Maandag 16/12/2019

6 hoogtepunten

Dit was de Democratische conventie: moordwijf Michelle en de grote Bloomberg-verrassing

Hillary Clinton viert haar nominatie op het podium van de Democratische conventie. Beeld AFP

Het is zover: voor het eerst hebben de Verenigde Staten een vrouwelijke presidentskandidaat. Aan het einde van de Democratische conventie heeft Hillary Clinton haar nominatie vannacht aanvaard. De vier dagen durende conventie kende een woelige start, maar mede dankzij deze hoogtepunten wisten de Democraten de rijen te sluiten.

De begeesterende speech van Michelle Obama

Ongetwijfeld voor velen hét hoogtepunt van de conventie: de speech van first lady Michelle Obama.

De start van de conventie verliep alles behalve vlekkeloos, nadat klokkenluidersite Wikileaks anti-Sanders-mails van de Democratische partij had gelekt. Partijvoorzitter Debbie Wasserman zag zich genoodzaakt zondagavond op te stappen, en de partij maakte excuses over aan Bernie Sanders. Maar dat kon de Sanders-aanhangers niet sussen: ze staken bij de aftrap van de conventie hun ongenoegen niet onder stoelen of banken.

Daar bracht Michelle Obama verandering in, toen ze op het toneel verscheen en met een veertien minuten durende speech alle Hillary-tegenstand het zwijgen oplegde. Ze bracht vooral een positieve boodschap, met bemoedigende en lovende woorden voor Clinton. Voor tegenstander Donald Trump was ze echter onverbiddelijk, al noemde ze hem niet één keer bij naam. "Ik wil iemand die zijn job serieus neemt. Iemand die begrijpt dat de problemen die een president voorgeschoteld krijgt, niet zwart of wit zijn en niet kunnen samengevat worden in 140 tekens. Als je de nucleaire codes onder je vingertoppen hebt en het leger in je macht, moet je geen onverwachte, spontane beslissingen nemen."

"Een absolute homerun", loofden Amerikaanse media de toespraak achteraf. Van De Morgen-columnist Hugo Camps kreeg de first lady zelfs de titel van 'moordwijf' toegespeeld. "Met haar verpletterende speech redde ze Hillary Clinton en bracht ze eenheid onder Democraten", schreef Hugo Camps gisteren. "Een oratorisch meesterwerk waar zelfs de begenadigde spreker Barack Obama een punt aan kon zuigen."

De knuffel van Obama

Ook Barack Obama gaf een krachtige speech, waarin hij Trump stevig op zijn plaats zette. Al zijn het vooral de lovende woorden aan het adres van Hillary Clinton die eruit sprongen. "Nooit was een man of een vrouw -niet ik, niet Bill, niemand- zo gekwalificeerd om president te worden van de Verenigde Staten."

Maar hét beeld dat nog lang herinnerd zal worden, is een zichtbaar ontroerde Clinton, die voor het eerst op het podium verschijnt tijdens de conventie en een innige omhelzing uitwisselt met de huidige president van de Verenigde Staten. Oprecht gemeend of goed geacteerd? We laten het in het midden.

De verrassing van Bloomberg

Michael Bloomberg, voormalig Republikein en ex-burgemeester van New York, zorgde op de conventie voor een van de grootste verrassingen: hij sprak zijn steun uit voor Hillary Clinton.

Dat hij haar liever als president wil dan Trump, maakte hij heel duidelijk door de zakengigant volledig met de grond gelijk te maken. "Ik ben een New Yorker en ik herken een bedrieger als ik er een zie", zei Bloomberg, die momenteel aan geen van beide partijen gebonden is. "Ik ben het soms niet eens met Hillary Clinton. Maar wat onze meningsverschillen ook zijn, ik ben gekomen om ze opzij te zetten voor het welzijn van ons land. Wij moeten ons scharen achter een kandidate die bekwaam is een gevaarlijke demagoog te bestrijden."

De oorlogstaal van Joe Biden

Waar sommigen nog voorzichtig te werk gingen, ging vicepresident Joe Biden vol in de aanval tegen Trump. "Hij probeert ons te vertellen dat hij om de middenklasse geeft. Hou toch op, dat is een hoop nonsense."

Biden kreeg het publiek al snel op zijn hand, maar was de eerste om ze tot stilte aan te manen. "Luister gewoon even naar me zonder te joelen of te juichen. Ik meen dit oprecht. Hier moeten we echt even over nadenken", aldus Biden. "Zijn cynisme is onbegrensd. Zijn gebrek aan empathie en medeleven kunnen samengevat worden in één zin, waarvan hij wellicht trots is dat hij ze beroemd heeft gemaakt: 'You're fired.' Ik maak geen grap, denk er maar eens over na", sneerde hij.

Trump als de rijke man afschilderen die graag mensen ontslaat: enkel Biden doet het als geen ander werken. "Ik weet dat men mij middle-class Joe noemt, en in Washington is dat geen compliment. Het betekent dat je niet gesofisticeerd bent. Maar ik weet waarom wij sterk zijn, waarom we samenhangen. Ik weet waarom wij verenigd zijn. Omdat we steeds een groeiende middenklasse hebben gehad. En deze kerel weet niets over de middenklasse. Niets."

Verder zei Biden nog dat Trump de slechtst voorbereide presidentskandidaat ooit is in de geschiedenis van de Verenigde Staten. "Een plan om terrorisme te bestrijden? Hij heeft er geen, niets, noppes."

De verzoening van Bernie Sanders

Bernie Sanders was er bij het begin van de conventie als de kippen bij om zijn aanhang op de roepen zich achter Hillary te scharen. Hij deed dat per sms - "Ik vraag je, als een persoonlijke geste van hoffelijkheid, om geen enkele vorm van protest meer te uiten op de conventievloer. Het is van het grootste belang dat je dit uitlegt aan je delegatie." - maar ook in zijn speech. Al kwam hem dat op boegeroep van zijn fans te staan.

De zalvende humor van tv-sterren

Opmerkelijk ook hoe de Democraten comedysterren voor hun kar spanden. Zo was er Sarah Silverman - eerder in het Sanders-kamp - die de fervente Sanders-aanhang tot de orde riep. "Het voorbije jaar heb ik 'the bern' gevoeld." Toen zijn aanhangers zich lieten horen, verklaarde ze droogjes: "Relax, ik heb er een zalfje opgedaan." Toen ze werd uitgejouwd, haalde ze hard uit: "Mag ik gewoon even zeggen aan de 'Bernie or Bust'-mensen: jullie zijn belachelijk! Pfoe, wat wilde ik dat al lang zeggen."

Ook Lena Dunham, actrice en schrijfster van de populaire HBO-reeks 'Girls', en 'Ugly Betty'-actrice America Ferrera deden later op de conventie mee met een grappig een-tweetje. "Volgens Donald Trump krijgt mijn lichaam wellicht een twee op tien", zei Dunham. "En ik ben volgens Donald Trump wellicht een verkrachter", riposteerde Ferrera.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234