Donderdag 19/09/2019

Raif Badawi

Dit schreef de Saoedische blogger die tot 1.000 zweepslagen werd veroordeeld

Demonstranten tijdens een protest van Amnesty International bij de Saoedische ambassade in Den Haag. Beeld ANP

Na de aanslagen in Parijs is het verhaal van Raif Badawi opnieuw brandend actueel. De jongeman werd veroordeeld tot 1.000 zweepslagen, een boete van 226.000 euro en 10 jaar cel voor het oprichten van een blog. Die zou beledigend zijn voor de islam, zo oordeelde een rechter in 2012. Dit is wat hij schreef.

Een vijftigtal actievoerders van Amnesty International België heeft vanmiddag actie gevoerd aan de ambassade van Saoedi-Arabië in Brussel om de onmiddellijke vrijlating te eisen van de blogger. De demonstranten loeten met luidsprekers kreten van pijn weerklinken.

Vorige week kreeg de blogger na het vrijdaggebed bij de al-Jafali-moskee in Jeddah de eerste van twintig reeksen zweepslagen. Net als in Polen, Duitsland, Canada en Nederland voert Amnesty nu ook in België elke donderdag voorafgaand aan de zweepslagen actie voor de Saoedische ambassade.

Beeld ANP

Over de beperkende invloed van de islam op de creativiteit (12 augustus 2010)

"Van zodra een denker zijn ideeën openbaar maakt, zijn er honderden fatwa's die hem ervan beschuldigen een ongelovige te zijn. Alleen omdat hij de moed had enkele heilige onderwerpen te bespreken. Ik maak me echt zorgen dat Arabische denkers zullen migreren, op zoek naar frisse lucht en om te ontsnappen aan het zwaard van de religieuze authoriteiten."

Over de scheiding tussen religie en staat (28 september 2010)

"Secularisme respecteert iedereen en beledigt niemand. Secularisme is de praktische oplossing om landen (inclusief het onze) uit de derde wereld, en in de eerste wereld te tillen."

Op 15 november 2010 haalde Badawi Palestina aan als voorbeeld van de politieke Islam.

"Ik ben geen voorstander van de Israëlische bezetting van om het even welk Arabisch land. Maar tegelijk wil ik Israël niet vervangen door een religieuze staat wiens voornaamste bezorgdheid zou zijn de cultuur van dood en onwetendheid te verspreiden onder zijn volk. Wat we nodig hebben is modernisering en hoop. Staten gebaseerd op een religieuze ideologie hebben niets anders te bieden dan angst voor God en het onvermogen om het hoofd te bieden aan het leven."

"Kijk naar wat er gebeurde nadat de Europese volkeren erin slaagden de clerus te beperken tot hun kerken. Mensen konden zichzelf zijn, en verlichting, creativiteit en rebellie werden aangemoedigd."

Op 13 september 2010 hekelde hij de eis van de moslims in New York een moskee te bouwen op de 9/11-site.

"Wat me het meest pijn doet als burger van het gebied waaruit die terroristen kwamen, is de onbeschaamdheid van de moslims in New York. Ze hebben geen enkele aandacht voor de duizenden slachtoffers die die dag het leven verloren en hun familie. Wat mijn pijn nog vergroot, is deze islamitisch chauvinistische arrogantie die stelt dat onschuldig bloed, vergoten onder de slogan 'Allahu Akbar', niets betekent in verhouding tot het bouwen van een nieuwe moskee die als missie zal hebben nieuwe terroristen voort te brengen."

"Zouden wij aanvaarden dat een christen of jood ons aanvalt in ons eigen huis en dan een kerk of synagoge bouwt op de plaats van de aanval? Ik betwijfel het. We verwerpen de bouw van kerken in Saoedi-Arabië zelfs terwijl we door niemand werden aangevallen."

"Tot slot kunnen we niet verstoppen dat moslims in Saoedi-Arabië geen respect hebben voor andersgelovigen en niet-Hanbalieten (een van de meest conservatieve takken van de islam, die vooral beleden wordt in Saoedi-Arabië, red.) beschouwt als afvalligen. Hoe kunnen we zulke mensen zijn en normale relaties opbouwen met zes miljard mensen, waarvan 4,5 miljard niet-moslim zijn?"

Tijdens de eerste weken van de Egyptische revolutie in februari 2011 riep Badawi de gebeurtenissen op het Tahrirplein uit als een voorbeeld voor de hele Arabische wereld.

"Het is een revolutie in elke betekenis van het woord, een beslissend keerpunt. Niet alleen in de geschiedenis van Egypte, maar voor elk land dat geleid wordt door de Arabische dictatuur. Het is nog niet duidelijk of Egypte zal veranderen, maar het is onze hoop dat na jaren van onderdrukking een nieuw Egypte zal opstaan uit de pijnlijke weeën die de mensen nu ervaren."

Over het liberalisme (mei 2012, kort voor zijn arrestatie)

"Voor mij betekent liberalisme eenvoudig: leven en laten leven. Het is een prachtige slogan. Maar de aard van het liberalisme - vooral de Saoedische versie - moet opgehelderd worden. Vooral voor de tegenstanders, die beweren over het exclusieve monopolie van de waarheid te beschikken. Ze staan zo vijandig tegenover de waarden van het liberalisme dat ze het zonder discussie of begrip in diskrediet brengen. Ze zijn erin geslaagd die vijandschap in de hersenen van het grote publiek te planten. Maar hun greep op het gedachtengoed en de maatschappij zal verdwijnen als sneeuw voor de zon."

De blog Saudi Free Liberals Forum van Raif Badawi werd offline gehaald na zijn arrestatie in 2012. Zijn originele posts in het Arabisch werden geanalyseerd door redacteur voor het Midden-Oosten Ian Black van The Guardian. Ze werden naar het Engels vertaald door Mona Mahmood, Amnesty International, Ian Black, Raya Jalabi en het Gatestone-instituut.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234