Zondag 01/08/2021

Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Een natuurgebied langs de Oude Schelde, een zijarm van de Schelde, in Bornem. Er zit te veel mest in de Vlaamse rivieren en het gaat van kwaad naar erger. Beeld Didier Verbaere
Een natuurgebied langs de Oude Schelde, een zijarm van de Schelde, in Bornem. Er zit te veel mest in de Vlaamse rivieren en het gaat van kwaad naar erger.Beeld Didier Verbaere

Van vervuilde rivieren tot lekkende bommen in zee. Maar goed dat ze in Italië teenslippers zullen verbieden.

In het nieuws

1. Waterkwaliteit Vlaanderen in neerwaartse spiraal

De waterkwaliteit in de Vlaamse beken en rivieren boert steeds verder achteruit, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Een nieuw mestactieplan moet verbetering brengen, maar de Vlaamse regerings­partijen zijn het oneens met elkaar. Uitstel dreigt, net zoals bij de betonstop.

“Nu, zo vlak voor de verkiezingen, nog een oplossing vinden, wordt erg moeilijk”, vreest Vlaams Parlementslid ­Wilfried Vandaele (N-VA). “Het zijn trieste dagen voor het leefmilieu.”

2. VVSG pleit voor verkavelingsverbod

Voor de Vlaamse steden en gemeenten mag het sneller gaan dan een betonstop in 2040. In een memorandum voor de komende verkiezingen vraagt de VVSG een moratorium – een verbod, zeg maar – op het ontwikkelen van verkavelingen in “manifest slecht gelegen gebieden”.

“Gemeenten willen hieraan meewerken door de slecht gelegen bouwgronden aan te wijzen”, schrijft de VVSG. “We willen ook stimuleren dat er in de bestaande kernen en in de nabijheid van goed collectief vervoer op een kwalitatieve wijze wordt verdicht”, aldus de VVSG.

3. Springstof lekt in zee

Op een zandbank nog geen ­kilometer voor de kust van ­Knokke ligt een munitie­kerkhof uit de Eerste Wereldoorlog. Zo’n 35.000 ton bommen, ­granaten en springstoffen ligt daar onder de zeebodem. Veilig en wel, meent de overheid al ­jaren. Maar uit recente metingen blijkt dat er springstof lekt in zee.

null Beeld Hollandse Hoogte / Clemens Rikken
Beeld Hollandse Hoogte / Clemens Rikken

4. CGVS-baas:”Syrische christenen niet allemaal gered uit de klauwen van IS”

Volgens commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen Dirk Van den Bulck zijn niet alle Syrische christenen die onder staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) met een humanitair visum naar België zijn gekomen, “gered uit de klauwen van IS”. Dat zegt hij maandag in een interview met La Libre.

5. Zwarte Amerikaanse mensenrechtenactivist aan het hoofd van neonazistische groepering

Een zwarte mensenrechtenactivist, James Hart Stern, is de nieuwe leider van een van de grootste en oudste neonazigroeperingen van de VS, de National Socialist Movement (NSM). Hij won langzaam het vertrouwen van de vorige leider, en wil zijn positie gebruiken om de groep te ondermijnen.

“Ik ben ze te slim af geweest”, zegt Stern (54) in een interview met The Washington Post.

James Hart Stern. Beeld AP
James Hart Stern.Beeld AP

6. Unizo wil gratis terugsturen pakjes verbieden

Ook Unizo gooit zich op het klimaatdebat: volgens de zelfstandigenorganisatie moet het gedaan zijn met het gratis terugzenden van pakjes. En ondernemers die een bos planten op een perceel dat ze even niet nodig hebben, moeten die bomen nadien weer mogen kappen.

7. Auto duikt op tijdens carnavalsstoet in Aalst

In Aalst is een personenauto opgedoken in de carnavalsstoet. Een oudere man zonder nummerplaten reed er plots in de stoet en botste met een carnavalswagen. Volgens burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) gaat het niet om een incident met terroristisch motief, maar om een verwarde man. De bestuurder is van zijn vrijheid beroofd en wordt ondervraagd. Er vielen geen slachtoffers.

Aan het koffieapparaat

1. Carl Devos over gefrustreerde klimaatbetogers

Volgens Europa werden de afgelopen jaren veel te weinig structurele maatregelen genomen, ondanks regeringen die naar eigen zeggen niets anders deden. België is een zorgenkind, dat tegelijk ook offensieve belastingontwijking faciliteert voor wie zich dat kan permitteren. Misschien kunnen burgers ons redden?

2. Wie is Steven Van Herreweghe in het diepst van zijn gedachten?

Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. ­Vijfentwintig directe vragen, ­evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: tv-presentator Steven Van Herreweghe (41). “Ik heb het leven nooit als een zoektocht ervaren, tot het fout liep.”

Steven Van Herreweghe is televisiepresentator en acteur. Beeld Stefaan Temmerman
Steven Van Herreweghe is televisiepresentator en acteur.Beeld Stefaan Temmerman

3. Italië verbiedt teenslippers

Op wandelpaden van de Italiaanse toeristische regio Cinque Terre wordt het dragen van slippers verboden. Volgens Italiaanse media heeft het nationale park in de Ligurische regio aangekondigd dat iedereen die geen goed schoeisel draagt een boete kan verwachten van 50 tot 2.500 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234