Zaterdag 27/02/2021

'Dit treft schietclubs en jagers, niet terroristen'

Wie vandaag een wapen koopt, heeft daarvoor een vergunning nodig. Idem voor kogels, maar laders - bijvoorbeeld voor kalasjnikovs - zijn nog altijd vrij verkrijgbaar. De nieuwe wapenwet, die vandaag besproken wordt, maakt daar komaf mee. Wapenverenigingen slaan alarm.

Vandaag bespreekt de Kamercommissie Justitie de herziening van de wapenwet van minister Koen Geens (CD&V). Die wil het illegale wapenbezit aanpakken en geeft wapenbezitters daarom de kans om hun wapen alsnog te laten vergunnen, te verkopen of te laten neutraliseren. Ook de vrije verkoop van laders wordt aan banden gelegd. Als je een wapen koopt, heb je een vergunning nodig. Laders voor zware wapens zoals kalasjnikovs zijn vandaag vrij verkrijgbaar.

Dat gaat veranderen. In de toekomst kan alleen iemand met een geldige wapenvergunning of erkenning als verzamelaar laders kopen, en dan nog enkel voor het specifieke vuurwapen dat hij bezit. Wie thuis nog laders heeft liggen, moet die laten registreren. Problematisch, vindt de vzw Actieve Verdediging der WapenLiefhebbers (AVWL), een belangenorganisatie die 7.000 wapenliefhebbers vertegenwoordigt. Het doel van de vzw is naar eigen zeggen "het inperken van onzinnige maatregelen van de overheid tegen de legale wapenliefhebbers, terwijl de eigenlijke problemen van onveiligheid en criminaliteit niet aangepakt worden!"

"Velen hebben inderdaad laders liggen, bijvoorbeeld voor wapens die ze ooit gehad hebben, maar waarvoor ze vandaag geen vergunning meer hebben", zegt Daniel Beets, wapenhandelaar en voorzitter van de vzw. "Wij vragen daarom dat mensen met een wapenvergunning ook laders voor andere wapens mogen bezitten. Die mensen zijn tenslotte goed gescreend. Oude laders laten registreren is niet alleen veel werk, maar registreren kost ook geld", zegt Beets.

Hoeveel het zal kosten om een lader te registreren heeft minister Geens nog niet beslist. De regel geldt in elk geval voor alle laders. Dus ook het hebben en niet registeren van oude 'souvenierladers' uit de Tweede Wereldoorlog kan bestraft worden. "Al is het duidelijk dat daar geen klopjacht op komt", benadrukt Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke. Beets zucht. "Kijk, we begrijpen dat men terroristen wil verhinderen om laders te kopen, maar als die al illegaal aan een wapen geraken, dan vinden ze de laders ook wel."

"Daar zijn we zeker niet naïef in", benadrukt Van Hecke. "Maar het wordt toch weer iets moeilijker gemaakt." Hij verwijst ook naar de hoorzittingen in de commissie Terreurbestrijding. "Federaal procureur Frédéric Van Leeuw drukte daar zijn ongeloof uit over het feit dat Khalid El Bakraoui, een van de terroristen die zich in opbliezen in metrostation Maalbeek, maar liefst 31 laders legaal kon kopen", zegt Van Hecke. "Dat zal met deze wet dus niet meer mogelijk zijn."

De wapenliefhebbers hebben een ander voorstel. Zij vragen om de aankoop van laders onmogelijk te maken voor wie geen wapenvergunning heeft. "Dat is toch eenvoudiger?", stelt Beets. "Met de munitie werkt het ook al zo." De Kamerleden werden de afgelopen weken dan ook bestookt met mailtjes hierover, afkomstig van zijn leden. "Wij willen echt dat ze dit herbekijken", zegt de wapenhandelaar.

Amendement

"Dat een wet die het voor terroristen moeilijker wil maken, uiteindelijk duizenden brave wapenbezitters treft, is voor mij een brug te ver", vindt N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote. Vandaag dient hij daarom een amendement in, om de laders die mensen mét een vergunning vandaag al bezitten met rust te laten. "Die laders moet men wat mij betreft niet laten registreren. Dat zou ook veel administratieve rompslomp creëren voor onze diensten, die momenteel toch wel andere prioriteiten hebben. We moeten focussen op wat belangrijk is."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234