 13-jarige broertje Younes daar naartoe hebben gelokt. In een tijdschrift zou IS Abaaoud hebben opgevoerd als een held. Bronnen dicht bij het onderzoek melden dat hij zich momenteel in Syrië zou bevinden. Vanuit daar zou hij, volgens bronnen van persbureau Reuters, vermoedelijk opdracht hebben gegeven voor de aanslagen in Parijs.

null Beeld AFP
Beeld AFP

2. Salah Abdeslam

De 26-jarige Salah Abdeslam is nog voortvluchtig. Vanochtend waren er berichten dat hij zou zijn opgepakt tijdens een grootschalig politie-optreden in de Brusselse deelgemeente Molenbeek, maar dat werd even later ontkend door de opsporingsdiensten. Het is ook nog niet duidelijk of hij als dader of medeplichtige wordt beschouwd. Tot het terreurnetwerk dat achter de aanslagen zit behoorden verder nog een van zijn broers.

Een Volkswagen Polo die bij de aanslagen is gebruikt, bracht de politie op het Belgische spoor. Een parkeerkaartje wees naar Molenbeek. Enkele uren na de aanslag zou Salah Abdeslam zijn aangehouden door de politie terwijl hij richting de Belgische grens reed. De agenten legden geen verband met de aanslagen en hij mocht doorrijden.

Tegen hem is een internationaal aanhoudingsmandaat uitgevaardigd.

null Beeld ANP
Beeld ANP

3. Brahim Abdeslam

Brahim kwam om op de Boulevard Voltaire, bij een mislukte aanslag met een bomgordel.

De 31-jarige Abdeslam is een Fransman die in Molenbeek verbleef. Hij bracht zichzelf tot ontploffing voor restaurant Comptoir Voltaire. Hij huurde de zwarte Seat, ingeschreven in België, die een dag na de aanslagen werd teruggevonden in Montreuil. Hij zou contacten hebben gehad met Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de mislukte terreuraanslag tegen de Belgische politie in januari van dit jaar. Abaaoud wordt in de media ook in verband gebracht met de aanslagen van vrijdag in Parijs.

4. Mohammed Abdeslam

De andere broer, Mohammed, werd eergisteren opgepakt in Molenbeek, maar is ondertussen vrijgelaten. Zijn advocate bevestigt dat hij niet in verdenking wordt gesteld. Oud-burgemeester Philippe Moureaux bevestigt dat Mohamed tot voor enkele dagen werkte voor de dienst vreemdelingen van de Brusselse gemeente.

Hij gaf vandaag een persconferentie, waarin hij zijn broer Salah omschrijft als "een doodnormale gast".

Antiterroristische eenheden van de politie voerden deze morgen huiszoekingen uit in Molenbeek. Beeld EPA
Antiterroristische eenheden van de politie voerden deze morgen huiszoekingen uit in Molenbeek.Beeld EPA

5. Osmar Ismaïl Mostefai (29)

Verdacht van schietpartij concertzaal Bataclan

De 29-jarige Omar Ismaïl Mostefai was de eerste dader die afgelopen weekend werd geïdentificeerd. Dat gebeurde aan de hand van een vingerkootje dat in de Bataclan werd teruggevonden. Hij is "een kleine crimineel" en een jonge vader van Algerijnse afkomst. Tussen 2004 en 2010 werd de kleine crimineel acht keer veroordeeld, maar hij belandde nooit achter de tralies. Bij de Franse inlichtingendiensten stond hij bekend als "geradicaliseerd" sinds 2010. Met terrorisme was hij echter nog niet in verband gebracht.

Inlichtingendiensten waren er volgens de Franse krant Le Monde wel van op de hoogte dat hij in 2013 en 2014 maandenlang in Syrië is geweest. Daarna heeft hij zich bij een kleine, salafistische organisatie aangesloten in zijn woonplaats Chartres. Zeven mensen uit de omgeving van Mostefai zijn gearresteerd, onder wie zijn vader, broer en zus. De jihadist had geen contact meer met zijn familie. Turkije zegt Frankrijk tot twee keer toe te hebben gewaarschuwd voor Mostefai.

