Dinsdag 20/10/2020

Binnenland

Dit verandert allemaal op 1 juli

Beeld Photo News

Vanaf 1 juli veranderen er opnieuw een aantal dingen die invloed hebben op ons dagelijks leven. Zo gaat vanaf 1 juli de Leopold II-tunnel twee maanden volledig dicht en zullen bestuurders die achter het stuur betrapt worden met 1,8 promille in het bloed, verplicht een alcoholslot moeten laten installeren in hun wagen. Ook zullen in verschillende sectoren de lonen geïndexeerd worden. Een overzicht van alle veranderingen.

Leopold II-tunnel twee maanden dicht

De Leopold II-tunnel was al sinds 1 mei tijdens de weekendnachten dicht, maar van 1 juli tot 1 september gaat de tunnel volledig dicht. "Om de veiligheid te verzekeren, het rijcomfort te verbeteren en de bovengrondse overlast te beperken wordt de Leopold II-tunnel grondig gerenoveerd", legt Brussel Mobiliteit uit in een folder. "Zowel de waterwering als de rijweg worden vernieuwd en er komen nieuwe camera's en verlichting. Er worden ook 17 nieuwe nooduitgangen bijgebouwd."

Van zaterdag 30 juni om 22.00 uur tot eind augustus is de tunnel in beide richtingen volledig afgesloten. Het verkeer wordt bovengronds omgeleid (één rijstrook per richting). "

"Er wordt veel hinder verwacht, ook op de alternatieve routes. Kies daarom zoveel mogelijk voor het openbaar vervoer of de fiets", raadt Brussel Mobiliteit aan. "Zowel de NMBS als de MIVB en De Lijn verhogen hun capaciteit in juli en augustus." Daarnaast wordt aangeraden om zoveel mogelijk te carpoolen.

Lees verder onder de foto.

Beeld BELGA

Telecomklant beter beschermd bij betwiste factuur

Telecombedrijven kunnen minder snel de telefoon, de tv of het internet van klanten afsluiten wanneer een rekening niet op tijd betaald werd of er een betwisting is. Een eerste herinnering zal gratis moeten zijn en de klanten hebben bij onderbreking recht op een minimumdienst van zowel telefoon als internet. 

Vanaf 1 juli moet de eerste schriftelijke herinnering bij niet-betaling gratis zijn, de volgende mogen maximaal 10 euro kosten. De klant moet minstens één schriftelijke herinnering gekregen hebben alvorens hij kan worden afgesloten, en tijdens een onderbreking moet er een minimumdienst voor telefonie en internet zijn. reactivering mag hoogstens 30 euro kosten.

Tot nu toe betaalde je voor een eerste herinnering 10 euro bij Telenet, 15 euro bij Proximus, zo zei Simon November, de woordvoerder van Test Aankoop, zaterdag in Het Laatste Nieuws. De krant berichtte ook over de nieuwe regels. Bij Orange is de eerste herinnering al langer gratis, zegt een woordvoerster van het bedrijf.

Alcoholslot vanaf 1,8 promille

 Vanaf 1 juli zullen bestuurders die betrapt worden met een alcoholgehalte van 1,8 promille of meer, verplicht een alcoholslot moeten laten installeren in hun wagen. Voor recidivisten is dat bij een alcoholgehalte van 1,2 promille of meer. Het alcoholslot vermindert de kans op recidive met minstens 75 procent, becijferde het verkeersinstituut VIAS eerder dit jaar.

Het alcoholslot is verbonden met de starter van het voertuig. Om te kunnen starten moet de bestuurder eerst blazen in het toestel. Als het alcoholgehalte boven de 0,2 promille is, zal het alcoholslot verhinderen dat het voertuig kan starten. Frauderen met het toestel is erg moeilijk, want het is zo geprogrammeerd dat de bestuurder op verschillende momenten tijdens zijn rit opnieuw moet blazen.

De nieuwe wet bepaalt dat de rechter bij een eerste betrapping met een alcoholconcentratie vanaf 1,8 promille nog kan beslissen om van de verplichting van het alcoholslot af te zien, zij het met expliciete motivering. In dat geval zal de rechter de bestaande regels voor straffen toepassen, met boetes tussen 1.600 euro en 16.000 euro en al dan niet een verval van het recht tot sturen.

