Vrijdag 30/09/2022

Gaybashing

Dit weekend werden weer twee homo’s aangevallen in Gent. Maar niemand die weet hoe vaak dit nu eigenlijk gebeurt

Nick Braeckevelt en Bruce Vansteenwinkel werden aangevallen in Gent. Beeld Alexander Deprez
Nick Braeckevelt en Bruce Vansteenwinkel werden aangevallen in Gent.Beeld Alexander Deprez

Twee jonge mannen zijn dit weekend het slachtoffer geworden van homofoob geweld in Gent. Een avondje uit eindigde in klappen. Ondanks vele acties lijkt het toch moeilijk om een goed beeld te krijgen van het fenomeen gaybashing. Of om daders te bestraffen.

Yannick Verberckmoes

“Drie uur ’s nachts. Op het voetpad naast de Sint-Baafskathedraal te Gent. Hij: bloedend naast mij. Ik: bellend naar de ziekenwagen. Wij: aangedaan, verward, gekwetst. Aangevallen.”

In een open brief op Facebook vertelt Nick Braekevelt wat hem en zijn vriend Bruce Vansteenwinkel dit weekend is overkomen na een avondje uit. De twee werden zaterdagnacht in de buurt van de Sint-Baafskathedraal aangevallen door drie mannen. Een zoveelste geval van homofoob geweld. “Wij bestaan en dat is voor sommigen al te veel.”

Op kerstdag ging een taxichauffeur in Antwerpen door het lint toen decorateur Pieter Porters bij hem in de taxi stapte en een vriend een kus op de kaak gaf. Tegen Het Laatste Nieuws zegt Porters dat hij allang niet meer opkijkt van verbale agressie. “Maar die taxichauffeur werd ook nog eens fysiek agressief. Daar trek ik de lijn. Ik heb een klacht ingediend.”

Geen precieze cijfers

Ook al komen incidenten van homofoob geweld geregeld in de media, toch is het niet eenvoudig om precieze cijfers over de problematiek te vinden. Politiestatistieken geven wel een beeld van discriminatie, bijvoorbeeld op de huurmarkt. Maar hoe vaak er geweld gepleegd wordt op holebi’s, kan de politie op basis van pv’s niet opmaken.

“In Gent waren er dit jaar drie à vier gevallen van homofoob geweld waar we echt duidelijkheid over hebben”, zegt Davy Van Slycken, de referentieambtenaar voor haatmisdrijven bij de Gentse politie. “Sowieso is er waarschijnlijk een vrij hoog dark number. Maar dat slachtoffers zich niet komen melden, betekent niet dat ze niet bestaan.”

De politie probeert de drempel voor slachtoffers te verlagen. De Gentse politie heeft bijvoorbeeld een apart meldpunt waar slachtoffers via e-mail of per telefoon terecht kunnen. Daar komen ze in contact met een medewerker van de dienst slachtofferbejegening, die hen begeleidt om een klacht neer te leggen.

Want het gebeurt dat slachtoffers botsen op secondary victimization: een verkeerde opmerking in het politiekantoor kan even pijnlijk zijn als de feiten zelf. “Je moet je voorstellen dat je enkele bedenkelijke blikken krijgt”, zegt Jeroen Borghs van Çavaria. “Dan klap je dicht. De gevolgen daarvan kunnen nog erger zijn dan het incident dat je hebt meegemaakt.”

Nochtans is het aantal dossiers rond geweld en discriminatie tegenover holebi’s bij Unia sterk gestegen. De laatste beschikbare cijfers, van 2018, tonen aan dat dat aantal bijna met de helft steeg in vergelijking met 2017. Van de 125 dossiers in 2018 gaan er 42 over problemen rond ‘samenleven’. Daaronder verstaat Unia fysiek geweld en intimidatie.

“We zien zeker dat er meer meldingen zijn”, zegt Borghs. “Maar we weten niet of dat betekent dat er ook meer geweld is. Het is eigenlijk moeilijk om te weten wat de cijfers precies willen zeggen. We dachten vroeger ook dat het probleem zich voornamelijk situeerde in de grootsteden. Nu bereiken ons ook verhalen uit dorpen en kleinere steden.”

Bewijzen

Door campagnes en samenwerkingen met de autoriteiten proberen holebi-organisaties de aangiftebereidheid bij slachtoffers te verhogen en de begeleiding bij de politie te verbeteren. Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) geeft aan dat in een nieuw strafwetboek het begrip discriminatie ook ruimer wordt ingevuld, om de strijd tegen homofobie op te voeren.

Maar er is nog een juridische moeilijkheid om daders ook echt gestraft te krijgen – als de politie hen al kan opsporen. Een actieplan van vorig jaar kaartte aan dat veel dossiers rond holebi - of transfobie bij de parketten geseponeerd worden.

“Dat daders een homofoob motief hebben, is in een rechtbank moeilijk te bewijzen”, zegt Van Slycken. “Dat kan wel als er scheldwoorden vallen of als het incident zich voordoet in de buurt van een ontmoetingsplaats voor holebi’s. We trainen politieagenten ook om dat in pv’s goed te beschrijven.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234