Woensdag 23/09/2020

Groot dictee

Dit was de opgave van het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2016

Beeld Wouter Van Vooren

Heeft u vlijtig zitten pennen voor de televisie, bij de uitzending van het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2016? Dan kan u hier de juiste oplossing vinden. 

Glossolalie

Geen kladderadatsch, maar wat een gebakkelei over het Engels als academische voertaal en de virulente impact daarvan op de landstaal. Hier faalt elke conciliatie middels getoost met krambamboeli. Complicerende factor: de impardonnabele dociliteit van de Taalunie, toch gesubsidieerd om het Nederlands te protegeren, niet te abhorreren.

Men kan ook de hyperboreeërs op het perfide Albion ervan verdenken dat ze hun anorectische koloniale ambities willenrevitaliseren door het idioom van de overzeese buren te infiltreren. Met anglicismen als boobytraps wordt alsnog een talig Angelsaksisch Gemenebest gecreëerd.

De vicedecaan van de bètafaculteit moge zonder restrictie voor verengelsing zijn, schrijver dezes is mordicus tegen. Als de Taalunie het Nederlands aan excavatie blootstelt, dan zal ik deze vijfde colonne attaqueren teneinde onze prachttaal voor dysthymie te behoeden.

De voorstanders bewieroken hypocriet deze internationalisering, onderwijl subcutaan blakend van commercialiteit. Het resultaat is hooguit een hybridisch Dunglish – glossolalie zonder zweem van religieuze extase.

Mijn gastheren zullen hierna wel een Groot Dictee in tot lingua franca geüpgraded steenkolenengels bestellen, riskerend dat tegenstanders van fossiele brandstoffen voor de Eerste Kamer komen demonstreren ten faveure van windturbines en fotovoltaïschecellen.

Onze gevioleerde moerstaal kan nog qaly’s winnen via een didactisch angehauchte opiniepeiler die alle korte ei’s door lange wilremplaceren, daarmee zelf enigmatisch metamorfoserend tot stuttende pijler van een mening. Aldus kan ten langen leste de te steile helling naar een uitgebeende nationale stijl geslecht worden.

Woorden finale, door alle deelnemers correct gespeld:

1. Er is jarenlang gelobbyd om die handelsakkoorden af te sluiten.

2. Voor drie eurootjes kun je haast geen biertje meer krijgen.

3. We hebben zo-even een telefoontje gekregen van de Amerikaanse president.

4. Een gratis nummer van ons maandblad wordt je aangeboden als je onze website bezoekt.

5. Mijn vriendin is behept met een uitzonderlijk geheugen.

6. Ik heb per vergissing een stel intieme foto’s naar het hele kantoor ge-cc'd.

Shoot-out woorden:

- Jullie lijken wel een eeneiige tweeling.

- Zou de btw ervanaf kunnen als ik geen factuur behoef?

-  Wie wil er nu trouwen met een balalaikaspeelster?

Omdat balalaikaspeelster verkeerd gespeld werd door de Nederlandse krantenlezer heeft België de finale gewonnen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234