Zaterdag 28/01/2023

Dit verandert er vanaf 1 juni

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Maandag start een nieuwe maand en dat houdt ook enkele veranderingen in. Hieronder een opsomming van de belangrijkste nieuwigheden waarvan je op de hoogte moet zijn.

Emilie Melis

1. Ecocheques voor tweedehandsspullen

Het gebruik van ecocheques wordt vanaf 1 juni fors uitgebreid. Zo kunnen met de cheques voortaan ook tweedehandskleding, -meubels en -boeken worden aangeschaft. Daarnaast kunnen ook deelfietsen en deelauto's met de ecocheques worden betaald.

Vervolgens kunnen ook volgende zaken vanaf 1 juni gekocht worden met het betaalmiddel: verblijven in toeristische infrastructuur met het label "Groene Sleutel", aankoop van sodamachines en toebehoren, en aankoop en plaatsing van grastegels (met honingraatstructuur) en waterdoorlatende tegels. Ook de lijst van elektrische apparaten waarvoor je je ecocheques kan gebruiken, werd uitgebreid met onder meer: (af)wasmachines, koelkasten, televisietoestellen, ovens, stofzuigers en verwarmingstoestellen.

De uitbreiding gaat wel gepaard met een verstrenging. Zo moeten de toestellen voldoen aan een vrij streng energielabel.

undefined

2. Oude bebouwde kom-borden zijn niet langer geldig

De oude borden die de bebouwde kom aanduiden, verliezen op 1 juni hun juridische waarde. De wegcode werd al in 2004 aangepast, maar de Belgische steden en gemeenten kregen nog meer dan 10 jaar tijd om de borden te vervangen.

Bij de aanpassing van de wegcode werd voor het aangeven van de bebouwde kom een nieuw verkeersbord ingevoerd. Daarop is het silhouet van een dorpskern te zien.

Het oude verkeersbord dat de bebouwde kom aanduidt, is vanaf juni niet meer geldig. Beeld Kristof Pieters
Het oude verkeersbord dat de bebouwde kom aanduidt, is vanaf juni niet meer geldig.Beeld Kristof Pieters

3. Bpost-kantoren krijgen nieuwe openingsuren

Vanaf juni harmoniseert bpost de openingsuren van zijn postkantoren. Alle kantoren zullen dan op dinsdag en donderdag open zijn tot 18 uur. Als gevolg daarvan zullen de meeste kantoren daarom iedere dag pas om 9.30 uur openen. Die uurwijziging moet volgens bpost de klant ten goede komen, zodat die duidelijk weet wanneer hij of zij in gelijk welk postkantoor terechtkan. De grootste kantoren blijven wel om 9 uur openen.

4. Consumenten krijgen centraal orgaan voor geschillen

Consumenten die een geschil hebben met een onderneming, kunnen daar vanaf 1 juni voor terecht bij de eengemaakte consumentenombudsdienst. Bij die dienst zullen consumenten informatie kunnen inwinnen over hun rechten en plichten, maar daarnaast vormt de nieuwe dienst "een uniek loket waar de consument zich toe kan richten wanneer die een geschil op buitengerechtelijke wijze behandeld wil zien", aldus het kabinet van minister van Consumenten Kris Peeters (CD&V).

Bij vragen of klachten zal de consument bij de dienst terecht kunnen. "De consument heeft hiervoor geen advocaat nodig, de procedure is eenvoudig, en er volgt een snelle behandeling", klinkt het bij Peeters. De op­rich­ting van een Con­su­men­tenom­buds­dienst wordt op­ge­legd door Eu­ro­pa. De Eu­ro­pe­se Unie ver­plicht de lid­sta­ten im­mers om vanaf juli 2015 voor con­su­men­ten een vorm van ge­schil­len­op­los­sing te voor­zien bui­ten de recht­ban­ken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234