Familiewoning van Mostefai in Bondoufle. Beeld PHOTO_NEWS
Familiewoning van Mostefai in Bondoufle.Beeld PHOTO_NEWS

6. Bilal Hadfi

Verdacht van zelfmoordbom stadion

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Bilal Hadfi (20) blies zichzelf vrijdag op bij het Stade de France. Hij woonde in België. Volgens Het Laatste Nieuws kwam hij uit de plaats Neder-over-Heembeek en is hij sinds de lente van 2014 geradicaliseerd. Daarvoor zou hij zich voornamelijk hebben beziggehouden met voetbal. Op Facebook plaatste hij in juli een oproep om aanslagen in het westen te plegen, en hij zou op Facebook bevriend zijn geweest met onder meer Abou Isleym. Die Belgische Syriëstrijder poseerde onlangs bij een onthoofd lijk.

Hadfi zou vorig jaar vanuit Brussel naar Syrië zijn vertrokken om zich bij IS aan te sluiten. Niemand zou hebben geweten dat hij was teruggekeerd naar Molenbeek.

7. 'Ahmad al Muhammad'

Verdacht van zelfmoordbom stadion

Een van de drie zelfmoordterroristen die zichzelf opbliezen bij het Stade de France had een tijdelijk paspoort of soortgelijk document bij zich waarin hij zich voordeed als een 25-jarige Syrische man genaamd Ahmad al Muhammad, maar deze naam is waarschijnlijk vals. Volgens een CNN-verslaggever die zich baseert op een Franse senator is deze man op 3 oktober op het Griekse eiland Leros gearriveerd tussen talloze Syrische vluchtelingen. Via Macedonië, Servië en Kroatië zou hij uiteindelijk in Parijs zijn terechtgekomen.

Een Franse aanklager zei vandaag tegenover persbureau Reuters dat de vingerafdrukken van een van de zelfmoordterroristen overeenkomt met de afdrukken van een vluchteling die zich in oktober in Griekenland heeft geregistreerd. Het zou gaan om een 25-jarige man die is geboren in Idlib.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

8. Samy Animour

Verdacht van aanslag op concertzaal Bataclan

De 28-jarige Samy Animour werd geboren in Parijs. Hij stond op de radar van de Franse antiterreurdiensten sinds hij in oktober 2012 in beschuldiging werd gesteld omdat hij vergeefs had geprobeerd af te reizen naar Jemen. In de herfst van 2013 werd een internationaal aanhoudingsmandaat uitgevaardigd. Volgens zijn familie vertrok hij in die periode naar Syrië, waar hij in de zomer van 2014 nog steeds verbleef. De vraag luidt hoe hij naar Frankrijk is kunnen terugkeren zonder argwaan te wekken. Drie van zijn naasten zitten in voorlopige hechtenis.

9. 'Waled S.' (valse naam)

Een man met de valse naam Waled S. en een Egyptisch paspoort blies zich op bij het Stade de France.

10. Onbekende schutter Bataclan

Deze schutter werd in concertzaal Bataclan doodgeschoten door de politie.

11. Algerijn met mogelijke voorkennis

De Duitse politie heeft in Arnsberg een 39-jarige Algerijn aangehouden die mogelijk voorkennis had over de aanslagen in Parijs. Hij zou enkele dagen voor de aanslagen uitlatingen hebben gedaan tegenover Syrische vluchtelingen over dat er iets in de Franse hoofdstad zou gaan gebeuren.

De man wordt nu verdacht van het nalaten om een ernstig misdrijf bij de autoriteiten te melden, zei een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in de stad in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het onderzoek moet eerst uitwijzen of de man alleen een beetje belangrijk liep te doen, of dat hij feitelijk voorkennis van de aanslagen had.

12. En verder

Het voorbije weekend werden in Molenbeek zeven mensen opgepakt, van wie twee blijven aangehouden.

Vanochtend werd bij een inval in de Delaunoystraat in Molenbeek nog een man opgepakt die na een urenlange belegering door een dakraam werd gesleurd. Hij werd niet aangehouden, evenmin als een andere man die werd weggeleid met een kap over het hoofd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234