Donderdag 24/06/2021

Dit verandert er allemaal op 1 februari: pintjes, trein- en busticket duurder

null Beeld anp - belga
Beeld anp - belga

Op 1 februari verhogen de tarieven bij De Lijn en de NMBS, wordt bier iets duurder en wordt in Antwerpen de lage-emissiezone ingevoerd. Een overzicht.

Prijs treinticket stijgt
De NMBS past op 1 februari naar jaarlijkse gewoonte haar tarieven aan. Treinreizen worden gemiddeld 2,93 procent duurder. De prijs van de treinkaarten (trajectkaart, schooltreinkaart, halftijdse treinkaart, Railease) stijgt met 3,38 procent. Een standaardbiljet stijgt gemiddeld met 2,60 procent in prijs. De minimumprijs van zo'n biljet wordt 2,2 euro (+0,1 euro) in tweede klasse.

Een Key Card, een biljet voor tien korte ritten, zal 22 euro kosten in plaats van 21 euro. De prijs van een Rail Pass, een tienrittenkaart voor alle afstanden binnen België, stijgt met 1 euro naar 77 euro.

De prijs van een Go Pass 1, voor jongeren onder 26 jaar, was sinds 2013 niet meer gewijzigd. Daar komt nu 20 eurocent bij tot 6,2 euro. Voor het Seniorenbiljet geldt hetzelfde. De Go Pass met tien ritten zal voortaan 52 euro kosten in plaats van 51 euro. De Campuskaart voor studenten wordt 3,38 procent duurder. De Diabolo-toeslag voor reizen van en naar de luchthaven van Zaventem wijzigt niet. Die bedraagt sinds de indexering van begin januari 5,20 euro.

Reizen met De Lijn wordt duurder
Vanaf 1 februari moet de reiziger ook meer betalen om met de bussen en trams van De Lijn mee te rijden. De tarieven worden aangepast aan de stijgende levensduurte, zegt de Vlaamse vervoersmaatschappij. De prijs van een enkel biljet, het m-ticket en de dag- en meerdagenpas blijven ongewijzigd.

De prijs van de abonnementen zoals de Buzzypas en de Omnipas gaat met een of enkele euro's omhoog. Het sms-ticket gaat van 1,80 euro naar 2 euro, maar het m-ticket blijft op 1,80 euro. Dat ticket is verkrijgbaar via enkele apps. Een klassieke tienrittenkaart zal 15 in plaats van 14 euro kosten. Een enkel biljet tot slot blijft 3 euro kosten.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Lage-emissiezone van kracht in Antwerpen
In het centrum van de stad Antwerpen en op Linkeroever geldt vanaf 1 februari een lage-emissiezone (LEZ). Dat houdt in dat de meest vervuilende voertuigen geweerd zullen worden "om de lokale luchtkwaliteit en zo ook de gezondheid van inwoners en bezoekers te verbeteren", zo is te lezen op de site van de stad. Met de meest vervuilende voertuigen worden vooral oudere dieselvoertuigen bedoeld. De LEZ omvat, op de rechteroever, het gebied tussen de Ring en de Schelde en op de linkeroever het gebied tussen de Schelde, de E17, Park and Ride Linkeroever en het Sint-Annabos. Ook de Singel maakt deel uit van de zone waar de meest vervuilende voertuigen niet langer welkom zijn.

Of een voertuig de LEZ nog mag inrijden, hangt af van de euronorm, een Europese milieustandaard: hoe hoger, hoe milieuvriendelijker. Op het inschrijvingsbewijs is de euronorm terug te vinden onder "milieuklasse". Dieselvoertuigen moeten minstens 4-norm halen - 3 norm kan ook, maar enkel met roetfilter. Benzine- of aardgasvoertuigen moeten minstens aan de euro 1-norm voldoen. Tot 2020 zullen enkel deze voertuigen vrij en zonder kosten in de lage-emissiezone kunnen rijden.

Voor voertuigen die niet aan die milieuvoorwaarden voldoen, zijn er een aantal uitzonderingen mogelijk. Zo zijn er vrijstellingen, onder meer voor personen met een handicap, kunnen voertuigen met euronorm 3 tegen betaling de stad binnen of als het voertuig ouder dan 40 jaar is, dan kan het tegen verlaagd tarief de stad binnenrijden. Wie toch de stad binnenrijdt met een voertuig dat niet voldoet, kan een geldboete krijgen.

Antwerpen is de eerste Belgische stad die dit invoert. Mechelen maakte midden januari bekend dat zij volgen tegen de zomer van 2018.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Pintjes van AB InBev, Haacht en Alken-Maes worden duurder

Brouwerij Haacht maakt op 1 februari zijn pilsbier duurder met 0,018 euro per glas, 0,58 euro per bak en 3,79 euro per vat en Alken-Maes met 0,0136 euro per pintje. Marktleider AB InBev maakte enkele dagen voor de aankondiging van Haacht en Alken-Maes al bekend dat een bak 0,37 euro en een pintje gemiddeld 0,014 euro duurder wordt. Alle bieren van Haacht worden gemiddeld 3 procent duurder. Voor de horeca gaat de prijsstijging op 27 februari in, voor de distributie in april.

Bij Alken-Maes gaan de prijsverhogingen in de horeca wel al op 1 februari in. De brouwer merkt nog op dat niet alle producten uit hun gamma opslaan.

AB InBev voerde de prijsstijging door om "langetermijninvesteringen in de Belgische markt te financieren".

Vergunning nodig voor crowdfundingplatformen
Crowdfundingplatformen zijn vanaf 1 februari verplicht om een vergunning te verkrijgen bij de financiële toezichthouder FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten). De maatregel moet er mee voor zorgen dat crowdfunding aantrekkelijker wordt. Crowdfunding is een alternatieve vorm van financiering waarbij (meestal startende) ondernemers geld inzamelen bij het grote publiek. Het crowdfundingplatform is de structuur die tussen de investeerders en de ondernemer staat. Tot nu toe was het voor die platformen niet verplicht om over een vergunning.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234