Vrijdag 05/06/2020

Nieuw

Dit verandert er allemaal vanaf 1 juni

Vanaf 1 juni geldt een nieuwe wegcode.Beeld VTM

Op 1 juni treden heel wat nieuwe regels in werking, waaronder een aangepaste wegcode, nieuwe richtlijnen rond het opnemen van ouderschapsverlof en strengere regels voor sportmakelaars. Hieronder een overzicht. 

Ouderschapsverlof in halve dagen

Werknemers kunnen vanaf 1 juni een halve dag ouderschapsverlof per week, of een hele dag elke twee weken, opnemen. Vandaag kan je ouderschapsverlof enkel voltijds, halftijds of gedurende één dag per week opnemen. Vanaf 1 juni komt daar dus een halve dag per week of een volledige dag elke twee weken bij.

Deze vorm van ouderschapsverlof is echter enkel mogelijk met het akkoord van de werkgever. “We willen dan ook bedrijven erop attent maken dat ze een duidelijk beleid moeten hebben als ze dit toestaan”, is te horen bij het VBO. “Want als bedrijven dit voor één medewerker toestaan, dan moeten ze dit voor alle werknemers mogelijk maken.”

Ook nieuw is de versoepeling van het voltijdse en halftijdse ouderschapsverlof en het voltijds verlof voor medische bijstand. Voortaan zal men die per week kunnen opnemen, terwijl dat vandaag nog minstens een maand is. Wie halftijds wil blijven werken, zal die thematische verloven per maand kunnen opnemen. Nu is dat nog ten minste twee maanden.

Terugbetaling immunotherapie

CAR-T-therapie, een nieuwe generatie immunotherapie, wordt vanaf 1 juni terugbetaald voor de behandeling van twee types bloedkanker. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block beslist. 

Bij CAR-T-therapie worden de eigen witte bloedcellen genetisch aangepast om kankercellen aan te vallen.
 Vanaf 1 juni 2019 wordt de behandeling met CAR-T-cellen terugbetaald voor twee groepen patiënten. De eerste groep zijn kinderen en jongvolwassenen met acute lymfatische leukemie bij wie een andere behandeling niet of onvoldoende aanslaat. De tweede groep zijn volwassenen met diffuus grootcellig B-cellymfoom (een agressieve vorm van lymfeklierkanker) bij wie een andere behandeling niet of onvoldoende aanslaat.

Het eerste jaar zullen zo’n vijftig patiënten geholpen kunnen worden, het tweede jaar negentig patiënten.

Nieuwe verkeersregels

 Zes nieuwe regels in de wegcode, die technisch gezien op 31 mei ingaan, moeten voetgangers, fietsers en gebruikers van elektrische steps beter beschermen. 

Lees nu

Wat is ‘vierkant groen’?: dit moet u weten over de nieuwe wegcode

Ten eerste zullen auto’s buiten de bebouwde kom bij het inhalen van een fietser vanaf volgende week anderhalve meter plaats moeten laten, in plaats van één meter nu.

Daarnaast mogen mensen met een speedpedelec voortaan met twee naast elkaar mogen rijden, zoals dat voor fietsers al veel langer mogelijk is. Jonge fietsers zullen dan weer tot hun tiende verjaardag op het voetpad mogen rijden. Tot voor kort mochten ze dat tot hun negende blijven doen.

Beeld BELGA

Een andere maatregel betreft de voetgangers. Zij moeten bij het oversteken verplicht het zebrapad gebruiken, als dat zich binnen een afstand van twintig meter bevindt. Vroeger moest dat zebrapad binnen de dertig meter liggen.

De nieuwe regels maken het tot slot ook mogelijk om op een kruispunt alle fietsers tegelijk groen te geven, het zogenoemde ‘vierkant groen’. Een toepassing van deze maatregel zal niet voor morgen zijn, maar moet het mogelijk maken dit in te voeren op kruispunten waar veel fietsers passeren.

Strengere regels voor sportmakelaars

Sportmakelaars zullen zich vanaf juni aan enkele strengere regels moeten houden. Zo zullen ze niet langer mogen optreden voor jongeren onder de vijftien jaar en zullen ze zich ook moeten registreren. Een adviescommissie kan bij problemen overgaan tot de intrekking of schorsing van de registratie. Ook internationale makelaars of makelaars die al geregistreerd zijn in een ander gewest, zullen zich alsnog in Vlaanderen moeten registreren.

Voortaan zullen sportmakelaars ook een borgstelling van 25.000 euro moeten betalen. Dat bedrag moet dienen als een soort drempel om huis-, tuin- en keukenmakelaars op andere gedachten te brengen. “Vandaag bestaan er in België immers bijna evenveel voetbalmakelaars als professionele voetballers”, klinkt het.

Tot slot zullen makelaars geen vergoeding mogen vragen bij de bemiddeling voor minderjarige sporters. De Vlaamse sociale inspectie zal daarvoor zowel bij makelaars als bij clubs controles uitvoeren.

De nieuwe regels kwamen er in een reactie op de operatie ‘Propere Handen’. “Met die nieuwe, strengere regels krijgen we meer transparantie op de makelaarsmarkt en zullen we vooral jonge spelers beter kunnen beschermen”, aldus bevoegd minister Philippe Muyters (N-VA). 

Tv-reclame voor online kansspelen verboden

Tot slot mogen televisie-uitzendingen die reclame bevatten voor online kansspelen vanaf 1 juni niet langer uitgezonden worden. De maatregel rond reclame maakt deel uit van een reeks beperkingen in het kansspelbeleid, door het kabinet van minister van Justitie Koen Geens.

“Dit verbod is een stap voorwaarts inzake de inperking van reclame voor kansspelen”, zegt Etienne Marique, de voorzitter van de Kansspelcommissie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234