Maandag 25/05/2020

Lunchbreak

Dit was het belangrijkste nieuws van de ochtend

2017-03-23 15:59:23Beeld ANP

In het nieuws

1. Gemeentehuis blijft nog te vaak mannenbastion: "Vrouwen aarzelen vaak om echt de macht in handen te nemen" 

Een vrouw als burgemeester is nog altijd de grote uitzondering. Meer nog: eens ze de sjerp bemachtigen, blijkt er minder plaats voor vrouwen in het schepencollege. Maar waarom gaat de emancipatie in de gemeentepolitiek zo traag? 

2. Criminele economie in Borgerhout groter dan legale

De georganiseerde misdaad heeft zich diep ingenesteld in het maatschappelijke leven in Borgerhout. Dat concludeert onderzoek van de lokale politie en de dienst Maatschappelijke Veiligheid naar de 'ondermijnende criminaliteit' in het district. De belangrijkste criminele fenomenen die het samenleven en de leefbaarheid binnen Borgerhout ontwrichten, zijn drugshandel, witwaspraktijken, vastgoedfraude, sociale fraude, heling, illegale kansspelen en radicalisme.

3. Baanbrekende chip zegt in kwartier tijd of je kanker hebt 

Via een eenvoudige bloedstaal binnen de vijftien minuten kunnen opsporen of een patiënt kanker heeft? Wetenschapster Liesbet Lagae (42) van het Leuvense onderzoekscentrum Imec is er met haar team in geslaagd om een chip te ontwikkelen die zo’n snelle kankerdiagnose mogelijk zal maken.

Liesbeth Lagae prof. Imec vindt kankerchip uit *** Leuven, Belgium - 24/02/2018 Photo by Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photonews

4. Sociale woningen barsten en kraken 

De Vlaamse socialewoningbouw laat te wensen over. Er zijn verborgen gebreken, zoals lekkende daken en scheurend beton. In heel Vlaanderen verkeren nieuwe sociale woningen in lamentabele staat. "Een expert tikte op een betonnen pilaar in een gebouw in Wondelgem. Die bleek maar voor de helft gevuld."

5. Tiener ontdekt veiligheidslek in Tax-on-web, FOD Financiën reageert maanden later

Een tiener heeft een mogelijk beveiligingsprobleem ontdekt bij de overheidswebsite My Minfin, waarin de elektronische belastingaangifte Tax-on-web zit. Een half jaar geleden meldde hij het probleem bij de FOD Financiën, maar pas gisteren kreeg hij gehoor.

Beeld BELGA

6. Orchideeën onteigend voor Oosterweel

Door de werken aan de Oosterweelverbinding dreigen beschermde orchideeën bedolven te raken onder een hoop beton. Maar een team van biologen is in de weer om elk bloemetje te redden. Of er  een orchidee de tocht zal overleven? "Dat weet niemand. Daarvoor is het ook een experiment."

7. Franse douane vindt gestolen schilderij Degas bij toeval in een bus

Franse douaniers hebben een schilderij van de Franse impressionistische kunstenaar Edgar Degas in goede staat aangetroffen in het bagageruim van een bus nabij Parijs. Het schilderij is volgens The New York Times naar schatting 1 miljoen dollar waard.

Dit weekend in De Morgen

1. Frank Furedi: "Ik ben voorstander van immigratie, maar het is niet iets dat je een land voorschrijft" (+)

Frank Furedi is een gerenommeerde socioloog, oud-communist, verbonden aan de universiteit van Kent, nu met emeritaat.
Hij maakt korte metten met een hele rist gangbare ideeën. Tegen zijn eigen links-atheïstische achtergrond verdedigt hij het recht van Hongaren of Polen om christelijk, conservatief en nationalistisch te zijn. Hij schrijft dat anti-populisme een groter gevaar is dan populisme, en bindt de strijd aan met EU–commissaris Frans Timmermans.

Frank FurediBeeld An-Sofie Kesteleyn

2. Scholieren volgen de Balkan-route: "Oei, we hebben net met een mensensmokkelaar staan praten!" (+)

Een week lang trokken veertien jongens en meisjes uit verschillende Vlaamse scholen door de Balkan, langs de route waarop vluchtelingen West-Europa proberen te bereiken. De Morgen reisde mee. "Vanavond zullen velen van ons een potje huilen."

3. Steeds meer mensen lijden aan slapeloze nachten, en dat is de schuld van het internet (+)

De slaap maar niet kunnen vatten, of steeds weer wakker worden op hetzelfde onchristelijke uur. Klinkt bekend? En hoort u de verhalen ook vaker dan vroeger? Dat kan kloppen, want een groeiend deel van de bevolking kampt met slapeloosheid.

4. Jogchum Vrielink: "Een mensenrechten-instituut? Je kunt dingen ook erger maken" (+)

Moet er nu een nationaal mensenrechteninstituut komen of niet? Het was Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten, die het debat vorig weekend nieuw leven inblies.
Mensenrechtenspecialist Jogchum Vrielink staat niet te springen. "Als politieke rancune of besparingsdrang de drijfveer is, blijf er dan maar af."

Beeld rv

5. Marc Didden en Hilde Van Mieghem: "Altijd verliefd geweest op Hugo Claus" (+)

Tien jaar zal hij dood zijn op 19 maart. En dus wordt 2018 een Hugo Claus-jaar. Wegens de band die ze met hem hadden, cureren Hilde Van Mieghem en Marc Didden elk een expo over hem. "Of we vrienden waren van Claus? Dat durfden we niet."

6. Binnenkijken in een oud herenhuis aan de Méditerranée 

Zolang objecten een interessant ­verhaal hebben, is Emma François, ­ontwerpster bij Sessùn, bereid te ­luisteren. Na haar studies trok ze naar Latijns-Amerika, waar ze inspiratie vond voor het kledingmerk, maar ook voor haar woning. "Alles draait om savoir-faire." Of het nu om een trui of een tapijt gaat.

Beeld NIET GEBRUIKEN DMM ONLY!
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234