Maandag 20/05/2019

Koningshuis

Dit schrijft de wereldpers over de DNA-test van koning Albert II

Delphine Boël en koning Albert II. Beeld RV

Ook in het buitenland haalt de DNA-test die het Brusselse Hof van Beroep oplegt aan koning Albert II de krantenkoppen. Een overzicht.

Koning Albert II moet van de rechtbank binnen de drie maanden een DNA-staal leveren in de zaak rond zijn vermeende biologische dochter Delphine Boël. Die beslissing heeft ook de aandacht van de internationale pers getrokken. 

The Guardian heeft het over een “lastig jaar” voor de Belgische monarchie. De Britse krant rakelt de perikelen rond de dotatie voor prins Laurent uit maart nog eens op na zijn omstreden aanwezigheid op de viering van het negentigjarig jubileum van het Chinese leger. De krant duikt zelfs nog veel verder in het verleden en sleurt er koning Leopold III en zijn overgave aan de nazi’s bij. 

Albert II trad af in 2013 om gezondheidsredenen. “Op dezelfde dag sprak Boëls moeder, barones Sybille de Selys Longchamps, voor het eerst publiekelijk over haar vermeende affaire met de koning in een tv-interview”, schrijft The Guardian

Delphine Boël. Beeld REUTERS

Lees ook: “Dit is game-over”: koning Albert II met rug tegen muur in zaak-Delphine Boël

Het Britse The Telegraph en het Braziliaanse Globo herinneren eraan dat die buitenechtelijke verhouding werd blootgelegd in een boek van Mario Danneels over koningin Paola uit 1999.

Het nieuws echoot door van Zuid-Afrika over Panama tot de VS. The New York Times stelt dat de uitspraak van het hof van beroep Delphine Boëls “bewering kracht bijzet” en “aantoont dat zelfs een koning verantwoordelijk kan worden gehouden eens hij afstand heeft gedaan van de troon”.

De Amerikaanse krant citeert ook Alberts advocaat Guy Hiernaux die zegt dat het voor het gerecht brengen van een koning of een voormalige koning van ons land ongezien is in de Belgische geschiedenis. Hij beweert verder dat Delphine Boël hypothetisch de naam Saksen-Coburg en Gotha kan aannemen, als ze haar gelijk haalt.

Koning Albert II. Beeld EPA

Volgens het Spaanse El Pais zou Delphine Boël dan weer niet in aanmerking komen als mogelijke troonopvolgster, hoewel specialisten het daar niet met elkaar over eens zijn. De krant citeert nog Boëls advocaat Marc Uyttendaele: “Als Albert II weigert zich aan de test te onderwerpen, kan dit worden beschouwd als een zeer duidelijke aanwijzing dat hij de vader is.” 

In Frankrijk omschrijft Le Monde de nieuwe wending als “een zoveelste aflevering in een al oude soap die meer dan gênant is voor de monarchie: dit staat in contrast met de waarden van vrijgevigheid en conservatisme die ze zou moeten belichamen”.

Lees ook het standpunt van hoofdredacteur Bart Eeckhout: Het cleane verdict in de zaak-Delphine Boël maakt de zaak zo treurig

Kunstenares Delphine Boël. Beeld Maxime Petit

Volg De Morgen op Instagram

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.