Lunchbreak
Dit moet u weten voor u gaat lunchen
Vandaag kiezen de Verenigde Staten hun nieuwe president, de verzekeringssector wil investeren in infrastructuur en een Nederlandse hoogleraar wil Einstein naar de kroon steken. Dit is de lunchbreak.
De Amerikaanse verkiezingen
1. Eerste stemmen uitgebracht
De verkiezingsdag in de Verenigde Staten is goed begonnen voor Republikein Donald Trump. Hij mag zichzelf volgens Amerikaanse media de winnaar noemen na de stemming in drie dorpjes in New Hampshire, die traditioneel als eerste de uitslagen bekendmaakten.
Lees het artikel: Eerste stemmen uitgebracht: 32 voor Trump, 25 voor Clinton
2. Dit wordt voorspeld
Twee Amerikaanse verkiezingsonderzoekers die de presidentsraces van 2008 en 2012 goed voorspelden, houden in hun laatste berekening vast aan een ruime overwinning voor Hillary Clinton. Uren voor de eerste stembussen opengingen, kwamen ze op 299 tot 322 kiesmannen voor Clinton. Een derde onderzoeker die de winnaar van de laatste acht verkiezingen goed voorspelde, voorziet echter dat Donald Trump vanavond voor een grote verrassing zorgt.
Lees het artikel: Deze drie Amerikaanse verkiezingsvoorspellers zaten altijd goed
3. On the road
Wapencontrole: het is een thema dat bij veel Amerikanen gevoeliger ligt dan jobs en gezondheidszorg. Na een bezoek aan een wapenshow in Tennessee is een ding duidelijk: pro-Gun is 100 procent contra-Clinton. “De beste manier om een slechte man met een wapen te stoppen is een goede man met een wapen.”
Lees het artikel: "Ik kwam met een wapen uit de baarmoeder"
4. Hoogte- en dieptepunten
Nooit eerder was de strijd tussen twee Amerikaanse presidentskandidaten zo vuil en chaotisch. Met de Amerikaanse verkiezingsdag komt er een einde aan de genadeloze campagnestrijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump. We frissen nog even uw geheugen op.
Lees het artikel: Dit waren de hoogte- en dieptepunten van de campagne
5. Passend eerbetoon
De stad Rochester in de Amerikaanse staat New York werd de afgelopen dagen overspoeld door kiezers die eer wilden betonen aan het graf van Susan B. Anthony. Zo druk was het er, dat de stad beslist heeft het kerkhof Mt. Hope vandaag open te houden tot de laatste stemmen uitgebracht zijn.
Lees het artikel: Waarom het graf van deze vrouw vandaag massaal bezocht wordt
Volg hier live al het laatste nieuws over de Amerikaanse verkiezingen.
U leest vandaag en morgen al het nieuws over de verkiezingen op onze website gratis.
Het andere nieuws
1. Investeringen in infrastructuur
Gebruik het geld van de tweede pensioenpijler om te investeren in scholen, wegen en ziekenhuizen. Met die ingreep wil de verzekeringssector het rendement van de groepsverzekering op lange termijn veiligstellen. De regering onderzoekt de piste.
Lees het artikel: "Beleg geld voor pensioen in scholen"
2. Meer loon
In januari hebben de meer dan 400.000 bedienden uit het aanvullend paritair comité voor bedienden - goed voor grofweg een kwart van alle bedienden uit de privésector - recht op naar verwachting 1,17 procent meer loon. Dat is het gevolg van de jaarlijkse indexering van hun lonen, berekende hr-dienstverlener SD Worx.
Lees het artikel: Kwart bedienden heeft recht op 1,17 procent meer loon
3. Resolutie over Israël
De vernieling van enkele ontwikkelingsprojecten in de Palestijnse gebieden kan niet door de beugel. Ons land zal Israël daar zelf over aanspreken. Met een resolutie in die zin wil het Belgische parlement een duidelijk statement maken.
Lees het artikel: Belgisch parlement tikt Israël op de vingers
Aan het koffieapparaat
1. Opvolger van Einstein?
De Amsterdamse hoogleraar theoretische natuurkunde Erik Verlinde heeft afgelopen nacht eindelijk een potentieel baanbrekend artikel over de zwaartekracht gepubliceerd, waar in vakkringen jaren naar is uitgekeken. De theorie kan een opvolger zijn van Einsteins relativiteitstheorie uit 1915, is de claim, die al maanden in het geruchtencircuit rondging.
Lees het artikel: Baanbrekende theorie: donkere materie is een volstrekte illusie
2. Trump Vs. Hitler
Bij winst zal Trump verplicht zijn ongeveer dezelfde politiek te voeren als Hitler, dat schrijft professor Paul De Grauwe in zijn column.