Donderdag 02/02/2023

'Dit was een schijnproces'

'Het financiële nadeel dat Vlaanderen kan hebben ondervonden is nul euro.' Voor Peter Swinnen staat het vast: zijn ontslag is een geval van ouderwetse platte politiek. 'De ambetanterik is weg. Hoera.'

Eenendertigduizend zevenennegentig euro. Over dat bedrag ging het, een opdracht om te onderzoeken of de sinds 1999 in Vlaanderen ontwikkelde open-oproepprocedure in stedenbouw ook kan worden toegepast in Albanië.

Meerdere bedrijven en organisaties kregen begin 2014 een bestek toegestuurd door de Vlaamse Bouwmeester. Meerdere partijen stuurden een offerte, die van het Centrum voor Stedelijke Ontwikkeling (CVSO) van Patrick Janssens werd beoordeeld als de beste. Dat leidde op 4 juni 2014 tot een bericht in Het Nieuwsblad, dat melding maakte van discussie binnen het team van de Bouwmeester en suggesties over belangenvermenging. Want het architectenbureau 51N4E, waar Peter Swinnen tot zijn aanstelling tot Bouwmeester aan het roer stond, was een van de stuwende krachten achter Atelier Albania, een platform voor stadsontwikkeling in Tirana. Een week voor de toekenning van de opdracht was Janssens spreker op een colloquium van Atelier Albania.

Patrick Janssens wenste gisteren niet te reageren. Peter Swinnen deed dat aan De Morgen wel.

Behoort stadsontwikkeling in Tirana tot de taken van de Vlaamse Bouwmeester?

Peter Swinnen: "In 2010 heb ik in mijn ambitienota geschreven dat wij onze procedures moeten franchisen in het buitenland. Daarover ging dit: meer Europese deuren zien te openen voor Vlaamse architecten. Het hoefde niet per se in Albanië, het maakte niet uit waar. Het idee was: onze procedures testen, verfijnen en lessen trekken in een ander land. Daarom was het zo'n klein budgetje. Men zou wetgeving gaan inventariseren en een keer of twee drie naar Albanië moeten reizen.

"De dag na dat artikel in Het Nieuwsblad ben ik bij minister Geert Bourgeois (N-VA) geroepen. Ik heb hem alles uitgelegd en citeer zijn woordvoerder, twee dagen later in diezelfde krant: 'Bouwmeester Swinnen is geen bestuurder meer bij zijn voormalige kantoor en heeft er geen aandelen meer. Wat betreft de toewijzing van de studie-opdracht zijn er geen indicaties dat er fouten zijn gemaakt in de procedure.' Het dossier is vooraf voorgelegd aan de Inspectie van Financiën, de financiële waakhond van de overheid bij uitstek. Het is goedgekeurd. Maar uiteindelijk is er dus nooit een studie in Albanië gekomen."

Waarom niet?

"Omdat Patrick Janssens in de zomer van 2014 algemeen directeur is geworden bij Racing Genk. Omdat zijn vennoten bij CVSO geen mandaatfunctie hadden. Omdat ik al zoveel hete lucht in mijn nek voelde dat ik niemand nog wou belasten met iets dat bij voorbaat in een slecht daglicht was komen te staan. We hebben een dading opgesteld met CVSO. Er is van die 31.097 euro niets uitgegeven. Het financiële nadeel dat Vlaanderen is in deze kan hebben ondervonden, bedraagt nul euro."

Hoe verliep uw ontslag?

"Ik ben op maandagochtend om acht uur gesommeerd bij secretaris-generaal Luc Lathouwers. Hij heeft mij een auditverslag in analoge versie laten lezen. Ik vroeg of ik het digitaal kon krijgen. Kon niet. Men zei me dat ik tot vier uur de tijd had om, eventueel in het bijzijn van een advocaat, een tegenbetoog op te stellen. Ik zat met een propvolle agenda en zei: 'Geef me een week en ik weerleg dat punt per punt.' Ja, waar vind je op maandagochtend nog een advocaat die je bij zoiets nog op zo'n korte termijn kan bijstaan? De secretaris-generaal zei dat hij tegen vijf uur verslag moest uitbrengen bij het kabinet (van minister Liesbeth Homans, DDC). Ja, dan weet je genoeg. Iets voor negenen 's avonds is de deurwaarder komen aanbellen met mijn ontslag."

Wat gaf de doorslag in de audit?

"In de tekst die ik te lezen kreeg, staat dat er geen enkel bewijs van belangenvermenging is. Men heeft het de hele tijd over 'vermoedens van'. Alles is heel partijdig en insinuerend verwoord. Dit was een schijnproces, iets waarvan ik dacht dat het enkel nog kon in landen ver van hier. Men is zes maanden aan het zoeken geweest om iets tegen mij te vinden. Men heeft een dossier opgevraagd over een project in de Brusselse Ravensteingalerij. Er is niets gevonden, maar als ik nu in de kranten lees dat de Ravensteingalerij er ook iets 'zou' mee te maken hebben, is het voor mij duidelijk dat men de man speelt, niet de bal."

Er was ook een klacht wegens pesten van een medewerkster.

"Van mijn vroegere persoonlijke assistente, ja. Ik betreur dat. Maar in de audit wordt daar geen melding van gemaakt."

U gaat uw ontslag aanvechten?

"Natuurlijk, en dat wordt een rechtszaak die een jaar of langer zal aanslepen. Dit is ook wat de politiek graag wil. Op 1 juli was ik sowieso weg. De timing van dit ontslag is dus niet toevallig. Reken voor het vinden van een nieuwe Bouwmeester een termijn van negen maanden. De politiek heeft haar voet tussen de deur gezet, en gaat de komende tijd volledig haar goesting kunnen doen.

"De ambetanterik is weg. Hoera. Door de brutaliteit van dit ontslag kun je je afvragen wie in de toekomst in Vlaanderen nog Bouwmeester wil zijn."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234