Vrijdag 24/05/2019

Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

De Amerikaanse president Donald Trump bereidt in Singapore de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voor. Hij heeft intussen de Singaporese premier Lee Hsien Loong (rechts) gesproken. Beeld EPA

Europa en de Verenigde Staten bevinden zich in een woordenoorlog, havenstad Palermo wil tegen de wil van de Italiaanse regering toch vluchtelingen opvangen en kernreactor Doel 4 is sneller dan voorzien heropgestart. Dit moet u weten voor u de voeten onder tafel schuift.

In het nieuws

1. EU-landen opvallend eensgezind in hun kritiek op Trump

De Amerikaans-Europese as staat volgens waarnemers op losse schroeven. Beide kampen staan tegenover elkaar in een woordenoorlog, nu de Amerikaanse president Donald Trump zich tegen het slotakkoord van de G7-top heeft gekeerd. De Europese lidstaten ogen opvallend verenigd in hun kritiek.

Trump is intussen in Singapore en bereidt daar de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voor. De Amerikaanse president heeft de Singaporese premier Lee Hsien Loong gesproken.

Commentator Koen Vidal ziet hoe de Amerikaanse president sluwer is dan de rest: "Trump had een topweekend. En ook in Singapore riskeert hij niets"

2. Het mysterie van Boom: meer cocaïne in het rioolwater dan in Brussel, Parijs of Berlijn

In een Europees rapport scoort Boom opmerkelijk hoog voor cocaïnerestanten in het rioolwater. De Bomenaars lozen meer cocaïne in hun afvalwater dan de inwoners van Berlijn en Parijs. "Ik vraag me af waar het naartoe gaat met de maatschappij." 

3. Kernreactor Doel 4 is heropgestart

Kernreactor Doel 4 is deze ochtend omstreeks 9.30 uur heropgestart. Dat is vroeger dan voorzien. Aanvankelijk was de heropstart gepland voor vanavond laat.

4. Palermo gaat in tegen Italiaanse regering en wil boot met 629 immigranten toch toelaten

De Italiaanse regering weigert een boot met ruim zeshonderd immigranten toe te laten in een van hun havens. Rome heeft Malta gevraagd de immigranten op te nemen, maar dat land wees het verzoek van de hand. Nu lijkt de Siciliaanse stad Palermo in de bres te springen, door de immigranten alsnog aan wal te willen laten.

Lees verder onder de afbeelding.

Op het schip Aquarius zouden zich 629 immigranten bevinden. Beeld REUTERS

5. Alle gevangenen kunnen al na derde van hun straf vrijkomen, ook recidivisten

Iedere gevangene maakt voortaan kans op voorwaardelijke vrijlating als hij of zij één derde van de straf heeft uitgezeten. Tot nu toe gold er een uitzondering voor recidivisten: zij mochten pas na twee derde voor de strafuitvoeringsrechtbank verschijnen.

6. Leapp failliet, doorstart onzeker

Leapp, de Nederlandse verkoper van opgeknapte tweedehands iPhones en andere Apple-apparatuur, is failliet verklaard. Het bedrijf had bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd, maar de rechter ging een stap verder.

7. Forse stijging van camera's op werk tegen diefstal door eigen personeel

Het aantal aanvragen voor het plaatsen van camera's op de werkvloer is vorig jaar met 7,2 procent toegenomen. In totaal werden er 1.129 aanvragen ingediend in 2017. Dat meldt zelfstandigenorganisatie NSZ maandag op basis van uit cijfers van de Gegevensbeschermingsautoriteit. 

8. Messi tipt België: "Land met heel goede spelers die bijna allemaal WK-ervaring hebben"

De grote sterren druppelen stilaan Rusland binnen. Dit weekend zetten Argentinië en Portugal voet aan grond in Moskou. Lionel Messi en co. vervroegden hun reis naar het WK nadat hun oefenmatch in en tegen Israël wegens veiligheidsredenen was afgelast. 

Lees verder onder de afbeelding.

Lionel Messi (midden) is aangekomen in Rusland. Beeld Photo News

9. "15 liter zwembadreiniger, graag": zo hadden speurders terroristen Brussel en Parijs sneller kunnen opsporen

In augustus 2015 werd in een Nederlands dorp een Audi gepikt. Die dook later op in Molenbeek. Tijdens de huiszoeking die daarop volgde, werd een briefje gevonden dat de terreur van IS in de kiem had kunnen smoren.

10. Streetview-auto's van Google brengen nu ook luchtvervuiling in beeld

De auto’s van Google Streetview worden door een team van Utrechtse wetenschappers uitgerust om luchtvervuiling in beeld te brengen. De kwaliteit van de lucht in Kopenhagen wordt als eerste in kaart gebracht.

Aan het koffieapparaat

1. Carl Devos: "N-VA mag zich zorgen maken"

"De verkiezingen liggen voor gewone stervelingen nog veraf. Maar tot veel is Michel I niet meer in staat", schrijft UGent-politicoloog en De Morgen-columnist Carl Devos. "Het beeld is gezet. De komende maanden dreigt dat nog erger te worden. Het is niet uitgesloten dat Michel II met Michel I ten onder zal gaan. Die zal inderdaad historisch zijn: zelden een regering gezien die door onderlinge oorlog zoveel kansen en toekomst verkwanselde."

2. Piet Huysentruyt over de leegte na de dood van zijn moeder: "Exact twee vrienden hebben me achteraf gebeld"

De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Dertig directe vragen, ­evenzoveel openhartige antwoorden. Vandaag: Piet Huysentruyt (55). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten? 

Piet Huysentruyt Beeld Stefaan Temmerman

3. 'Mannenclans' in de oertijd sloegen elkaar de hersenen in en vernietigden zo hun DNA-lijnen

Rond vijfduizend voor Christus gebeurde er iets waanzinnig in prehistorisch Europa: opeens verdwenen de mannen massaal van de aardbodem. Die herenapocalyps zou het gevolg van familievetes zijn, opperen drie Amerikaanse onderzoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.