FotomagazineApril
Dit was april 2021 in beeld
De redactie van De Morgen selecteerde de meest beklijvende beelden van het bijna afgelopen jaar.
Feestdag wordt veldslag
Katrin Swartenbroux, journalist: 2021 was het jaar waarin de solidariteit plaatsmaakte voor verontwaardiging. In het Brusselse Ter Kamerenbos werd het festival La Boum georganiseerd, waar mensen samenkwamen om te dansen, zingen en rookbommetjes af te steken omdat ze ervan overtuigd waren dat die dingen effectiever waren tegen het virus dan de geldende maatregelen. Het hele land keek toe hoe politie en feestvierders zich aan elkaars hardnekkigheid vergaloppeerden, en de vrouw met ontbloot bovenlichaam werd zo tegen wil en dank het boegbeeld van een grimmig verzet.
Van mirakel naar miserie
Martijn Lauwens, eindredacteur: Een mirakel, zo heette het. De Indiase premier Narendra Modi was in de wolken toen hij in januari verkondigde dat zijn land het virus had bezworen. De maatregelen werden gelost, Modi’s partij organiseerde enorme bijeenkomsten om het succes te vieren. Minder dan drie maanden later was de ravage niet te overzien. De ‘Indiase variant’ – later bekend als Delta – overspoelde de ene stad na de andere, ziekenhuizen puilden uit, medicatie en zuurstof werden schaars. De schaal van de ramp was goed te zien op beelden van openluchtcrematoria, zoals hier in New Delhi. In India werd coronadoden verbranden bandwerk. De (officiële) teller staat intussen al op 477.000.
Blij met celstraf kniemoordenaar
Sam Feys, chef digitaal: De zaak begon met een video die de wereld rondging en eindigt met 22,5 jaar gevangenisstraf voor de voormalige agent die zijn knie als moordwapen gebruikte. De straf voor Derek Chauvin zal George Floyd niet terugbrengen, de pijn rond zijn dood niet verzachten en het probleem met racisme bij de politie niet verhelpen. Het gaf deze Amerikanen wel het gevoel dat het systeem niet hopeloos kapot is. Of toch voor even. “Ik ben blij. Ik ben echt blij”, zegt een van de aanwezigen tegen een cameraploeg. “Maar ik wil hier gewoon echt niet nog een keer staan.”
Afscheid in tijden van corona
Paul Notelteirs, journalist: Na een huwelijk van 73 jaar neemt de Britse koningin Elizabeth afscheid van haar echtgenoot, prins Philip. De coronacrisis woedt nog volop, waardoor de dertig genodigden in de kapel binnen hun bubbel moeten blijven. Omdat die van de koningin uit elkaar spatte, neemt ze helemaal alleen plaats op de bank. Sommige nieuwskanalen omschrijven het beeld als ‘uniek’, maar voor velen is het pijnlijk herkenbaar. Sinds het begin van de pandemie namen honderdduizenden mensen noodgedwongen op een te intieme manier afscheid van hun geliefden. Tijdens de dienst lijkt het zo even alsof blauw en rood bloed elkaars gelijke zijn.
Gered van een zinkend eiland
Marian Kin, redactiemanager: Ook in Kenia nopen de waterstanden tot bezorgdheid. Het eiland Longicharo in het Baringomeer dreigde overspoeld te worden, waardoor een groepje Rothschildgiraffen in de val kwam te zitten. Dankzij een speciaal gebouwd vlot werden ze één voor één in veiligheid gebracht. In een reservaat op het vasteland wennen ze nu aan hun nieuwe omgeving. Een straf staaltje, want de giraffen werden voor de verhuis zelfs niet verdoofd. De rangers trainden hen op voorhand om aan boord van het vlot te gaan. Dat lukte door hen onder meer mango’s voor te schotelen, hun lievelingskostje.
Eigen stoel eerst
Dieter De Cleene, journalist: Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen staat er even voor spek en bonen bij wanneer Europese Raadsvoorzitter Charles Michel zich op een stoel naast de Turkse president Erdogan neervlijt. Voor de verbouwereerde Von der Leyen is op het overleg in Ankara geen stoel voorzien, waarop ze dan maar op een sofa plaatsneemt. In de ophef die op ‘Sofagate’ volgt is niet alleen Erdogan, maar ook Michel kop van Jut, omdat die niet ingreep, naar eigen zeggen om geen diplomatieke rel te veroorzaken.
Optisch bedrog
Tom Windey, sitecoördinator: Zijn de Amerikaanse ex-president Jimmy Carter (97) en echtgenote Rosalynn (94) echt zo hard gekrompen, of speelt er iets anders? Tijdens het bezoek van huidig VS-staatshoofd Joe Biden en first lady Jill zitten de Carters er bepaald petieterig bij. Maar neen, de respectabele leeftijd van het oudere echtpaar heeft er niks mee te maken. In dit Democratisch onderonsje speelt optisch bedrog de hoofdrol. De groothoeklens waarmee de foto werd gemaakt doet Joe en Jill Biden aan de buitenkant gigantisch lijken, terwijl je het arme koppel in het midden in de cast van The Hobbit situeert. Jimmy en Rosalynn Carter meten volgens Wikipedia respectievelijk en gezonde 1,77 en 1,65 meter: niks aan de hand dus.