Woensdag 06/07/2022

AchtergrondCoronamaatregelen

Dit verwachten experts van Overlegcomité: ‘We leggen best zoveel mogelijk stil, kort maar krachtig’

Viroloog Marc Van Ranst en biostatisticus Geert Molenberghs. Beeld DM
Viroloog Marc Van Ranst en biostatisticus Geert Molenberghs.Beeld DM

Straks komt het Overlegcomité met strengere maatregelen. Voor de experten van de GEMS betekent dat zoveel mogelijk activiteiten stilleggen, kort maar krachtig. Opnieuw naar een lockdown, dus. ‘Als je effectief wil zijn, moet je naar een toestand zoals in maart vorig jaar, maar dan kortstondig’, zegt Marc Van Ranst. Dit zijn volgens de experten de drie pijlers voor een doortastende aanpak waarmee de politiek best rekening houdt.

Sven Ponsaerts

1. Lockdown light zoals in maart 2020 is het meest efficiënt

Het is duidelijk: met nu al ruim 5.000 bijkomende besmettingen elke dag voldoen de huidige maatregelen niet langer om een derde golf af te wenden. Premier De Croo kondigt straks naar verwachting drastische en ingrijpende verstrengingen aan. Als het van de virologen en andere experten afhangt, komen die er rap, en zijn ze ditmaal ook krachtdadig.

“Als je effectief wil zijn, moet je naar een toestand zoals in maart vorig jaar, maar dan wel kortstondig en misschien zonder bepaalde economisch pijnlijke aspecten die te veel middelen vergen die er misschien niet zijn.” Zo vat Marc Van Ranst het advies van de GEMS in een zin samen. “Een week geleden werden maatregelen genomen die niets zullen helpen. De schoolmaatregelen: nuttig, maar ook niks wat een dreigende nieuwe golf zal tegenhouden. Het is nu zaak in te zetten op heel wat verschillende facetten.”

Een toestand zoals in maart vorig jaar, dat betekent allemaal in ons kot en alle niet-essentiële winkels en contactberoepen opnieuw dicht. Toen werden ook zowel in het kleuter-, lager als middelbaar onderwijs de lessen geschorst en waren alle niet-essentiële verplaatsingen verboden. We mochten nog wel naar buiten om te wandelen, te joggen of te fietsen. Het heette toen een ‘lockdown light’, maar zou nu betekenen dat er over een paasvakantie aan zee of in de Ardennen een kruis kan worden gezet. Hoeveel zin heeft het ook winkels te sluiten als straks iedereen wel massaal aan de kust kan rondkuieren? De vakantieverhuur kijkt er trouwens tegen het beste paasverlof sinds jaren aan, met een quasi volledige bezetting.

2. Leg zoveel mogelijk activiteiten stil om contacten te vermijden

Het algemene principe: contacten vermijden. Een afkoelingsweek in het onderwijs zou vermoedelijk nuttig zijn, zo liet Van Ranst zich eerder deze week nog ontvallen, maar hoe dat scala aan maatregelen er voorts precies moet uitzien, daarover gaan hij en zijn collega’s van de expertengroep GEMS liever nog niet in detail. “Het pakket is overgemaakt aan de het Overlegcomité.” Afspraak is dat we daar geen voorafnames op nemen, zo valt ook bij GEMS-leden biostatisticus Geert Molenberghs en infectioloog Steven Callens te horen - kwestie van niet de perceptie te wekken dat er druk op de regering zou worden uitgeoefend.

Maar het is volgens Van Ranst duidelijk: op het menu “geen ander vlees dan bij vorige lockdownachtige omstandigheden”. “De puzzelstukken moeten niet meer worden gezocht, die zijn er. De puzzel zelf moet wel nog worden gelegd, door de politici. De details werden door de GEMS uitgewerkt, met scharniermogelijkheden. Ze zijn bespreekbaar.” Er ligt een zwaar dossier op tafel van de politici, zo weet professor infectieziekten Steven Callens van het UZ Gent. “Aan de beleidsvoerders de keuze welke richting we uitgaan. Hopelijk zit daarin nu meer consistentie dan in wat vorige week werd beslist.”

Van een avondklok was in maart nog geen sprake, al klinken nu wel stemmen om die eventueel nog te vervroegen. Die kwestie ligt evenwel gevoelig bij veel beleidsmakers, zo valt te horen. Zo goed als zeker wordt aan de buitenschoolse activiteiten van tieners wel geraakt. “We zien een piek bij 10- à 12-jarigen die niet zuiver te verklaren is door het onderwijs”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Het is een categorie die heel veel hobby’s en buitenschoolse activiteiten heeft. Deze tijdelijk on hold zetten is misschien geen slecht idee.”

3. Hou de maatregelen zo kort mogelijk aan

“Het komt er eigenlijk op neer dat we best zoveel mogelijk stilleggen, kort maar krachtig”, stelt Geert Molenberghs. “Dat hoeft dus echt niet lang te duren. Hoe minder contacten we in een bepaalde periode zien - hoe strenger de maatregelen worden dus -, hoe minder lang ze hoeven te duren. Het is een kwestie van weken, niet van twee maanden. Reeds afgesproken versoepelingen voor de toekomst zoals een hervatting van de lessen na de paasvakantie en de heropening van de horeca hoeven daarbij niet in het gedrang te komen. Laat ons dat als doel stellen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234