Woensdag 23/10/2019

Lunchbreak

Dit was het belangrijkste nieuws van deze ochtend

De Thaise bevolking bereidt zich voor op de doortocht van de tropische storm Pabuk. Beeld AP

In Thailand houdt de bevolking het hart vast voor de doortocht van de tropische storm Pabuk. Onze politici blijken vaak ‘geschokt’ en ‘verontwaardigd’ te zijn, tot drie keer per vergadering zelfs. En Evelyn Broeckx, een van de deelnemers van het Eén-programma Taboe, getuigt een jaar later de dodelijke onzekerheid die om elke hoek loert, zelfs nadat ze 40 kilogram afviel. “Ik ben veel gewicht kwijt, maar ik weet niet of het ooit genoeg zal zijn.”

In het nieuws

1. “Vrouwen worden te weinig op de risico’s van een keizersnede gewezen”

Steeds meer vrouwen bevallen met een keizersnede. Ze doen dat ook vaker zonder medische reden. Toch is de chirurgische ingreep zeker niet onschuldig. “Vrouwen worden te weinig op de risico’s gewezen.”

Genoeg tijd en genoeg informatie. Volgens vroedvrouwen en gynaecologen hebben zwangere vrouwen daar vooral nood aan wanneer ze twijfelen tussen een keizersnede en een natuurlijke bevalling. Want er bestaan veel misverstanden en fabels over een keizersnede. Bakerpraatjes, kortom.

2. Op de ‘Mars voor democratie’ in Ninove: “Die linkse ratten spannen allemaal samen tegen ons”

Ninove hield zijn hart vast, maar de ‘Mars voor democratie’ is zonder incidenten verlopen. Zo’n duizend manifestanten klaagden aan dat het extreemrechtse Forza Ninove, de grootste partij van de stad, naar de oppositie wordt verwezen.

3. Van ‘een schande’ tot ‘geschokt’: onze politici zijn drie keer per vergadering verontwaardigd

“Het is een schande.” Het afgelopen jaar schuwden onze politici de superlatieven niet. In de Kamer en in het Vlaams Parlement waren zij drie keer per vergadering verontwaardigd.

Yasmine Kherbache (sp.a). Beeld BELGA

4. Louis Michel ontving doodsbedreigingen van Congolese politici

Niet enkel Theo Francken, maar ook minister van Staat Louis Michel (MR) ontving brieven met doodsbedreigingen. Dat gebeurde, volgens de Sudpresse-kranten, eind vorig jaar nadat leden van de Congolese oppositie hem hadden belaagd.

5. Nancy Pelosi is machtigste vrouw in Washington én specialist in omgaan met lastige politieke mannen

Nancy Pelosi is 78, komt uit San Francisco, verruilde ooit naar eigen zeggen de keuken voor het Congres en loopt als Democraat al heel lang mee in de top van de Amerikaanse politiek. Vanaf gisteren is ze voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, nu de Democraten daar de meerderheid hebben heroverd. Ze is daarmee de machtigste vrouw in Washington en de grootste tegenspeler van president Donald Trump.

6. Slecht nieuws voor Apple, maar goed nieuws voor de consument

Wie puur naar de eerste omzetwaarschuwing van Apple sinds 2002 kijkt, verslikt zich net zoals Wall Street in zijn koffie. Wie iets verder kijkt dan de waarde van Apple-aandelen, ziet een onverwachte winnaar: de consument. We doen steeds langer met onze iPhone en moeten dus niet elke twee jaar een nieuwe kopen.

7. Tropische storm Pabuk bereikt Thaise eilanden: nu al één dode en één vermiste

De tropische storm Pabuk heeft Thailand bereikt. Enkele tropische eilanden in het zuidoosten krijgen al te maken met zware stortbuien en felle windstoten. Daarbij is een visser om het leven gekomen toen zijn boot kapseisde nabij de kust.

Pak Phanang, in het zuiden van Thailand, wordt het eerst geconfronteerd met de doortocht van Pabuk. Beeld AP

Aan het koffieapparaat

8. Evelyn verloor 40 kilo: “Af en toe kan ik nu zelf een grap maken over mijn lichaam”

In 2018 was Evelyn Broeckx nog een van de deelnemers van Taboe, het Eén-programma waarin Philippe Geubels probeert te lachen met onderwerpen die we liever uit de weg gaan. We spreken haar een jaar later, 40 kilo lichter, maar nog altijd met de dodelijke onzekerheid die om elke hoek loert. “Ik ben veel gewicht kwijt, maar ik weet niet of het ooit genoeg zal zijn.”

9. Deze politica beantwoordt vragen terwijl ze kookt  en tracht zo het vertrouwen in de politiek op te krikken

In DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Thomas Smolders over koken en/in de politiek.

De Democratische Alexandria Ocasio-Cortez. Beeld EPA

10. Maar een kwart van de Vlaamse jongeren gaat jaarlijks naar de tandarts

Slechts een kleine minderheid van de jongeren in ons land gaat jaarlijks op controle bij de tandarts. In Vlaanderen doet een kwart van de jongeren dat, in Wallonië en Brussel laat respectievelijk 16 en 11 procent van de jongeren elk jaar zijn gebit nakijken. Dat terwijl sinds 2009 de basistandzorg in ons land tot de leeftijd van 18 jaar gratis is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234