Woensdag 21/08/2019

Brexit

Dit schrijven de Britse kranten over het brexit-akkoord

Een anti-brexit-demonstrant houdt een bord omhoog in Londen met de tekst ‘Brexit: is het het waard?’ Beeld REUTERS

De voorpagina's van de Britse kranten vandaag spreken boekdelen. De brexit ofwel ‘brexs*it’ aldus The Sun, beroert iedereen van links tot rechts. De veelgeplaagde premier May is vrijwel overal kop van Jut. Metro vat het bondig samen: ‘Back May or sack May’: steun May of laat haar (en de deal) vallen.

De rechts-populistische krant The Sun, die in 2016 na het brexitreferendum nog victorie kraaide en ‘See EU Later’ kopte, zit nu in zak en as. Want de “soft deal” die May uit de brand heeft weten te slepen, is niet wat de krant voor ogen had. “We zitten in de brexsh*t", klinkt het dan ook weinig subtiel:

De Daily Mirror rept dan weer over een “oorlogskabinet” en een “regering in crisis” en beweert dat er zeker veertig rebellen in haar eigen partij bezig zijn de ondergang van May te plannen:

Metro houdt het dan weer kort en krachtig: ‘Back May or sack May’: steun May of gooi haar eruit:

Ook de Schotten zien de toekomst van May somber in, getuige de kop van The Scotsman: “May overleeft strijd met haar kabinet… maar voor hoe lang?", klinkt het omineus:

De Scottish Daily Mail besluit dan weer Mays daadkracht in de verf te zetten. “Ik sta klaar om te vechten", klinkt het strijdlustig.

The Daily Telegraph kijkt vooral vooruit, naar de “moeilijke dagen” die zeker nog te verwachten zijn:

De Daily Express, die als slogan ‘we're backing Britain’ heeft - we steunen Groot-Brittannië’, zet May dan weer als een halve dictator neer: “Het is mijn deal… of geen brexit”, staat er in koeienletters naast een grote foto van een pratende May:

“May probeert de barsten te lijmen", nuanceert The Times dan weer en alludeert op een ironische manier aan de slapeloze nachten die vele Britten waarschijnlijk hebben deze periode, door naast de paginagrote afbeelding van May semi-geruststellend te koppen ‘Rustig maar: er is geen link tussen slapeloosheid en vroegtijdig overlijden’. Subtiel.

De Financial Times meldt dan weer dat May zich “schrap zet voor de terugslag nadat ze de verscheurende brexitstrijd gewonnen heeft”:

De linkse krant The Guardian focust vooral op de verdeling die “Mays brexit” zaait: “een verdeeld kabinet, een verdeelde partij en een verdeeld volk", luidt het harde oordeel:

The New European, tot slot, beeldt May in zwaar weer af terwijl ze bijna verdrinkt en kopt “Mays deal van de laatste snik”: 

Ook voor cartoonisten en satirici zijn het gouden tijden. Hieronder een poster op straat in Londen, met een wrange twist op de drie musketiers van weleer:

De covers van The Spectator deze week:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden