Vrijdag 12/08/2022

InterviewMaite Goossens

‘Dit voelt echt als een outing, bijna niemand weet dit over mij’: Maite Goossens over haar zoektocht naar psychische hulp

Maite Goossens: ‘De onwetendheid over wat er met je scheelt, is verschrikkelijk.’ Beeld Damon De Backer
Maite Goossens: ‘De onwetendheid over wat er met je scheelt, is verschrikkelijk.’Beeld Damon De Backer

Ze was jarenlang de sidekick van Deckers en Ornelis, tot ze dacht dat ze gek aan het worden was. Joe-nieuwslezer Maite Goossens (42) maakt een podcast voor ‘De Morgen’ over haar zoektocht naar de juiste psychische hulp.

Beluister de podcast hier.

Fernand Van Damme

“Dit voelt echt als een outing, bijna niemand weet dit over mij.” Heel wat mensen in Goossens’ omgeving zullen vandaag van hun stoel vallen. In samenwerking met De Morgen lanceert de radiostem van Joe een vijfdelige podcast waarin ze over haar zoektocht naar de juiste psychische hulp getuigt. Want achter haar guitige glimlach, haar warme radiostem torst ze toch wel een heftige levensfase met zich mee.

Goossens: “Het verlies van een vriendschap en een chronisch slaaptekort hadden mij volledig uitgeput. Zes jaar lang had ik mijn werk bij de radioshow van Deckers en Ornelis met volle overgave gedaan, maar de wekker ging iedere dag om vier uur ’s ochtends en ik kreeg serieuze slaapproblemen. Die werden zo erg dat de dokter zei: ‘Maite, je moet hiermee kappen, je lichaam kan dit ritme niet meer aan.’”

Met spijt in het hart gaf ze haar positie als sidekick op, maar toen begon de ellende pas, zegt Goossens. “Op 1 juli 2008, de eerste dag van mijn vakantie, werd ik wakker en voelde ik mij anders. Ik stond op en het was alsof ik die muren van mijn slaapkamer voor de eerste keer zag. Ik keek naar mijn omgeving en had het gevoel dat ik die kende, maar ook weer niet.”

Een gevoel van angst overviel haar, paniek ook. “Zie ik niet goed meer? Denk ik niet meer helder? Dat flitste door mijn hoofd. Ik kon ook geen beslissingen meer nemen. Ga ik eerst ontbijten of douchen? Welke kleren moet ik dragen? Ik raakte nog meer in paniek, eenvoudige dingen werden ineens een issue. Ik heb toen naar mijn mama gebeld en die kon mij gelukkig wat geruststellen: ‘Neem een douche, eet iets en kom naar ons. Dit zal wel voorbijgaan.’ Maar het ging niet voorbij.”

Maite Goossens: ‘Acht uur lang hield ik de façade op, voor en na het werk moest ik huilen.’ Beeld Damon De Backer
Maite Goossens: ‘Acht uur lang hield ik de façade op, voor en na het werk moest ik huilen.’Beeld Damon De Backer

Anderhalf jaar lang had Goossens het gevoel dat als ze ergens kwam, ze in een droom, een andere realiteit vertoefde. “Ik was er, maar ook weer niet”, zegt ze. “Ik dacht dat ik gek aan het worden was. Ik dacht: wat jij hebt bestaat niet, jij moet opgenomen worden. De onwetendheid over wat er met je scheelt, is verschrikkelijk.”

Na consults bij twee psychologen zag ze uiteindelijk psychiater Piet Nijs, haar reddende engel die ze in de podcastreeks ook interviewt. Hij kon die ‘droomwereld’ waarin Goossens vertoefde benoemen: ze was uitgeput en kreeg met derealisatie te kampen. Dat is de ervaring waarin je je vertrouwde omgeving als vreemd, niet vertrouwd of onecht ervaart; het is een symptoom dat vaak voorkomt bij paniek- of angststoornissen of meer traumagerelateerde problematieken.

“Dat iemand dat zo helder kon benoemen, heeft zoveel voor mij betekend”, zegt Goossens. Naast tweewekelijkse praatsessies kreeg ze ook medicatie voorgeschreven. “Dat was bij momenten zwaar, in het begin was ik zeer misselijk bijvoorbeeld, maar het heeft me erg geholpen.”

Schijn ophouden

Al die tijd is Goossens blijven werken als redacteur voor verschillende radioprogramma’s van Joe. Collega’s wisten niets van haar situatie af: “Het pleit niet voor mij, maar ik ben er altijd in geslaagd om de schijn op te houden. Omdat die derealisatie zo raar was, durfde ik er gewoon niet over praten. Acht uur lang hield ik de façade op, voor en na het werk moest ik huilen en met mijn mama en een goede vriendin bellen om mij op te peppen.”

Goossens’ psychiater wist hoe moeilijk ze het had, maar heeft haar toch nooit thuisgeschreven. Dat heeft haar altijd verwonderd. Ze vraagt hem in de podcast ook waarom hij dat nooit heeft gedaan: “Hij wist hoe verschrikkelijk het voor mij was om elke dag een masker te moeten opzetten. Maar volgens hem is het als therapeut altijd een afweging: heeft de persoon nog voldoende energie om de confrontatie aan te gaan of niet? Bij het symptoom van derealisatie is het belangrijk om je in de realiteit te houden. Mijn werk dwong mij om met het hier en nu bezig te zijn.”

Het idee voor de podcast is er in de zomer van 2019 gekomen. Goossens: “Ik dacht: moet ik die kennis die ik heb opgedaan niet eens delen? Ik zit in de branche, dus waarom niet? Toen corona kwam, wist ik: dit is het moment om er werk van te maken.”

Verheldering

In de podcast vertelt ze haar eigen verhaal, maar bespreekt ze ook de gelijkenissen en verschillen met burn-out, depressie, borderline en angststoornissen. “Iedere aflevering wijd ik aan een stoornis zodat mensen met psychische problemen bij zichzelf kunnen nagaan: heb ik dit of niet?”, zegt Goossens. “De podcast biedt verheldering bij al die ziektebeelden en maakt ze een pak toegankelijker. Het is ook een goeie manier om mensen eens te tonen hoe het er bij een psychiater aan toe gaat. Je ligt heus niet in een zetel half onder hypnose.”

Er zijn nog momenten waarop Goossens het moeilijk heeft en het symptoom van derealisatie opnieuw even lijkt op te duiken. Dat gebeurt vooral als ze erg moe is: “Tijdens de kerstvakantie had ik het bijvoorbeeld lastig. Dan denk ik: oei, het zal toch weer niet. Maar nu weet ik dat ik dat gevoel moet laten komen en weer loslaten. Al blijft het moeilijk om dat te accepteren. Het blijft een klop die ik ergens heb gehad, maar het gaat tienduizend keer beter dan tien jaar geleden en ik ben een pak wijzer geworden. Die wijsheden wil ik delen met de luisteraars van De Morgen.”

Beluister de podcast in de app van De Morgen: demorgen.be/download

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234