Een alcoholgehalte van 1,8 promille komt overeen met 8 à 10 glazen alcohol op een korte periode van 2 uur. Mensen met een alcoholgehalte van 1,5 promille of meer hebben zowat 200 keer meer kans om te sterven in een ongeval dan zij die nuchter zijn, aldus VIAS. Elk jaar lopen zowat 50.000 bestuurders tegen de lamp voor alcohol achter het stuur, van wie 21 procent boven de 1,8 promille blaast. Dat betekent dat zowat 10.000 bestuurders een alcoholslot opgelegd zouden kunnen krijgen.

Terug naar rijschool na behalen rijbewijs

Wie vanaf 1 juli een rijbewijs haalt, moet zes tot negen maanden later terugkeren naar de rijschool voor een extra opleiding van een halve dag. Tijdens dat "terugkommoment" zal onder meer dronken rijden worden gesimuleerd of moet de bestuurder een noodstop uitvoeren.

De bedoeling van het extra leermoment is de rijvaardigheden extra aan te scherpen en de oververtegenwoordiging van jonge bestuurders in de ongevalstatistieken aan te pakken.

Lees verder onder de foto.

Beeld photo_news

De verplichte opleiding zal begin 2019 voor het eerst georganiseerd worden. Ze zal 120 euro kosten, waarvan 20 euro wordt betaald door de overheid.

Het terugkommoment is het sluitstuk van de hervorming van de Vlaamse rijopleiding door Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). "We stellen vast dat beginnende chauffeurs enkele maanden na het behalen van hun rijbewijs hun rijkwaliteiten overschatten en de risico's onderschatten", zegt Weyts. "Met het terugkommoment willen we ervoor zorgen dat we straks minder verkeersslachtoffers moeten betreuren."

Korting op stroomfactuur

Vanaf 1 juli en tot eind 2019 krijgen gezinnen en kmo's in Vlaanderen een korting op hun elektriciteitsfactuur. Het gaat om een terugbetaling van geld dat ze jarenlang te veel hebben betaald. Voor de gezinnen gaat het om enkele euro's per jaar, maar voor kmo's kan het gaan om enkele duizenden euro's.

Vlaamse bedrijven en gezinnen betaalden in de periode 2009-2017 meer aan federale energiebijdrage dan ze eigenlijk moesten. Het gaat in totaal om 85 miljoen euro.

Dat geld wordt vanaf 1 juli dit jaar en tot en met 31 december 2019 teruggestort in de vorm van een korting op de elektriciteitsfacturen. Volgens de Vlaamse energieregulator Vreg zal een gezin met een doorsneeverbruik (van 3.500 kWh) in 2018 gemiddeld een korting van zowat 3 euro krijgen, en in 2019 een korting van 6 euro. Voor zelfstandigen en kmo's kan het bedrag oplopen tot enkele duizenden euro's.

In Wallonië en Brussel werd de fout al eerder rechtgezet en werd het teveel terugbetaald.

Lees verder onder de foto.

Beeld ANP

Aanvullend pensioen opengesteld voor zelfstandigen

De tweede pensioenpijler, zeg maar het aanvullend pensioen, wordt vanaf 1 juli ook opengesteld voor zelfstandigen die actief zijn als natuurlijk persoon.

Tot nu toe konden enkel loontrekkenden en zelfstandigen die aan het hoofd van een onderneming staan een aanvullend pensioen opbouwen. Maar nu wordt het systeem uitgebreid naar de zelfstandigen die actief zijn als natuurlijk persoon - zowat 432.500 mensen - en naar de meewerkende echtgenoten, de zelfstandige helpers en de zelfstandigen in bijberoep die evenveel bijdragen als diegenen in hoofdberoep.

Concreet zullen zelfstandigen een belastingvermindering krijgen van 30 procent op de jaarlijkse premie en zal het eindkapitaal bij pensionering slechts belast worden tegen 10 procent. De grootte van de premie is net zoals bij bedrijfsleiders afhankelijk van hun inkomen en wordt berekend aan de hand van de zogenaamde 80 procent-grens, die de grootte van het te verzekeren aanvullend pensioen bepaalt.

