Woensdag 19/02/2020

Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat lunchen

Beeld Thinkstock

De hoogste pensioenen gaan nog een beetje omhoog, een 'haatheks' zwijgt niet meer, en de prijs van een chocoladebroodje blijkt belangrijk om weten in Frankrijk. Dit moet u weten voor u gaat lunchen. 

In het nieuws

1. Opslag voor de hoogste pensioenen

Mensen met een hoog pensioen krijgen volgend jaar opslag. Opmerkelijk, aangezien de roep om fiscale rechtvaardigheid en meer bijdragen van de grootste vermogens steeds luider klinkt. “De hoogste pensioenen krijgen nu korting, maar de anderen hebben hun korting al gehad.”

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR).Beeld BELGA

Lees het artikel: Hoogste pensioenen krijgen extraatje: “De anderen hebben hun korting al gehad”

2. Bijna elke week euthanasie voor psychisch leed

Bijna elke week krijgt een Belg euthanasie voor louter ondraaglijk psychisch lijden. "Het blijft verontrustend dat je euthanasie kunt krijgen omdat je eenzaam bent."

Lees het artikel: Bijna elke week euthanasie voor psychisch leed

3. "Respect voor wat de Waalse regering doet"

Volgens sp.a-europarlementslid Kathleen Van Brempt zijn er ook voordelen aan het Waalse verzet tegen het CETA-handelsakkoord met Canada. "Het politieke debat zal nooit meer hetzelfde zijn." Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz meent ondertussen dat er deze week geen doorbraak meer komt in het dossier.

Waals minister-president Paul Magnette (PS).Beeld Tim Dirven

Lees de artikels: "We hebben jaren onderhandeld over CETA, op een paar weken zal het nu niet aankomen" Schulz: "Er komt deze week geen doorbraak meer rond CETA"

4. Mobiliteitsbudget: symbolische maatregel of groene revolutie?

Liever meer nettoloon of toch maar die bedrijfswagen? Het zijn maar enkele van de pistes die op de regeringstafel liggen. Tegen april 2017 moet het mobiliteitsbudget vaste vorm hebben gekregen. Al is het maar de vraag of de ochtendspits hierdoor korter zal worden.

Lees het artikel: Wat is de regering eigenlijk van plan met het mobiliteitsbudget en 7 andere pertinente vragen

5. Google kijkt uw mails in

Google heeft altijd gezegd dat het nooit persoonlijke informatie, bijvoorbeeld afkomstig uit mailtjes in Gmail, zou combineren met zijn database over het surfgedrag van gebruikers. Tot deze zomer. Stilletjes heeft de internetreus de clausule die dat verhindert uit zijn privacyvoorwaarden geschrapt.

Beeld reuters

Lees het artikel: Google breekt privacy-belofte en kan veel gerichter adverteren (en zo gaat u dat tegen)

Aan het koffieapparaat

1. Deze haatheks zwijgt niet meer

Het veelbesproken artikel De 31 vrouwen die elke man een keer moet hebben gehad blijft voor beroering zorgen. Het Nederlandse mannenblad Esquire haalde het artikel offline. Quotenet, dat het artikel van Esquire had overgenomen, deed dat echter niet en verdedigt het artikel zelfs. Liesbeth Kennes, sociaal pedagoog en oprichtster van 'Wij spreken voor onszelf', een platform voor slachtoffers van seksueel geweld, reageert.

Liesbeth Kennes.Beeld rv

Lees het opiniestuk: Deze haatheks zwijgt niet meer! Dit is geen humor. Het is verkrachtingscultuur

2. Ja, we zitten met een alcoholprobleem

"Als psychiaters die elke dag geconfronteerd worden met de schade die alcohol aanricht in alle generaties en in alle lagen van de bevolking roepen we dan ook op tot een maatschappelijk debat waarbij de vraag moet worden gesteld welke plaats alcohol in onze samenleving mag of moet krijgen. We willen alcohol niet bannen maar wel vragen stellen bij het gemak waarmee alcoholgebruik overal normaal gevonden en zelfs aangemoedigd wordt."

Lees het opiniestuk: Geef toe, dit land heeft een alcoholprobleem

3. Deze melkboer uit Voeren leidt het verzet tegen CETA

Van handelsverdragen moet hij niet weten, ook al zou hij liters melk in Canada kunnen afzetten. Melkboer Luc Hollands ging al drie jaar geleden in het verzet tegen CETA. "Het wegvallen van regels maakt de kleine boeren kapot."

Beeld Eric de Mildt

Lees het artikel: Deze melkboer uit Voeren leidt het verzet tegen CETA

4. Hoeveel kost een chocoladebroodje? Een Franse presidentskandidaat kan het maar beter weten

Tip: "Geen idee, 10 of 15 cent?" is niet het goede antwoord, zo mocht Jean-François Copé, nota bene voormalig minister van Financiën, ondervinden.

Lees het artikel: Franse presidentskandidaat over prijs chocoladebroodje: "10 of 15 cent?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234