Zondag 11/04/2021

TED Talk

Dit waren de 10 meest iconische TED Talks van 2016

In zijn TED talk heeft Tim Urban het over de kwalijke gewoonte van procrastinatie.  Beeld TED
In zijn TED talk heeft Tim Urban het over de kwalijke gewoonte van procrastinatie.Beeld TED

De befaamde TED Talks – korte podiumgesprekken van om en bij de 18 minuten waarin experten ter zake op begeesterende wijze nieuwe inzichten over mens en wereld uit de doeken doen – wonnen de laatste jaren enorm aan populariteit. De thema’s van de 'talks' variëren enorm. De enige vereiste is dat er innovatieve en inspirerende ideeën de wereld in gestuurd worden. Deze tien sprekers zijn daar alvast ten volle in geslaagd.

1. 'Gene Editing can Now change an Entire Species'

Journaliste Jennifer Kahn legt uit hoe wetenschappers er via gen-stimulatie in slagen om draden in het menselijk DNA te veranderen. Die veranderingen kunnen ook in de voortplanting recht worden gehouden. Met andere woorden: via een gerichte toepassing van de techniek zou er op termijn een heel andere menselijke soort kunnen ontstaan. Wat betekenen de nieuwe mogelijkheden voor onze soort in de toekomst? Wat zouden we eventueel aan onszelf willen veranderen? En hoe ethisch is dat allemaal?

2. 'Why you should talk to strangers'

Kio Stark legt uit waarom ze de korte 'nietszeggende' gesprekjes met vreemdelingen op straat zo belangrijk vindt. Semantisch betekenen deze ontmoetingen meestal weinig of niets, maar op sociaal vlak zijn ze onmisbaar. "Door iemand aan te spreken op straat, zorg ik ervoor dat die persoon als individu bestaat. Ik zie jou, is eigenlijk de boodschap."

3. 'Hunting for Dinosaurs showed me our place in the Universe'

Wat gebeurt er als je een dinosaurus ontdekt? Dan gaat er een hele wereld van evolutie en kosmologische nietigheid voor je open, zo legt Kenneth Lacovara uit. De paleontoloog verwondert zich in zijn talk over het feit dat een piepklein organisme dat ronddwaalde in de marges van de dinowereld, uiteindelijk kon uitgroeien tot een welontwikkeld, denkend en voelend wezen dat in staat is om de machtige wezens uit het verleden te onderzoeken en te begrijpen.

4. 'Our refugee system is failing. Here’s how we can fix it'

Meer dan een miljoen vluchtelingen zochten dit jaar hun toevlucht tot Europa, zegt Alexander Betts. Het antwoord dat Europa op die massieve roep om hulp wist te formuleren, noemt hij "ronduit belachelijk". Al jaren voert Bett onderzoek naar gedwongen migratie, de onmogelijke keuze die vluchtelingen moeten maken tussen veiligheid en familie, naar stedelijke armoede en naar de integratie van vluchtelingen in het systeem van de landen waarin ze terecht komen. Op basis daarvan biedt hij Europa vier opties om de manier waarop we met vluchtelingen omgaan te verbeteren en vooral ook: te vermenselijken.

5. '10 ways to have a better conversation'

Onze wereld blinkt niet uit in communicatie, zo besluit voormalig radiopresentatrice Celeste Headlee. Meer dan ooit laten mensen zich verstrikken in allerlei doodlopende situaties en spaak lopende relaties, simpelweg omdat ze niet meer naar elkaar luisteren. Om ons opnieuw constructief op weg te helpen destilleerde Headlee vier hoofdbestanddelen voor een goed gesprek: eerlijkheid, bondigheid, duidelijkheid en een gezonde dosis bereidheid tot luisteren. In deze Ted Talk reikt ze tien bruikbare handvaten aan om beter met elkaar te communiceren.

6. 'What the discovery of gravitational waves mean'

Meer dan een miljard jaar geleden raakten twee zwarte gaten in een sterrenstelsel ver van het onze opgesloten in een spiraal: onverbiddelijk trokken de twee elkaar aan om uiteindelijk samen te vallen. "Al de energie die daarbij vrijkwam, werd in het weefsel van tijd en ruimte gepompt", zo zegt theoretisch fysicus Allan Adams. "Daardoor explodeerde het universum in kolkende golven van zwaartekracht." Ongeveer 25 jaar geleden bouwde een groep wetenschappers een gigantische laser om dat soort golven te detecteren. In deze breinbrekende Talk legt Adams uit wat er gebeurde toen die laser in 2015 daadwerkelijk een zwaartekrachtsgolf registreerde en daarmee onomstotelijk het bestaan van de abstracte fysische gegevenheid aantoonde.

7. 'The history of African-American social dance'

Moeder waarom dansen wij? Afro-Amerikaanse dans ontstond uit de behoefte Afrikaanse migranten om ook in hun 'nieuwe wereld' culturele tradities levend te houden en om er een gevoel van innerlijke vrijheid te behouden. Tot op de dag van vandaag blijven ze een bevestiging van de identiteit en onafhankelijkheid. In deze elektronische demonstratie onderzoekt choreograaf Camille A. Brown wat er gebeurt als gemeenschappen hun 'authentieke ik' de vrije loop laten en zich uiten door samen te dansen.

8. 'Say your truths and seek them in others'

In een lyrisch en erg persoonlijk discours over vriendschap, relaties, liefde, ziekte en verbondenheid omschrijft Elizabeth Lesser hoe mensen dichter bij elkaar komen te staan eens ze de ballast van trots en zelfbescherming van zich af weten te werpen. Wie ervoor kiest zichzelf emotioneel volledig aan de ander bloot te stellen en recht in zijn ziel te laten kijken, zal daarvoor beloond worden met oprechte aandacht en contact van diegene die tegenover hem zit. "Wacht niet tot je in een situatie van leven of dood komt te staan om schoon schip te maken in de relaties die voor jou belangrijk zijn", zegt ze.

9. 'What do You think when you look at me?'

"Wat ziet u als u naar mij kijkt?", vraagt Dalia Mogahed aan het begin van haar betoog. "Een gelovige vrouw? Een geleerde, een moeder of een zus misschien? Of een onderdrukte, gehersenspoelde potentiële terrorist?" Met haar talk wil Mogahed de negatieve perceptie die er dezer dagen rond geloof en 'de islam' hangt, een stukje doorbreken. Wil ze laten zien op welke manier de media en andere instellingen bijdragen tot het vellen van een onbewust oordeel en wil ze mensen oproepen om te kiezen voor empathie in plaats van vooroordeel.

10. 'Inside the mind of A Master Procrastinator'

Al heel zijn leven probeert Tim Urban komaf te maken met zijn kwalijke gewoonte om alles uit te stellen tot het laatste moment. Maar tevergeefs. In een hilarische en bijzonder entertainende Talk doet hij uit de doeken waarom zijn hersenen hem telkens weer in de luren leggen en moedigt ons aan om misschien toch iets harder na te denken over wat we gedaan willen krijgen in ons leven, en waarom we dat altijd maar blijven uitstellen?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234