Zondag 27/09/2020

Dit 'smaakt' nergens naar

Smaak

Eén, maandag, 20u25

ls Smaak iets heeft bewezen, dan wel dat het steeds moeilijker wordt nog een origineel recept te vinden voor programma's met culinaire inslag. Alles is al zo vaak gebakken, gekookt of gewokt dat het op den duur niet meer te vreten is. Vandaar dat we met een zware maag kennisnamen van het nieuws dat ook Bruno Wyndaele, meester in de lucratieve recyclage van andermans ideeën, zich met de voedselketen zou bemoeien. Hij beloofde een boeiende zoektocht naar het perfecte basisingrediënt voor het lievelingsgerecht van de onvermijdelijke Bekende Vlaming.

We hadden het moeten weten. De immer zelfbewuste quizmaster had laten optekenen dat mensen die Smaak niet goed vonden - lees: dommeriken - beter niet kijken. We deden het toch. Eigen schuld, dikke bult. Marleen Merckx liet weten dat ze dol is op kip. Vrijwel elke dag bereidt ze een stukje en ze wilde wel eens weten waar op de planeet de lekkerste exemplaren rondscharrelen. Aangezien niemand 'Simonneke' iets kan weigeren, trokken Wyndaele, fotograaf Michiel Hendryckx en acteur Axel Daeseleire de wijde wereld in. We troffen de presentator op de markt van Jette, waar hij zich, ongewoon volks voor zijn doen, onderhield met een ambitieuze - "Ik heb al vier kippenkramen en droom van meer" - kleine zelfstandige, die er angstvallig over waakte dat zijn geheime kruidenmengeling niet openbaar werd gemaakt. Daarna werd koers gezet naar een ambachtelijke poelier die het niet begrepen had op in plasticfolie verpakte 'kiekens'. Bruno kreeg een Mechelse koekoek mee.

De om de een of andere bizarre reden ineens weer overal opduikende Hendryckx smulde intussen van een stukje Bressekip, zoals bekend de Rolls-Royce onder het pluimvee. Dat beviel hem zo goed dat hij naar Frankrijk ijlde voor een goed gesprek met een kweker. Als toemaatje mochten we getuige zijn van een missverkiezing voor geslachte kippen. Kunstenaar Koen Van Mechelen gaf enige duiding bij zijn obsessie om ooit het ultieme kieken aan de mensheid te schenken, en Axel Daeseleire hypnotiseerde, vooral tot eigen plezier, een verbaasde hen. Toen kwam de alreeds watertandende 'Simonneke' proeven. Ze stelde vast dat de inheemse koekoek net iets meer naar kip smaakte dan de buitenlandse import.

Voor de tweede ontdekkingsreis was de keuze gevallen op Sally-Jane Van Hoorenbeeck, beter bekend als Peggy uit Thuis. Het meisje was dol op wild en bekende schalks af en toe eens een rauw stukje reebok uit het vuistje te nuttigen. Het triumviraat rukte uit. Bruno haalde bij een Gentse wildzaak een boterzacht stukje reebout, maar koos ten slotte na een jachtpartij voor een vers geschoten fazant. Michiel liet zich in de Ardennen door een zwarte pastoor na verplicht kerkbezoek meetronen naar een slagerij waar herten en everzwijnen broederlijk naast elkaar hingen te versterven. Het leek Vlaanderen vakantieland wel, maar dan zonder bevallige reisduiven.

De fotograaf at zich te barsten, vond het allemaal heerlijk en toog met een stukje everzwijn huiswaarts. In de keuken van huischef Bart Thoelen trof hij Axel aan, die zich onledig had gehouden op een zwijnenfarm. Voor 'Peggy' kon er geen twijfel over bestaan. Het everzwijn bleek, in tegenstelling tot de fazant, echt naar wild te smaken.

Jammer genoeg vond ik er niets aan. Smaak smaakte nergens naar. Een rommelig, middelmatig en dus totaal overbodig programma. De wijze Bruno Wyndaele had, zoals steeds, overschot van gelijk: we kijken beter niet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234