Zaterdag 28/01/2023

'Dit was een uitnodiging voor hooligans'

Al weken voor de start van Euro 2000 hield iedereen de adem in uit vrees voor zware supportersrellen. Na de eerste wedstrijd van de Rode Duivels liggen echter niet de hooligans maar wel de Brusselse ordediensten onder vuur. 'Ze deden aan overacting', zegt Brussels parlementslid Adelheid Byttebier (Agalev). 'Echte supporters moeten weten dat ze welkom zijn.'

Was u zelf aanwezig?

"Neen, maar een bestuurslid van Agalev dat vlakbij bij de Beurs woont, was ooggetuige. Hij vindt samen met nog een aantal andere mensen die ik gesproken heb dat de politie aan overacting gedaan heeft. Zelfs mensen die gewoon iets aan het drinken waren in café Cirio en zich uit de voeten wilden maken, werden aangepakt met matrakken of kregen pepperspray in het gelaat. Ik kan begrijpen dat het politiekorps gestrest was omdat het de eerste dag van het tornooi was, maar dat wil niet zeggen dat ze niet gedisciplineerd moeten blijven."

De rellen ontstonden omdat de politie de Grote Markt had afgesloten.

"Dat lijkt mij een verkeerde beslissing die is ingegeven door overbezorgdheid. Bij vorige voetbalsuccessen van de Belgen trokken de supporters ook naar de Grote Markt. Ik vind dat een goede zaak: als je Brussel steeds een bruisende stad noemt, kun je de mensen toch niet verbieden om er feest te vieren. Waarom geeft men alle supporters die de Grote Markt op willen geen drankbonnetje op voorwaarde dat ze zich laten fouilleren? Dan toon je dat het een feest moet worden. En als je de Grote Markt te gevaarlijk vindt, kun je hen nog steeds naar het Munt- of Beursplein leiden."

Is het niet begrijpelijk dat men op de eerste dag geen enkel risico wilde nemen?

"Zeker. Het is belangrijk te tonen dat geen enkele negatieve uitbarsting wordt getolereerd. Maar nu heeft men een averechtse boodschap gegeven. Het harde optreden van de politie tegen enkele kleine relschoppers heeft een honderdtal jongeren, die we ondertussen kennen in Brussel, naar het centrum gelokt. Toen ze wisten dat er keet geschopt kon worden, haastten ze zich naar de Beurs. Het risico bestaat dat de hooligans ook de volgende dagen naar Brussel zullen komen, nu ze weten dat 'er daar iets te beleven valt'. Daarom lijkt het me heel belangrijk de communicatie nog om te buigen. De échte supporters moeten weten dat ze welkom zijn."

Was het beter verlopen zonder de ordediensten?

"Neen, dat geloof ik niet. Je hebt de ordediensten nodig om degenen die zich misdragen in de hand te houden. Maar ze moeten zich niet op de onschuldigen richten. Ook in de Zweedse pers was men naar verluidt gechoqueerd over het optreden van onze politie. Ik hoop dat ze hun eigen optreden zullen evalueren en bijsturen. Misschien moeten ze de volgende keer minder ostentatief aanwezig zijn."

Anderzijds: de toon is nu wel gezet. Wie iets van plan is, zal tweemaal nadenken.

"Ik denk veeleer dat dit een uitnodiging voor de hooligans was. Het leek wel oorlog, op de televisiebeelden. Ik begrijp dat het uitgangspunt niet gemakkelijk was voor de agenten: iedereen vreesde dat al weken dat er iets fout zou lopen. Maar dan is het voor hen net een uitdaging om ertussen te gaan staan zonder zelf aan het geweld deel te nemen. Als dat gebeurt, is het hek immers van de dam." (RG)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234