Om zich aan te sluiten bij dit nieuwe systeem, zullen de zelfstandigen een contract kunnen afsluiten bij een verzekeraar of pensioenfonds.

Ziekenhuizen beloond als patiënten tevreden zijn

Vanaf 1 juli is een deel van de werkingsmiddelen van de ziekenhuizen afhankelijk van de kwaliteit van de zorg. Ook de tevredenheid van de patiënten speelt mee.

Concreet krijgen alle ziekenhuizen van de overheid een score op 80. Punten verdienen ze onder meer door patiënten na een opname te bevragen. Hoe tevredener de patiënten zijn, hoe beter ziekenhuizen scoren. Daarnaast zijn er criteria voor de behandeling van borstkanker en het correct gebruik van antibiotica tijdens operaties.

De bedoeling is om de komende jaren stap voor stap de lijst met criteria (en het bijbehorende budget) uit te breiden. Zo zou mogelijk al vanaf 2020 rekening worden gehouden met de mortaliteit in een ziekenhuis.

De aanpassing maakt deel uit van de hervorming van de ziekenhuisfinanciering die minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) doorvoert.

Inkomensgarantie voor ouderen verhoogd

De inkomensgarantie voor ouderen (IGO), de uitkering die toegekend wordt aan 65-plussers die niet over voldoende financiële middelen beschikken, wordt vanaf 1 juli verhoogd. Concreet komt er 13,20 euro per maand bij voor een alleenstaande.

Het barema voor een alleenstaande zal nu worden verhoogd van 1.083,28 euro naar 1.096,48 euro. Volgens cijfers van de Federale Pensioendienst genoten in januari vorig jaar 106.222 personen van deze uitkering. In september vorig jaar had de regering al eens de IGO verhoogd. Toen werd ook een verblijfsvoorwaarde van 10 jaar in België, waarvan 5 jaar onafgebroken, toegevoegd aan de toekenningsvoorwaarden.

Lees verder onder de foto.

Binnenkort geen verkoop van sigaretten meer bij KLM.Beeld ANP

KLM stopt met verkoop van sigaretten

Rokers die met KLM vliegen kunnen vanaf 1 juli niet langer voordelig sigaretten inslaan aan boord van het vliegtuig. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij vindt het naar eigen zeggen "niet meer van deze tijd" om rookwaar aan te bieden.

"KLM heeft gezondheid en sport hoog in het vaandel staan en de verkoop van sigaretten past hier niet bij", aldus Boet Kreiken, verantwoordelijk is voor de klantbeleving bij het luchttransportbedrijf.

Hoeveel de verkoop van tabakswaren alsnog aan extra omzet opleverde, wil KLM niet kwijt.

Duitsland breidt tol voor vrachtwagens uit

Vrachtwagens moeten vanaf 1 juli op alle wegen in Duitsland tol betalen. Tot nu waren vrachtwagenchauffeurs die zogenaamde 'Lkw-Maut' alleen verschuldigd op de snelwegen en enkele tot vierbaanswegen verbrede provinciale wegen, goed voor zo'n 15.000 kilometer. Met de uitbreiding komt daar binnen enkele dagen een kleine 40.000 kilometer bij. Het wordt zelfs mogelijk om op kleinere landwegen tol te heffen om sluipverkeer te voorkomen.

De tolverplichting geldt voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton en de betaling gebeurt via het systeem van het bedrijf Toll Collect. Veel vrachtwagens beschikken over een On-Board-Unit (OBU), een in het voertuig aangebrachte zender die de afstand berekent. De OBU verstuurt die informatie naar Toll Collect en de eigenaar van de vrachtwagen ontvangt per e-mail de rekening.

Minder frequente gebruikers van het Duitse snelwegennet kunnen ook handmatig betalen. Dat kan via tolterminals of online.

Loonindexering in verschillende sectoren

De werknemers van de banksector (pc 310) zien op 1 juli hun lonen geïndexeerd worden met 0,26 procent. Voor de werknemers van beursvennootschappen (pc 309) gaat het om een indexering van 0,2584 procent. De bedienden van de metaalfabrikatennijverheid (pc 209) zien hun lonen geïndexeerd met 1,44 procent, die van de papiernijverheid (pc 221) met 1 procent en die van de papier- en kartonbewerking (pc 222) met 1 procent. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234