Zaterdag 15/08/2020

Asielcrisis

Dit Oostenrijkse brutaaltje trotseert Merkel

Oostenrijks minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz.Beeld epa

Europa's jongste minister van Buitenlandse Zaken is de man achter Oostenrijks 'grenzen dicht'.

Oostenrijk ging vorig jaar voorop in het verwelkomen van vluchtelingen, dit jaar in het weren van vluchtelingen. Der Korrektur, wordt het genoemd. Het gezicht van die correctie is een Weens ventje: Sebastian Kurz. Een nieuw fenomeen: Europa's jongste minister van Buitenlandse Zaken. Hij is nog maar 29. Dat is op zich al heel jong, maar nog brutaler wordt het doordat hij er ook nog eens veel jonger uitziet dan hij is.

Kurz is de eerste Millennial (iemand uit de generatie geboren tussen 1980 en 2000) die hoofd van de diplomatie van zijn land is geworden. Bij zijn benoeming was hij 27. Daarvoor was hij al onderminister voor Integratie. Dat werd hij toen hij amper 24 was. Nooit eerder was er iemand in Oostenrijk zo jong toegetreden tot de regering. Geen leeftijdsgrens of Kurz doorbrak haar. Het moet jaloersmakend zijn voor andere ambitieuze Millennials. Het gaat niet alleen heel snel met Kurz, maar hij doet dat ook nog eens zonder een baard te laten groeien.

Zijn rechtenstudie heeft hij niet afgemaakt. Dat overkomt meer jongeren tot verdriet van hun vaders en moeders. Maar het zullen niet veel ouders zijn die van hun kind te horen krijgen: "Sorry, pap en mam, ik stop met de studie, want ik word minister."

Leidende rol

Een minister bovendien die sinds begin dit jaar erin is geslaagd landen uit de vroegere Habsburgse rijksdelen op de westelijke Balkan te mobiliseren om de vluchtelingenroute via het zuidoosten van Europa zo goed als af te sluiten. Oostenrijk was het zat dat Griekenland zijn werk niet naar behoren deed en in de praktijk als 'reisbureau' (dixit Oostenrijks kanselier Werner Faymann) fungeerde. Als het aan de Europese buitengrens niet lukt, moeten we het doen aan de binnengrenzen, aldus Kurz en Faymann.

Oostenrijk dook in het gat dat de EU liet vallen. Het nam de leidende rol op zich door in de oude rijkshoofdstad Wenen een Balkan-conferentie te beleggen, waarin de afsluiting van de vluchtelingenweg werd bezegeld. Bij het uitblijven van een door Brussel en Berlijn bepleite gemeenschappelijke Europese oplossing, werd gekozen voor een aanpak waarbij nationale regeringen eigenhandig een nieuwe ongecontroleerde vluchtelingengolf in de lente proberen te voorkomen.

Een meesterlijke proeve van 'alteuropaïscher Staatskunst', schreef de Duitse krant Die Welt. "Tweehonderd jaar na het Wener Congres lijkt het er nu op dat de metropool aan de Donau weer tot centrum van de Europese diplomatie is geworden en de Pruisische rivale Berlijn heeft afgetroefd." Kurz wordt geassocieerd met Metternich, de Oostenrijkse aristocraat die op dat congres een hoofdrol speelde met zijn gewiekste evenwichtsdiplomatie.

Beeld EPA

De baas

Zo lijkt het niet op te kunnen voor de politieke benjamin. Ben je al de jongste minister, word je na twee jaar in je ambt ook nog met Metternich vergeleken, nota bene in de Duitse pers, die misschien verdacht kan worden van een overmaat aan hemeltergende vroomheid maar niet van lichtzinnigheid.

Kurz geldt nu als topkandidaat voor het leiderschap van de conservatieve ÖVP, die samen met de socialistische SPÖ van Faymann een Grote Coalitie vormt. Van de afgelopen 70 jaar hebben sociaal- en christendemocraten er 43 samen geregeerd. Ze gaven de kleine Oostenrijkse republiek met zijn slechts 8,5 miljoen inwoners een sterke Sozialstaat van Scandinavisch allure, in de woorden van Die Welt. Een van de redenen dat Faymann en Kurz met het indammen van de vluchtelingenstroom de komst van nog eens 90 duizend asielzoekers willen voorkomen, is hun vrees dat de verzorgingsstaat een herhaling van 2015 niet trekt. Een andere overweging is de groei in de peilingen van de extreemrechtse FPÖ.

Dat is een signaal dat Kurz snel oppikt. Hij heeft een goed politiek oor, blijkt uit profielen in de Oostenrijkse media. Als onderminister voor Integratie stond hij als vrij progressief bekend. Hij wilde van Oostenrijk een model-smeltkroes maken. Dat is misschien vreemd voor een centrumrechtse politicus, zei hij, maar "er is geen andere keus". De afgelopen maanden verhardde hij echter, hoe jong ook. Hij eiste een einde aan de Duitse 'welkomstpolitiek'. Kritiek op zijn ogenschijnlijke verrechtsing verwerpt hij: "Men is niet rechts wanneer men realistisch is."

Het vluchtelingenvraagstuk kan gemakkelijk een kerkhof worden voor politici, maar het digitale tijdschrift OZY sluit niet uit dat Kurz de baas kan worden in Oostenrijk. "Nog voor zijn eerste grijze haar."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234