Zaterdag 17/04/2021

‘Dit weerspiegelt onze grote ambities voor de Waalse Krook’

GENT

Eén van de vijf bureaus die de selectie overleefden, wordt tegen midden 2010 uitverkoren om het voormalig Wintercircus te renoveren en er een ‘bibliotheek van de eenentwintigste eeuw’ en een mediacentrum neer te poten.

De Waalse Krook is al jarenlang een van de meest notoire stadskankers van Gent. Zeker toen de plannen voor het Muziekforum, een ambitieus project van de Gentse cultuurpaus Gerard Mortier, definitief opgeborgen werden en ook het zogenaamde Forum-Bis, het eerste project waarin sprake was van een nieuwe bibliotheek, afgeschoten werd, leek de toekomst hopeloos voor de site van 40.000 vierkante meter tussen de Lammerstraat, de Grote Huidevettershoek, de Muinkschelde en de Sint-Pietersnieuwstraat.Maar zie, sinds twee jaar geleden de vzw Waalse krook werd opgericht en een dikke maand terug de gelijknamige CVBA, die de nieuwe bouwwerken zal leiden, het levenslicht zag, gaat het opeens snel vooruit. Zo selecteerde een onafhankelijke selectiecommissie nu al vijf ontwerpbureaus die in aanmerking komen om de site onder handen te nemen. Hun opdracht? Het voormalige Wintercircus, ook bekend als circus Mahy, renoveren en een bibliotheek van de toekomst en een centrum voor nieuwe media bouwen. Ze krijgen nu twee briefings, waarna ze aan de slag kunnen. Tegen midden 2010 moet de laureaat bekend zijn.

Honderd kandidaten

Bij de selectie, die op 23 oktober unaniem goedgekeurd werd door de raad van bestuur van de CVBA Waalse Krook, werd geopteerd voor grote namen. Werden gekozen uit precies honderd kandidaten: het Deense Schmidt Hammer Lassen Architects, het Nederlandse Van Berkel en Bos UNStudio, de Spaans-Belgische coalitie Aranda Pigem Vilalta arquitectes en Coussee & Goris, de Japanse Toyo Ito & Associates Architects en het Portugees-Belgische partnerschap THV Mateus Beel. “De keuze voor internationaal gerenommeerde architecten weerspiegelt onze grote ambities”, zegt Lieven Decaluwé, cultuurschepen van de stad Gent en voorzitter van de CVBA Waalse Krook, die de bouwplannen leidt. “Een onafhankelijke selectiecommissie onder voorzitterschap van Vlaams bouwmeester Marcel Smets heeft gekozen voor bureaus die ervaring hebben met het ontwerpen van bibliotheken en andere publieke gebouwen en internationale uitstraling hebben. Wij zijn hen daar zonder enig probleem in gevolgd.”

Volkomen onafhankelijk

De bekendste geselecteerde is wellicht Toyo Ito. De Japanse architect, die eerder het World Games stadion in Taiwan en het beroemde paviljoen op de Brugse Burg ontwierp, is een van de grote jongens van de hedendaagse architectuur. Bovendien kent hij de Waalse Krook onderhand al. Ook voor het Muziekforum maakte hij een ontwerp, maar dat werd uiteindelijk niet gekozen. In 2006 doken ook geruchten op over corrupt gelobby voor Ito om het Forum-Bis te ontwerpen, maar een onderzoek door het parket van Gent maakte dat niet hard.“Die geruchten zijn toch geen reden om Ito niet te kiezen?”, reageert Decaluwé. “In de CVBA zetelen trouwens niet alleen vertegenwoordigers van de stad, maar ook van de provincie, de universiteit en het IBBT (Interdisciplinair instituut voor BreedBand Technologie, ST). Wij zijn volkomen onafhankelijk.”Een andere opvallende finalist is Stéphane Beel, die voor deze architectuurwedstrijd samenwerkt met het Portugese Aires Mateus Studio. Nu al is Beel alomtegenwoordig in Gent. Zo ontwierp hij het nieuwe gerechtsgebouw, het aangrenzende jeugdcentrum en de uitbreiding van de universiteit.Maar ook de overige bureaus zijn niet bepaald kleine garnalen. Zo sleepten Aranda Pigem Vilalta arquitectes dit jaar een nominatie voor de prestigieuze Prijs Mies van der Rohe in de wacht met hun ontwerp voor een stadsbibliotheek in Barcelona, won Van Berkel en Bos UNStudio onlangs de wedstrijd voor een groots voetbalstadion in China en is Schmidt Hammer Lassen Architects zowat de autoriteit op het vlak van internationale bibliotheekbouw.Wie de opdracht uiteindelijk binnenhaalt, wacht een zware taak. De nieuwe bibliotheek en het mediacentrum moeten tegen 2014 al een feit zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234