Lunchbreak
Dit moet u weten voor u gaat eten
Kinesisten willen loon naar werk, bijna iedereen is 'te vet' en nieuwe 'Aylan Kurdi' vestigt aandacht op Myanmar. Dit is de lunchbreak.
In het nieuws
1. Iedereen dik
Behalve obees en overgewicht hebben wetenschappers nu ook de categorie 'te vet' ontwikkeld. Schrik niet: bijna 80 procent van de mensen behoort volgens hen tot die groep.
2. Kinesisten verhogen tarieven
Meer budget, een hoger honorarium en een verplaatsingsvergoeding die naam waardig. Dat is wat de beroepsvereniging voor kinesitherapeuten eist. In afwachting van een nieuwe conventie voert ze zelf een lichte tariefverhoging door. "We worden soms nog versleten voor masseurs uit het jaar nul."
3. Fors meer klachten over energie
Er zijn vorig jaar meer dan 5.500 klachten binnengelopen bij de federale ombudsdienst voor Energie. Dat is een derde meer dan in 2015, zo meldt de VRT. De sterke stijging is volgens de ombudsdienst te wijten aan de stijging van de elektriciteitsfactuur.
4. Amri was na aanslag Berlijn in Brussel
De verdachte van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, Anis Amri (24), is twee dagen na die aanslag in het treinstation Brussel-Noord gesignaleerd. Hij hing er twee uur rond, zo tonen camerabeelden. Had hij hier kunnen worden gevat?
5. Nieuwe 'Aylan Kurdi'
Een foto van een Myanmarese peuter die verdronk op de vlucht voor geweld roept internationale verontwaardiging op. Net zoals die van de Syrische peuter Aylan Kurdi die in 2015 verdronk. In Myanmar gaat het om een boeddhistische overheid die een moslimminderheid vervolgt.
Aan het koffieapparaat
1. Minder opslag door inflatie
Door een inflatieopstoot verloopt het loonoverleg tussen de vakbonden en de werkgevers nog moeilijker dan gedacht. Door de hogere inflatie dreigen de lonen dit en volgend jaar plots maar met maximaal 0,9 procent te kunnen stijgen boven op de index in plaats van de verwachte 1,2 procent.
2. Discussie over kortere werkdag woedt voort
Gisteren bleek dat het Zweedse experiment met de zesurige werkdag te duur is, maar het idee blijft over de tongen gaan. Het kostenplaatje van het Zweedse experiment met minder arbeidstijd noopt tot meer realisme en geleidelijkheid, schrijft opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout in het standpunt.
Aaron Ooms, de voorzitter van de Jongsocialisten, vindt dat de media het experiment te negatief framen. In plaats van de Zweedse oefening meteen bij het grof huisvuil te zetten, is het meer dan de moeite waard om het daarentegen uit te diepen, te verfijnen en te verbeteren, schrijft hij.
Eenzelfde geluid klinkt bij Maarten Hermans van denktank Minerva. Laten we alleszins hopen dat er nog veel creatieve experimenten volgen, in plaats van arbeidsduurvermindering vroegtijdig af te schrijven, stelt hij.
3. Belgische klucht
Er komt een internationale inspectie naar de "Belgische klucht" op Antarctica, een gevolg van het constante geruzie tussen de opzijgeschoven poolreiziger Alain Hubert en de Belgische overheid.